– Muistakaa kaverit seurata PewDiePien kanavaa, toteaa miesääni videolla.
Kypäräkameran kuvassa näkyy auton ohjaamo. Pelkääjänpaikalla on kasa aseita. Mies lähtee ajamaan.
Muutamaa minuuttia myöhemmin hän parkkeeraa hiljaiselle sivukujalle, nousee autosta ja ottaa mukaansa muutaman aseen. Hän kävelee sivukujalta kadulle ja siitä moskeijan ovelle. Sen jälkeen hän avaa tulen.
Ainakin 49 ihmistä kuoli ja yli 20 haavoittui vakavasti, kun aseistautunut mies hyökkäsi kahteen moskeijaan Christchurchissa Uudessa-Seelanissa.
Kaikki tämä oli nähtävissä suorana Facebookista.
Striimattu terrori-isku
Christchurchin isku ovat tiettävästi ensimmäinen kerta, kun terrori-isku on striimattu suorana nettiin. Facebook poisti nopeasti videon palvelimiltaan, mutta kokonaan pois videoita ei enää saa internetistä. Facebookin lisäksi 17-minuuttinen video ehdittiin jakaa myös YouTubessa, Twitterissä ja Instagramissa. Kaikista näistä palveluista video on poistettu, mutta linkkejä videoon löytyy yhä.
Videon lisäksi hyökkääjä latasi internettiin pitkän manifestin, jossa hän avaa motiivejaan hyökkäykselle.
Manifestissa ampuja kehottaa äärioikeistolaisia luomaan ja jakamaan meemejä, jotka hänen mukaansa ovat tehneet enemmän etnonationalistiselle liikkeelle kuin mikään manifesti koskaan. Ampujan oma manifesti onkin täynnä meemejä.
Myös videolla esitetty kehotus seurata Youtube-tähti PewDiePieta on yksi tällä hetkellä internetissä vellovista meemeistä. Ruotsalaistubettaja käy kisaa suurimmasta seuraajamäärästä intialaisen mediayritys T-Seriesin kanssa ja tästä kamppailusta on syntynyt kehotus seurata PewDiePieta.
Christchurchin hyökkääjä käytti nyt tätä meemiä hyväkseen kaappaamalla sen avulla teolleen lisää huomiota. PewDiePiella, eli Felix Kjellbergillä, on Youtubessa yli 89 miljoonaa seuraajaa. Pian hyökkäyksen jälkeen Kjellberg tuomitsi iskun Twitterissä, jossa hänellä on 17 miljoonaa seuraajaa. Moni hänen seuraajistaan sai varmasti tiedon iskusta ensimmäisenä häneltä.
Internet teki identiteettipolitiikasta globaalia
Ääriryhmät osaavat nykyään erittäin hyvin käyttää mediaa hyödykseen, sanoo Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Teemu Tammikko. Esimerkiksi meemien voima on havaittu populistisen äärioikeiston piirissä.
– Meemien avulla saa ajatuksilleen suuremman levikin, kuin vakavalla ideologisella pohdiskelulla, Tammikko toteaa.
Myös teknologian kehitys mahdollistaa sanoman tehokkaamman levittämisen. Terroristijärjestö Isis yllyttää kannattajiaan väkivaltaan Twitterissä ja uusnatsit ympäri maailmaa iloitsevat moskeijaiskusta anonyymeillä keskustelupalstoilla.
Teknologia on tuonut ääriliikkeiden toimintaa globaalia dynamiikkaa, jota ruokitaan identiteettipolitiikalla.
– Ulkopuolisesta näyttää aika absurdilta, että australialainen mies provosoituu Tukholmassa tehdystä iskusta ja tekee itse terrori-iskun Uudessa-Seelannissa muslimeja kohtaan. Tämä liittyy globaalin tason identiteettipolitiikkaan, jota jihadistiliike ja äärioikeistolainen liike molemmat hyödyntävät, Tammikko toteaa.
Voimakas vastakkainasettelu ja moskeijaiskun kaltaiset väkivallanteot hyödyttävät Tammikon mukaan molempia ääriryhmiä.
Vielä on liian aikaista sanoa, onko iskujen striimaamisesta tullut uusi normaali. Viimeiseksi tapaukseksi Uuden-Seelannin isku tuskin kuitenkaan jää.
– En yhtään epäile, etteikö tätä toimintaa yritettäsi kopioida, Tammikko sanoo.