Hyppää sisältöön

Mitaleilta putoaminen sisuunnutti – Minnamari Tuominen tavoittelee SM-kultaa ja MM-unelmaa Naisleijonien kanssa: "Haemme historiallista suoritusta"

Bluesin kapteeni Minnamari Tuominen tavoittelee todellista jättipottia: kahden kullan kevättä.

Minnamari Tuominen on voittanut Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen mukana viisi arvokisapronssia, joista viimeisin tuli Korean olympialaisista reilu vuosi sitten. Nyt pronssia lähdetään kirkastamaan MM-kotikisoihin. Kuva: Tomi Hänninen

Viime vuonna katkesi Bluesin naisten viisi vuotta kestänyt mitaliputki Naisten Liigassa. Joukkue venytti välieräsarjan Kärppiä vastaan viidenteen otteluun, mutta jäi lopulta pronssiotteluun.

Mitalipeli ei katkeran välierätappion jälkeen tuntunut enää niin merkitykselliseltä kuin olisi voinut, ja Kuortaneen nuori joukkue vei mitalit puhtain 5–0-lukemin.

Kausi oli myös espoolaisjoukkueen kapteenille Minnamari Tuomiselle Bluesissa ensimmäinen, kun kevät ei päättynyt mitaliin. Tuominen pelaa seurassa kahdeksatta kauttaan.

Viime kaudesta tutulla pelaajarungolla pelaava Blues on ammentanut oppia karvaasta kokemuksesta.

– Ehkä heräsimme vähän siihen, että muutkin joukkueet ovat tosi hyviä. Me emme voi aina pärjätä. Se ei ole itsestäänselvyys, että me pärjäämme aina, oli sitten millainen joukkue tai joukkuehenki tahansa. Häviäminen tietysti harmittaa, mutta välillä se on ihan hyväkin juttu, Tuominen kertoo Yle Urheilulle.

Juuri joukkuehenki oli se asia, josta menestys jäi Tuomisen mukaan viime vuonna kiinni. Sen eteen pelaajat olivat katkeran välierätappion jälkeen valmiita tekemään töitä.

– Joukkuehenki on kasvanut tosi paljon viime kauden jälkeen. Se on yksi meidän suurimpia vahvuuksiamme joukkueena nyt. Meillä on tosi hauska, hyvä ja rento meininki, mutta silti pelaamme kunnolla ja täysillä. Meillä on kuitenkin kivasti pilke silmäkulmassa.

Tuominen ei osaa sanoa syytä siihen, miksi joukkue ei hitsautunut viime kaudella kunnolla yhteen.

Kohti neljättätoista mestaruutta

Jos viime kausi meni espoolaisittain alakanttiin, on tahti tänä vuonna ollut toinen. Blues voitti runkosarjan viiden pisteen erolla toiseksi tulleeseen Ilvekseen. Myös finaaliotteluissa Blues on toistaiseksi ollut murhaavan tehokas.

Tuominen toivookin, että Blues voittaisi Suomen mestaruuden suoraan kolmessa ottelussa. Tällä hetkellä joukkue johtaa finaalisarjaa voitoin 2–0.

– Mestaruus vaatii joukkueena onnistumista ja sitä, että pelaamme joukkueena toisillemme ja yhdessä peliä. Kukaan ei pysty tekemään kaikkia maaleja tai puolustamaan yksin. Pitää pelata tiiviisti yhteen ja ottaa Ilveksen pahimmat paikat pois.

Minnamari Tuominen on voittanut Bluesissa viisi Suomen mestaruutta ja yhden pronssin. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Mikäli mestaruus irtoaa, on se Bluesille jo historian neljästoista.

Vuodesta 1983 pelatussa Naisten SM-sarjassa Blues nappasi ensimmäisen Tyttönsä keväällä 1999. Tuomisen mukaan tuosta lähtien Espoossa on vallinnut vahva voittamisen kulttuuri, joka potkii joukkuetta huippusuorituksiin vuodesta toiseen.

– Ainakin siitä lähtien, kun itse olen tullut harjoituksiin mukaan vuonna 2005, on vaatimustaso ollut treeneistä lähtien kova. Jos syöttö ei tullut lapaan, piti kokeilla uudestaan. Bluesissa vaaditaan toiselta parasta suoritusta niin treeneissä, peleissä kuin kaukalon ulkopuolellakin.

Menestyminen on toisaalta houkutellut Espooseen laadukkaita pelaajia. Tällä kaudella Bluesin joukkueessa kiekkoilee kuusi maajoukkuepelaajaa.

MM-kultaa huuhtomaan sarjakauden jälkeen?

Tuominen on pelannut naisten maajoukkueen mukana arvoturnauksissa kaudesta 2009–10 lähtien. Tänä keväänä Tuominen pääsee aistimaan ensimmäistä kertaa kotikisojen tunnelmaa, kun Suomi järjestää naisten MM-kisat huhtikuussa Espoossa.

Naisleijonien kausi on ollut tähän asti mainio.

Meillä on kisoissa täysin realistiset mahdollisuudet mitaliin. Mitalin väri voi kirkastua hopeaan tai kultaan, jos pelaamme nappisuorituksemme oikeassa paikassa.

Minnamari Tuominen

Eurooppalaisia joukkueita vastaan Suomi on poistunut kaukalosta voittajana EHT-finaaliturnauksen viimeistä ottelua lukuun ottamatta. Tuolloin Venäjä vei voiton Suomesta numeroin 3–2.

Kanadan-turnauksessa Yhdysvallat ja Kanada veivät selvänumeroiset voitot sairasteluista kärsineestä Naisleijonista. Suomi on osoittanut, että se pystyy hyvänä päivänä haastamaan ja jopa voittamaan Pohjois-Amerikankin mahtimaat.

– Meillä on kisoissa täysin realistiset mahdollisuudet mitaliin. Mitalin väri voi kirkastua hopeaan tai kultaan, jos pelaamme nappisuorituksemme oikeassa paikassa. Silloin kaikkien täytyy pelata piirun verran omaa tasoa paremmin. Haemme sitä historiallista suoritusta, Tuominen sanoo varmana.

Mitalitaistoon Tuominen nostaa Suomen, Kanadan ja Yhdysvaltojen lisäksi Venäjän ja Ruotsin. Pienemmistä maista Tuominen neuvoo seuraamaan Sveitsiä.

Ura jatkuu Pekingiin, ja valmentaminen alkaa

Jo jonkin aikaa on puhuttu, että muutaman maajoukkuepelaajan ura päättynee kotikisoihin. 28-vuotias Tuominen ei kuulu tähän joukkoon.

– 2022 ei ole kuitenkaan enää kuin kolmen vuoden päässä. Minua kiinnostavat vielä ne Kiinan olympialaiset. Tietysti pitää mennä vuosi kerrallaan, kun ikää alkaa pikkuhiljaa tulla. Sitten sen näkee, missä kunnossa enää silloin olen. Siellä on kuitenkin pitkän tähtäimen tavoitteeni.

Tuominen on pelannut neljä kautta Yhdysvaltain yliopistosarjaa Ohio Staten yliopistossa ja yhden kauden Ruotsin naisten liigaa Linköpingissä. Muutoin Tuominen on viihtynyt Suomen pääsarjassa. Kuva: Tomi Hänninen

Tuominen on aloitellut tällä kaudella valmentajan ammattitutkintoa. Syynä on se, että Tuominen valmentaa ensi kaudella yhdessä Bluesin hyökkääjän Annina Rajahuhdan kanssa Espoon kiekkoseuran B/C-tyttöjä.

– Mielenkiinnolla ja innolla sitä odotan. Iltaisin, kun olen mennyt nukkumaan, olen pyöritellyt mielessä kaikkia treenejä, joita voimme teettää heille, Tuominen kertoo.

Vaikka valmennusura on alkamassa, ei Tuominen aio tulevaisuudessa tavoitella esimerkiksi maajoukkuevalmentajan paikkaa.

– Ei pidä koskaan sanoa ei koskaan, mutta koen, että haluaisin auttaa enemmän taito- ja tekniikkapuolella sekä pelipaikkajutuissa.

Bluesilla on mahdollisuus palata mestaruuskantaan torstaina, kun se kohtaa kolmannessa finaaliottelussa Ilveksen. Espoolaiset johtavat loppuottelusarjaa voitoin 2–0.

Naisleijonat pelaavat Espoossa MM-kotikisat 4.–14. huhtikuuta. Yle televisioi Suomen maajoukkueen ottelut.

Lue myös:

Naiskiekkoilijat lähtevät entistä innokkaammin Yhdysvaltain yliopistosarjaan kehittymään – maajoukkueeseen murtautuminen voi kuitenkin vaikeutua

Veera Laiho pelaa Australiassa jääkiekkoa kopio-Jokereita vastaan ja hoitaa suomalaisia vanhuksia – ”Minulla ei ole varmaan ikinä ollut näin montaa jäävuoroa ja peliä tarjolla Suomessa”

Helsingissä tehtiin pitkään työtä naisten jääkiekon hyväksi, mutta IFK:n logo toi kaivattua rahaa ja pelaajia: "Tilanne on harvinainen Suomessa"

Annina Rajahuhta miettii uransa jatkoa vuosi kerrallaan, viime kausi ammattilaisena Kiinassa oli mahtava seikkailu lehmän luuytimistä Kiinan naiskiekkoilijoiden mentorointiin

Suosittelemme sinulle