Varsinais-Suomen vaalipiirin eduskuntavaaleissa riittää jännityksen aiheita. Puolueiden kannatusluvut ovat käymistilassa. Lisäksi pakkaa sekoittavat liikkuvat äänestäjät, jotka valitsevat ehdokkaansa vasta viime metreillä. Valinnanvaraa riittää, sillä tarjolla on 191 ehdokasta. Luku sivuaa vuoden 2011 vaalien ennätystä.
Vaalipiiristä valitaan 17 kansanedustajaa. Läpimeno edellyttää menestystä väkirikkaan Turun seudun äänestäjien keskuudessa. Viime vaaleissa Turun suunnalta ponnisti Arkadianmäelle 15 kansanedustajaa.
Keskeisiä paikallisia vaaliteemoja ovat Turun ja pääkaupunkiseudun nopean ratayhteyden eli tunnin junan edistäminen, maakunnan talouskasvun turvaaminen ja Saaristomeren tilan parantaminen.
Petterin kuningastie
Kokoomus on ollut eduskuntavaaleissa maakunnan ykköspuolue vuodesta 1999 lähtien. Nyt se janoaa takaisin vuoden 2011 vaaleissa menettämäänsä viidettä paikkaa.
Toisena tavoitteena on nostaa puolueen turkulainen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo maan seuraavaksi pääministeriksi. Miehen katu-uskottavuus vaatii reilusti yli 10 000 henkilökohtaista ääntä.
Tulitukea Orpolle antavat lietolainen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen ja ennätyksellistä 12. perättäistä eduskuntakauttaan tavoitteleva "turkulaisinstituutio" Ilkka Kanerva. Ensimmäisen kauden kansanedustaja, turkulainen Saara-Sofia Sirén joutuu kamppailemaan tiukimmin uudelleenvalintansa puolesta.
Kansanedustajien kastiin mielii myös kaksi kunnianhimoista nuorta miestä. Lauri Kattelus johtaa Turun kaupunginhallitusta ja Ville Valkonen rakennus- ja lupalautakuntaa.
Perussuomalaiset ja "kuoleman suudelma"
Perussuomalaisten piirijohto teki viime syksynä radikaalin ratkaisun solmimalla teknisen vaaliliiton kristillisdemokraattien kanssa.
Kuluvan kevään gallup-nosteen valossa päätös tuntuu hätävarjelun liioittelulta. Uhkakuvana on "kuoleman suudelma", jossa yksi tavoitelluista kolmesta paikasta kolahtaa vaaliliittokumppanin laariin.
Kristillisdemokraatit ovat uskollisia äänten keskittäjiä. Pääehdokkaaksi puolue on korottanut salolaisen kaupunginvaltuutetun ja entisen piirin puheenjohtajan Pertti Vallitun.
Perussuomalaisten kampanjan kärjen muodostavat kansanedustajat Ville Tavio Turusta ja Ritva "Kike" Elomaa Maskusta. Piirin puheenjohtaja, naantalilainen Vilhelm Junnila on työskennellyt pari vaalikautta eduskunta-avustajana ja katsoo etsikkoaikansa koittaneen. Haastajien joukkoon lukeutuvat myös ex-kansanedustaja Lauri Heikkilä Marttilasta ja salolaisvaltuutettu Mikko Lundén.
Annika paljon vartijana
Keskustan kolmas paikka Varsinais-Suomessa on uhattuna.
Kenttäväen katseet kääntyvät torjuntavoiton toivossa turkulaisen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon suuntaan. Hän keräsi viime vaaleissa vähän yli 10 000 ääntä. Se, kuinka paljon Saarikon kannatusta nakertavat karille ajaneet sote- ja perhevapaauudistukset, selviää vasta vaali-iltana.
Seutukuntien äänistä kisaa kaksi veteraanikansanedustajaa: Loimaan Olavi Ala-Nissilä ja Sauvon Esko Kiviranta. Someron kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen ylsi viime vaaleissa varasijalle. Nyt mies vakuuttaa olevansa valmis ottamaan puuttuvan askeleen. Vastaavin aatoksin on liikkeellä Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki.
Keskustan perinteiseltä tukialueelta, Laitilasta listalle ei löytynyt ehdokasta. Sen sijaan pienestä Sauvon kunnasta mukaan mahtui kaksi ehdokasta.
Akin avulla uuteen nousuun
Gallup-myötäisessä etenevä SDP aikoo maksaa neljän vuoden takaisen vaalitappionsa korkojen kera takaisin. Tavoitteena on 15 000 ääntä lisää ja neljäs kansanedustajan paikka.
Uuden nousun yhdeksi arkkitehdiksi ennakoidaan turkulaista sote-ekspertti Aki Lindéniä, joka on johtanut sekä Varsinais-Suomen että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirejä. Lindén on teräväkielinen teoreetikko. Jää nähtäväksi, miten hän vetoaa demarien duunariosaston äänestäjiin.
Istuvat kansanedustajat, turkulaiset Eeva-Johanna Eloranta ja Ilkka Kantola sekä Salon Katja Taimela ovat vahvoilla jatkokautta ajatellen. Eduskuntaan halajavat myös viime vaaleissa kohtalaisen äänisaaliin keränneet kunnallispolitiikan konkarit, turkulainen Mika Maaskola ja raisiolainen Janne Laulumaa.
Li ja joku muu
Vasemmistoliiton turkulainen Li Andersson oli viime eduskuntavaaleissa Varsinais-Suomen suvereeni ääniharava. Hän keräsi yli 15 000 ääntä.
Nousukiito saanee jatkoa, sillä Andersson on osoittautunut kärkkääksi ja selkeäsanaiseksi väittelijäksi myös valtakunnan politiikassa. Lisänäkyvyyttä tuo puolueen puheenjohtajan titteli.
Andersson saa eduskuntaan uuden kumppanin, kun Annika Lapintie päätti vetäytyä vapaaehtoisesti. Eturintamassa on tinkimätön vasemman laidan kulkija, turkulainen kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiaho. Perinteet velvoittavat, sillä isä-Jyrki toimi parlamentaarikkona vuodet 2007–2015.
Yrttiahon haastajat löytyvät Turusta. Mervi Uusitalo johtaa valtuustoryhmää ja Jaakko LIndfors kunnallisjärjestöä.
Vara-Ville ja kolme leidiä
Turkulaisen kansanedustaja Ville Niinistön päätös olla asettumatta uudelleen ehdolle aiheutti turbulenssia paikallisten vihreiden keskuudessa.
Puolue on saanut rivinsä pikku hiljaa järjestykseen ja tähyää jatkoa Turun kuntavaalien hyvälle tulokselleen. Vähimmäistavoitteena on yksi lisäpaikka eli kaksi kansanedustajaa.
Piikkipaikalla on kolme Turun kunnallispolitiikassa meritoitunutta akateemista naista. Elina Rantanen johtaa valtuustoa, Niina Ratilainen valtuustoryhmää ja Saara Ilvessalo kaupunkiympäristölautakuntaa. Rantanen on eduskuntavaaliehdokkaana jo neljättä kertaa.
Miesten osalta ehdokaslista sai viime metreillä täydennystä, kun turkulaistaustainen puoluesihteeri Lasse Miettinen päätti asettua ehdolle. Miettinen on Ville Niinistön pitkäaikainen työtoveri, mutta vihreiden ydinryhmän ulkopuolella melko tuntematon tekijä.
Turku vai Turunmaa, siinä pulma
RKP:n valmistautuminen eduskuntavaaleihin alkoi ohdakkeisesti. Ensin istuva kansanedustaja Stefan Wallin ilmoitti vetäytyvänsä sivuun. Sen jälkeen vaaliliittoneuvottelut ajoivat karille.
Puolueen kansanedustajapaikka on vaarassa. Toisaalta piirijohto uskoo täyden 17 nimen ehdokaslistan saavan väen aktiivisemmin liikkeelle.
Pääehdokasta ei ole. Ruotsinkielinen saaristo Turunmaa lyö rumpua erityisesti puolueen varapuheenjohtajan, nauvolaisen Sandra Bergqvistin ja Maarianhaminan kaupunginjohtajana työskentelevän, mutta Paraisten kunnallispolitiikassa pitkään vaikuttaneen Barbara Heinosen puolesta. Turussa varteenotettavimmat ehdokkaat ovat kaupunginvaltuutetut Ida Schauman, Ulla Achrén ja Nicke Wulff.
Sininen hetki saa odottaa
Siniset ei saanut kansanedustaja Maria Lohelasta paikallista vaaliveturia. Ex-puhemies päätti jättää politiikan.
Puolueella on vain kymmenen ehdokasta. Suurimmat toiveet kohdistuvat kahteen valtuustopaikan haltijaan: turkulaiseen Jaana Auviseen ja noustelaiseen Satu Anttilaan.
Pienpuolueiden kokonaiskannatus on Varsinais-Suomen eduskuntavaaleissa jämähtänyt parin prosentin tuntumaan. Eniten ehdokkaita on asettanut Paavo Väyrysen masinoima tähtiliike 12:lla nimellään. Itsenäisyyspuolueen listalta löytyy myös sen laitilalainen puheenjohtaja Henri Aitakari.
Aiheesta voi keskustella klo 17 saakka.
Lue lisää:
Analyysi: Jopa kymmeniä tuhansia ääniä uusjakoon Kaakkois-Suomessa
Analyysi: Vaasan vaalipiirissä ollaan jännän äärellä vaali-iltana – Minne menevät luopujien äänet?
Analyysi: Ennätysmäärä ehdokkaita tavoittelee kansanedustajanpaikkaa Keski-Suomesta
Analyysi: Lapin viimeisistä kansanedustajan paikoista on tulossa tiukka vääntö