Hyppää sisältöön

Yleisö ryntäsi virtuaalikierroksille vuoden 1812 Turkuun – ensimmäiset paikat varattiin loppuun päivässä

Ensimmäistä kertaa Suomessa yleisö voi keskustella toistensa kanssa virtuaaliympäristössä.

Vuonna Turun 1812 Turun Vanhan Suurtorin ympäristö näytti tältä. Virtuaalimallinnoksessa kävijät pääsevät keskustelemaan myös toistensa kanssa. Kuva: Turun kaupunki

Turun vuoden 1812 historiaa virtuaalisesti esittelevät kierrokset ovat saavuttaneet suuren suosion. Ensimmäiset varattavat kierrokset menivät päivässä loppuun, ja jäljellä on esteettömiä paikkoja. Toinen osa kierroksia vapautuu varattavaksi perjantaina 22.3. 2019.

Yleisö pääsee tutustumaan virtuaalilasien avulla Vanhan Suurtorin ympäristöön. Kävijöiden silmien eteen avautuu näkymiä muun muassa Tuomiokirkolle ja Aurajoelle.

3D -ympäristön on toteuttanut Historian museo Turkuun –hanke. Hankepäällikkö Joanna Kurth kertoo, että kävijät pääsevät ensimmäistä kertaa Suomessa keskustelemaan toistensa kanssa virtuaaliympäristössä.

Kierroksille voidaan ottaa vain viisi henkilöä puolen tunnin välein. Kierroksia ei voida järjestää lisää, mutta Kurthin mukaan Turun linnassa on kesällä mahdollisuus päästä tälle kierrokselle.

Yhteensä kierroksille otetaan noin tuhat henkeä. Kierrokset alkavat torstaina ja jatkuvat maaliskuun loppuun.

Vanhan Suurtorin ympäristöä mallinnetaan laajemminkin

Virtuaalikierroksilla esiteltävä malli Vanhan Suurtorin ympäristöstä on alku laajemmalle 1800-luvun Turun mallinnukselle. Historiallisesti aidon ja yksityiskohdiltaan tarkan ympäristön luominen on aikaa vievää työtä.

Mallinnus perustuu tutkittuun tietoon menneen ajan Turusta ja aikalaisten elämästä. Tutkimustyöstä vastaa Turun yliopiston tutkijatohtori Panu Savolainen. Teknisenä kumppanina projektissa on toiminut Glue Collaboration.

Vastaava ryntäys yleisökierroksille koettiin viime kesänä, kun Turun Katedralskolanin kaivauksia esiteltiin yleisökierroksilla rajattuna aikana.

Otsikkoa on korjattu 20.3.2019 kello 11:39 Siinä luki aiemmin, että paikat myytiin loppuun. Kierrokset ovat maksuttomia.

Suosittelemme sinulle