Hyppää sisältöön

Stora Enso suunnittelee sulkevansa paperikoneen Oulussa ja vähentävänsä 400 työpaikkaa – työntekijöille isku tuli "puun takaa"

Oulun tehdas on tarkoitus muuttaa hienopaperitehtaasta kartonkitehtaaksi. Kartonkia tuotettaisiin yhdellä tuotantolinjalla, kun hienopaperia tehtiin kahdella linjalla.

Oulun Stora Ensolla työskentelee tällä hetkellä noin 600 henkilöä. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun tehtaalla. Vaarassa on 400 työpaikkaa. Oulun Stora Ensolla työskentelee tällä hetkellä noin 600 henkilöä.

Paper-divisioonan viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen sanoo Ylelle, että hienopaperin kysyntä on laskenut nopeammin kuin yhtiössä osattiin arvata. Hienopaperia käytetään muun muassa aikakauslehtien paperina.

Satojen työpaikkojen vähentämistä Nyyssönen perustelee uuden teknologian mukanaan tuomilla muutoksilla. Oulun tehtaan muuttaminen hienopaperitehtaasta kartonkitehtaaksi tarkoittaa yhden tuotantolinjan vähenemistä Oulussa. Hienopaperia on tehty kahdella tuotantolinjalla, kun kartongin tekemiseen tarvitaan jatkossa yksi.

– Hienopaperin arkituksessa on 130 henkilöä. Esimerkiksi arkitusta emme enää jatkossa tarvitsisi, kertoo Nyyssönen.

Yt:t alkavat maanantaina

Stora Enson Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen on järkyttynyt yt-neuvotteluista ja niiden laajuudesta. Hän ei osannut ollenkaan odottaa, että jopa 400 henkilöä saatetaan irtisanoa.

– Uutinen tuli täysin puun takaa, Kaikkonen kertoo.

Kaikkosen mukaan tiedossa on ollut se, että jos Oulun tehdas muutetaan hienopaperitehtaasta kartonkitehtaaksi, olisi luvassa jonkinlaisia muutoksia henkilöstömäärään.

– Kuvitelmissa kuitenkin oli, että mahdolliset irtisanomiset koskisivat huomattavasti pienempää joukkoa.

Kaikkonen kertoo, että työntekijöiltä on tullut niin paljon yhteydenottoja, ettei hän ole ehtinyt vastaamaan jokaiseen.

– Ensi maanantaina aloitetaan yt-neuvottelut. Paperia kuitenkin valmistetaan tämän hetken tietojen mukaan vuoteen 2020, joten vasta silloin yt-neuvottelut realisoituvat.

Paperiteollisuuden työntekijöiden ammattiliitto Paperiliitto on sekin ottanut tiedon yt-neuvotteluista vastaan raskaasti.

– Edellytämme Stora Ensolta vastuuta ja tuntuvaa vastaantuloa, jotta tehtaan työntekijät eivät jää muutoksessa tyhjän päälle, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Paperin kulutus vähentynyt

Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi kertoo, että paperin kulutus on vähentynyt viime vuosina ja etenkin päällystetyn hienopaperin osalta kysyntä on laskenut lähes 10 prosenttia viime vuoden lopulla.

Parven mukaan paperin kulutuksen vähenemiseen vaikuttaa muun muassa digitalisaatio, sillä esimerkiksi mainokset ja uutiset ovat siirtyneet nettiin.

Oulun tehdas on tarkoitus muuttaa hienopaperitehtaasta kartonkitehtaaksi, mikä Parven mukaan tulee lisäämään puun kysyntää. Hän kertoo, että kartongin kysyntä on lisääntynyt muun muassa postilähetysten takia.

– Digitalisaatio, joka sinänsä on uhka paperin kysynnälle, on mahdollisuus pakkauspuolella. Mitä enemmän kukin meistä tilaa intenet-kaupoista tavaraa, sitä enemmän tarvitaan laatikoita.

Vaikutuksia koko Oulun talouteen

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan on kuitenkin hienoa, että yt-neuvotteluista huolimatta tehdas säilyy.

Hän kertoo, että myös kaupunki on odottanut tietoa Oulun tehtaan kohtalosta. Laajalan mukaan tämä ei koske vain Oulua, vaan koko Pohjois-Pohjanmaata

– Aluetaloudelliset vaikutukset ovat todella suuret. Tämä on iso asia.

Myös Olli-Pekka Kaikkosen mukaan mahdolliset laajat irtisanomiset vaikuttavat välillisesti koko Oulun talousalueeseen.

Laajala kertoo, että kaupunki on tarvittaessa tukena auttamassa mahdollisten irtisanottujen uudelleen työllistymisessä ja kouluttamisessa.

Suosittelemme sinulle