Kuopiolaisten katupölylle altistumista ja pölyn lähteitä tutkitaan tänä ja ensi vuonna uusilla keinoilla.
Kuopio on hakeutunut mukaan Suomen ympäristökeskuksen ja Metropolia-ammattikorkeakoulun tutkimushankkeeseen, jota on tehty aiemmin Helsingissä ja Vantaalla. Hanke on kaksivuotinen ja Kuopio on nyt päättänyt, minkälaisia tutkimuksia kaupungissa tehdään tänä vuonna.
Katupölytasoja on tarkoitus mitata 3–4 kertaa vuodessa niin sanotulla Nuuskija-mittausautolla. Ensimmäiset mittaukset on tarkoitus tehdä pian katupölykauden alettua eli maalis-huhtikuussa.
Katuverkon lisäksi mittauksia tehdään myös moottoritiellä. Maaherrankadun ja Tasavallankadun ilmanlaadun mittausasemien lähistöllä tehdään tarkempia analyyseja katupäällysteeseen kertyneen pölyn määrästä.
Tulosten perusteella pyritään arvioimaan, mikä on eri katupölylähteiden osuus hiukkaspäästöissä. Katupölyainesta irtoaa muun muassa nastarenkaista ja hiekoitushiekasta.
Hiukkaspitoisuuksia tarkkaillaan tänä vuonna tutkimuksen ajan tehostetusti neljällä mittausasemalla. Kuopion kaupunki pyrkii tutkimuksen aikana arvioimaan myös kaupungin Mestar-liikelaitoksen uuden katujen puhdistuskaluston tehokkuutta.
Tutkimuksilla on tarkoitus saada Kuopion tilanteen lisäksi vertailutietoa siitä, vaikuttavatko erilaiset sääolosuhteet tutkimustuloksiin ja eri torjuntatoimien tehokkuuteen Kuopion ja pääkaupunkiseudun välillä.
Kuopio osallistuu myös uuteen THL:n tutkimukseen
Kaupunki osallistuu tänä vuonna myös Terveyden ja hyvinnoinnin laitoksen tutkimukseen katupölylle altistumisesta ja siihen liittyvistä terveysriskeistä. Pölylle altistumista mitataan keväällä ja kesällä vilkkaimmilla kävely- ja pyöräilyreiteillä.
THL:n tutkimuksen avulla saadaan tietoa, miten paljon pölyaltistus vaihtelee eri ajanjaksoina ja eri alueilla. Samalla voidaan vertailla, kuinka paljon tilanne vaihtelee kevään katupölykauden ja loppukesän puhtaamman tilanteen välillä. Tarkoitus on myös selvittää, miten katujen eri puhdistustoimet vaikuttavat pölylle altistumiseen.
Katupölyn pitoisuudet ovat keskimäärin pienentyneet Kuopiossa 2000-luvulla. Tilanteessa on ollut kuitenkin vaihtelua eri vuosina sääolosuhteista riippuen.
Kuopion kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälän mukaan kaupunki halusi lähteä mukaan hankkeisiin, koska katupöly koetaan asumisviihtyisyyttä heikentäväksi tekijäksi, ja esimerkiksi astmaatikot kärsivät katupölystä huomattavan paljon.
Mitä kaikkea katupöly voi sisältää? Lue lisää tästä jutustamme.