Hyppää sisältöön

Suomalainen avustustyöntekijä Mosambikissa: Myrsky vahingoittanut lähes kaikkia suurkaupungin taloja

Avustustyö hirmumyrsky Idain tuhojen korjaamiseksi on käynnistynyt nopeasti.

Ilmakuvaa Mosambikin Beiran kaupungista hirmumyrskyn jälkeen
Ilmakuvaa Mosambikin Beiran kaupungista hirmumyrskyn jälkeen
Yrjö Kokkonen

– Helikopterista näimme, millainen valtava tuho Beiran kaupunkia on kohdannut. Syklonin jäljiltä lähes kaikki talot ovat tuhoutuneet tai ainakin vaurioituneet.

Suomen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Caroline Haga kertoo Ylelle puhelimitse, millaista jälkeä viime viikon lopulla Mosambikin yli pyyhkäissyt sykloni Idai on saanut aikaan.

Trooppinen hirmumyrsky osui suoraan puolen miljoonan asukkaan Beiran kaupunkiin. Myrsky tuhosi tiet ja katkoi kommunikaatiolinjat.

Maaseudulla tuho on todennäköisesti vielä suurempaa, mutta tiedot sieltä ovat vähäiset. Kaupungista ei pääse ulos muuten kuin helikopterilla.

Hagan mukaan Beiran asukkailla ei ole toistaiseksi keinoa saada tietää, ovatko heidän maalla asuvat sukulaisensa kunnossa.

Ihmiset yrittävät nyt rakentaa jonkinlaisia suojia itselleen tai korjata rikkoutuneita talojaan. Sade jatkuu, joten ihmisten ensimmäinen toive on saada itselleen sateensuoja, Haga kertoo.

Kouluihin ja muihin suurempiin rakennuksiin on majoittunut tuhansia ihmisiä.

Myrskyn tiedetään aiheuttaneen tähän mennessä 84 kuolonuhria. Mosambikin presidentin Filipe Nyusin mukaan uhrien määrä saattaa nousta jopa tuhanteen.

Avustustyö pääsee käyntiin

Caroline Hagan mukaan avustustyö Mosambikissa on käynnistynyt reippaasti heti, kun paikalle vaan päästiin.

Ensimmäiset avustajat tulivat helikopterilla, mutta nyt kaupungin lentokenttä on saatu avattua.

Beiran satama oli Mosambikin suurimpia. Myös se on kärsinyt pahoja tuhoja.

Avustusjärjestöt alkavat järjestää kotinsa menettäneille asuinpaikkoja. Toinen tärkeä tehtävä on ruuanjakelu. Kaupungissa ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia kauppoja, mistä asukkaat voisivat hankkia ruokaa, Haga kertoo.

Kaupunkiin on tulossa useita avustusjärjestöjä. Mosambikin Punainen Risti on ollut luonnollisesti paikan päällä kaiken aikaa. Hagan mukaan he pystyivät jo ennen myrskyn tuloa varoittamaan ihmisiä ja esimerkiksi ohjaamaan heidät pois uhanalaisimmista maastonkohdista.

Lue lisää:

Mosambikissa ja Zimbabwessa riehuneessa hirmumyrskyssä kuollut yli 120 ihmistä

Suosittelemme sinulle