Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pätkätyöläinen häviää tasa-arvossa vakituiselle, selviää teatteria, tanssia ja sirkusta käsittelevästä kyselystä

Esittävien taiteiden parissa työskentelevät kokevat, ettei ala ole tasa-arvoinen.

Näyttelijöitä lavalla.
Peacock-teatteri Helsingissä. Kuvan ihmiset eivät liity kyselyyn. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli kaksi viidesosaa (43%) esittävien taiteiden parissa työskentelevistä ammattilaisista on sitä mieltä, että tasa-arvo toteutuu huonosti eri työmarkkina-asemassa olevien keskuudessa, selviää Teatterin tiedotuskeskuksen kyselytutkimuksesta.

Kyse on muun muassa teatterin, tanssin ja sirkuksen parissa työskentelevistä henkilöistä.

Tilanne korostuu erityisesti erilaisten alan pätkätöiden tai yrittäjänä työskentelevien joukossa. Heistä yli puolet kokee, että tasa-arvo toteutuu työelämässä huonosti.

Sen sijaan työehtosopimuksen piirissä oleva vakituinen henkilökunta näkee tilanteen parempana.

Myöskään miesten ja naisten välinen tasa-arvo ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla, sillä vain lähes puolet (47%) vastaajista kokee sen toteutuvan hyvin. Yli kolmannes vastaajista (36%) on toista mieltä. Heidän mukaansa tasa-arvo toteutuu huonosti.

Lähes kolme viidestä (58%) vastaajasta on sitä mieltä, että eri sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohdalla tasa-arvo toteutuu hyvin. Viidennes puolestaan näkee sen toteutuvan huonosti.

Tulokset on saatu Teatterin tiedotuskeskuksen “valta, vastuu ja vinoutumat” -kyselystä, johon vastasi yli 500 henkilöä. Heistä valtaosa työskentelee pääkaupunkiseudulla, Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Kyselyn tulokset on määrä julkaista kokonaisuudessaan toukokuussa. Silloin käy ilmi muun muassa se, miten yleistä epäasiallinen käytös, henkinen väkivalta, syrjintä ja seksuaalinen häirintä ovat teatterin, tanssin ja sirkuksen parissa.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme