Laulaja Emma Salokoski on todellinen musiikin monitoiminainen. Hän laulaa, säveltää, sanoittaa, johtaa, improvisoi ja opiskelee jatkuvasti lisää.
Juuri nyt työn alla on kehollisuutta käsittelevä musiikkivetoinen draamakomedia Body Positive. Salokoski tekee sitä yhdessä Emma Salokoski Voices -kuoronsa ja ohjaaja-näyttelijä-hahmoterapeutti Marcus Grothin kanssa.
Esitys käsittelee kehosuhdetta, naisen kehon asemaa ja siihen liittyviä myyttejä. Teemat kumpuavat ryhmän jäsenten omista kokemuksista ja havainnoista.
– Aihe on tosi ajankohtainen ja tullut vastaan yhteiskunnallisessa keskustelussa jo jonkin aikaa. Myös meidän kuoromme kaikilla jäsenillä on kokemuksia kehojemme arvostelusta ja odotuksista, joita niihin kohdistuu. Niitä tässä esityksessä puramme.
Yhtä totuutta tai vastausta vaikeaan teeman teos ei lupaa tarjota, eikä se Salokosken mukaan haluaa julistaa mitään.
– Olisi toki hienoa, jos meillä vallitsisi laajempi kauneuskäsitys kuin nyt. Nyt on vain tietty muotti, johon kaikki yritetään änkeä. Se on aika kivuliasta ja vaikeaa suurimmalle osalle ihmisistä, pohtii Salokoski.
Salokoski kertoo itse pohtineensa ulkonäköasioita jo lapsena.
– Minulla oli pienenä prinsessafiksaatio ja halusin olla kaikista kaunein. Taistelin ajatuksen kanssa, kun en voinut olla kaikista kaunein, eikä sitä ollut sopivaa myöskään haluta. Yritin opetella ajattelua, että sisäinen kauneus on merkityksellistä ja pohdin sitä erittäin monimutkaisesti, lapsen logiikalla, sanoo Salokoski.
Rumuuden ja kauneuden pohdinnasta on jäänyt myös todisteita: Emman 5-vuotiaana piirtämä prinsessapiirros.
Naisten nousu musiikkialalla ilahduttaa
Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Salokoski kertoi olevansa iloinen siitä, että musiikkibisneksessä miesten ja naisten välinen tasa-arvo on kehittynyt merkittävästi sitten hänen uransa alkuaikojen.
– Silloin jako oli räikeämpi: oli tyttölaulajat ja miessoittajat. Nyt roolit sekoittuvat enemmän ja alalla on paljon naisia biisintekijöinä ja kapellimestareina - kaikkialla. 15-20 vuotta sitten sellaisesta tehtiin paljon isompi numero kuin nyt. Silloin se kohahdutti enemmän, kertoo Salokoski.
Salokoski itse teki lähes 15 vuoden ajan töitä lähinnä miesten kanssa. Nyt hän nauttii siitä, että saa työskennellä naisporukassa.
– En ole kokenut selkäänpuukotuksia. Perustamassani kuorossa olen saanut tehdä upeiden naisten kanssa töitä. Se on ollut ihan erilaista, ja tosi kivaa.
Katso Salokosken koko haastattelu Areenasta.