Hyppää sisältöön

Jo lopetettu konetekniikan insinöörikoulutus halutaan takaisin Kokkolaan – ammattilaisista on kova pula

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu lopetti konetekniikan insinöörikoulutuksen seitsemän vuotta sitten, kun aloituspaikkoja piti karsia kovalla kädellä.

Centria olisi valmis aloittamaan konetekniikan insinöörien koulutuksen jo vuoden 2020 keväällä, jos päätös saataisiin tehtyä tarpeeksi nopeasti. Kuva: Yle/Kjell Vikman

Kokkolaan haetaan uudelleen lupaa kouluttaa konetekniikan insinöörejä. Syynä on se, että Keski-Pohjanmaan yrityksillä on vaikeuksia saada palkattua osaavaa insinöörityövoimaa.

Centria-ammattikorkeakoulu lopetti konetekniikan insinöörien koulutuksen seitsemän vuotta sitten, kun opetusministeriö vaati leikkaamaan rajusti korkeakoulujen aloituspaikkoja.

Nyt on kuitenkin huomattu, että ammattilaisista on kova pula. Tästä kertoo myös se, että insinöörien työttömyys on insinööriliiton mukaan Keski-Pohjanmaalla maan alhaisin.

Centria on anonut uutta tutkinnonanto-oikeutta ja haluaisi aloittaa koulutuksen jo ensi vuoden keväällä, koska työvoimatarve on akuutti juuri nyt. Jarruna voi olla kuitenkin hallituksen kaatuminen. Jos toimitusministeristö ei voi tehdä asiassa päätöstä, siirtyy koulutuksen aloittaminen ainakin vuoden 2020 syksyyn.

Myös opinnäytetöistä hyötyä alueen yrityksille

Centrian rehtori Kari Ristimäki on tyytyväinen siihen, että alueen yrittäjät ovat vedonneet koulutuksen uudelleen aloittamisen puolesta. Ristimäki uskoo, että työllistymisnäkymät painavat myös opetusministeriössä sen pohtiessa tutkinto-oikeutta.

– On selvää, että alueen elinkeinoelämä perustuu tuotantoteknologiaan ja koneinsinöörien rooli taas on pitää tuotantolaitokset pystyssä. Siellä tarvitaan konetekniikan osaamista, summaa Ristimäki.

Kokkolan Laser Steel ei pode suoranaista insinööripulaa, mutta toimitusjohtaja Jussi Tuominen pitää selvänä sitä, että insinöörejä alueella tarvitaan tulevaisuudessakin.

Laser-Steel on hyötynyt insinööriopiskelijoista kesätyövoimana ja myös opinnäytetöiden tekijöinä. Esimerkiksi firman laatujärjestelmä on syntynyt opinnäytetyönä.

Alan työvoimapulaa on ollut laajemminkin ainakin Kokkolan seudulla jo muutaman vuoden ajan, sanoo Tuominen. Laser Steelilla on ollut vaikeuksia löytää esimerkiksi särmääjiä, vaikka avoin rekrytointi on ollut päällä vuosia.

– Enemmänkin palkattaisiin, jos löytyisi tekijöitä. Metallitekniikka ei varmaan yleisesti ole kovin muodikas ala tällä hetkellä, sanoo Jussi Tuominen.

Suosittelemme sinulle