Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vanha virastotalo täyttyy taideteoksista ja ulkoseinä saa kesäkuosin nimekkään graffititaiteilijan muraalista

Monipuolisessa kesänäyttelyssä Nastolan kirkonkylällä on esillä kansainvälisesti tunnettuja nimiä Elina Brotheruksesta uuden polven graffititaiteilija EGS:ään.

Nastolan kunnantalo
Nastola liittyi Lahteen vuonna 2016. Vanhan kunnantalon tiloja vuokrataan tilaisuuksiin, kokouksiin ja tapahtumiin. Kuva: Yle
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden Nastolan vanha kunnantalo toimii ensi kesänä näyttelyn ja taideviikonlopun keskuksena vastaavassa laajuudessa ensimmäistä kertaa.

Nastolan vanhaan kunnantaloon on tulossa näyttävä kokonaisuus: The Picture Book esittelee 21 taiteilijaa ja 200 teosta.

Näyttelyn nimekkäimpiin taiteilijoihin kuuluvat muun muassa valokuvaaja Elina Brotherus, graffititaiteilija EGS ja omaleimaista maalauksistaan tunnetuksi tullut, laajaa kiinnostusta taidepiireissä viime aikoina herättänyt Emma Ainala.

– Elina Brotherus tuo kunnantalolle kattauksen valokuviaan eri sarjoista vuosien varrelta. Mukana on myös Suomessa ennen näkemättömiä töitä, kertoo näyttelyn kuratoiva Veikko Halmetoja.

Kansainvälisesti myös tunnettu graffititaiteilija EGS työskentelee anonyymisti. Häneltä on näyttelyssä isoja tussimaalauksia.

Nastolan kunnantalon päätyyn EGS tekee muraaliteoksen, jonka inspiraation lähteenä on ollut maailmankartta.

Kerrostalosta virastoon

Aikaisemmin muun muassa kerrostaloon näyttelykokonaisuuden rakentanutta kuraattori Veikko Halmetojaa kiinnostavat erityisesti tavanomaisesta poikkeavat näyttelytilat.

– Nastolan vanha kunnantalo ja on tyypillinen virastotalo. On inspiroivaa tuoda vanhaan valtuustosaliin videoteoksia tai toteuttaa konttorihuoneeseen vaikkapa installaatio.

Kesänäyttelyn yhteydessä toteutetaan Väristyksiä-sarjakuvafestivaali ja tapahtumaviikonloppu, joka pitää sisällään muun muassa konsertteja, sirkusesityksiä, työpajoja, paneelikeskusteluja ja taiteilijatapaamisia.

Nastolan Taidekesä tekee yhteistyötä myös Iitin musiikkijuhlien kanssa.

Suosittelemme sinulle