Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Chilikarkeilla alettu korvata lääkkeitä mielenterveyspotilaiden hoidossa – voivat estää jopa itsemurhan

Hoitajat ovat havainneet, että suuri osa potilaista on saanut chilikarkeista avun vaikeisiin ahdistuskohtauksiin.

Chiliä ja suklaata.
Kuva: AOP
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Hoitajien kanslian nurkassa on iso laatikko täynnä tavaraa. On piikkimattoa, golf-palloja, sormihyrrää ja erilaisia stressileluja. Niin, ja kolme pussillista chilikarkkeja.

Ne eivät ole hoitajien taukojumppaa varten, vaan niitä käytetään ahdistuksen hallintakeinona mielenterveyspotilaiden hoidossa.

– Tavaroita on hankittu osastoille potilaiden toiveiden mukaan. Se, mikä auttaa yhtä, ei välttämättä auta toista. Tieto vaihtuu potilaiden välillä, kun joku on kertonut hyötyneensä ja toinen kokeillut sen pohjalta, kertoo sairaanhoitaja Maija Taipale Kymenlaakson psykiatrisesta sairaalasta.

Virikelaatikko on otettu sairaalassa pysyvään käyttöön pari vuotta sitten, kun havaittiin, että sen sisällöstä oli paljon apua potilaille. Nyt hoitajat opettavat potilaita hallitsemaan esimerkiksi itsetuhoisia ajatuksia ja siirtämään ajatukset johonkin muuhun.

Potilaan motivoinnissa työtä

Yle Uutiset kertoi sunnuntaina kolmesta itsemurhaa yrittäneestä naisesta, joista yksi käytti jääpusseja ahdistuskohtauksiensa hoitoon. Itsetuhoinen hetki voi kestää vain kaksi sekuntia tai kaksi tuntia, mutta sen voima on valtava.

– Piikkipallon tai jääpalojen puristelu tai chilikarkin imeskely auttaa sillä hetkellä, kun psyykkinen tuska tulee liian voimakkaaksi kestää. Kun pääsee pahimman yli, tietoisuus taas paranee ja hän pystyy hallitsemaan ajatuksiaan paremmin, sanoo aikuispsykiatrian ylilääkäri Marja-Liisa Portaankorva.

Vastaavia keinoja on käytössä myös muissa psykiatrisissa sairaaloissa. Kymmenen viikkoa Auroran sairaalassa Helsingissä viettänyt Riku Siivonen kertoi syksyllä kolumnissaan, että sairaalan päiväosastolla oli tarjolla piikkimatto, jääpaloja ja chilikarkkeja.

Jos tuskaiselle potilaalle sanoo, että puristele piikkipalloa, niin voi tuntua ettei tässä ole mitään järkeä.

Marja-Liisa Portaankorva

Apu ei välttämättä tule ensimmäisellä kerralla. Portaankorvan mukaan suurin työ on yleensä potilaan motivoinnissa.

– Jos potilaalla on tuskainen tila ja hänelle sanoo, että puristele piikkipalloa, niin voi tuntua ettei tässä ole mitään järkeä. Ne potilaat, jotka ovat motivoituneet kokeilemaan useamman kerran, ovat kuitenkin saaneet paljon apua.

kuminen stressipallo
Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Toimivat myös kotona

Kotiutuneet potilaat ovat hankkineet hyödyllisiksi kokemiaan virikkeitä myös kotiinsa.

– Ahdistuksen hetkellä turvaudutaan usein lääkkeisiin. Virikkeiden avulla on pystytty jopa korvaamaan lääkkeiden käyttöä, kertoo Portaankorva.

Hoitajat ovat havainneet, että suuri osa potilaista on saanut avun chilikarkeista. Kun sellaisen ottaa suuhunsa, siihen ei voi olla kiinnittämättä huomiota.

– Se tulisuus on niin voimakasta, että se vie ajatukset pois esimerkiksi itsetuhoisuudesta. Potilaat kokevat tosi hyvänä, että voivat siirtää ahdistuksen tunteen johonkin konkreettiseen, sanoo sairaanhoitaja Maija Taipale.

Toinen tehokkaaksi osoittautunut hoitokeino on painopeitto. Monet kokevat, että se rauhoittaa ja auttaa hahmottamaan kehon rajat.

Ei ainoa hoito

Portaankorva muistuttaa, ettei potilaita tietenkään hoideta pelkillä virikkeillä. Niiden lisäksi on toiminnallista kuntoutusta ja keskusteluja hoitajien kanssa. Myös lääkehoitoja tarvitaan.

– Usein lähdetään etsimään diagnoosia niin nopeasti, ettei potilaan tarinaa kuulla riittävästi. Tarina pitää kuitenkin tulla kuulluksi, jotta potilas kokee olevansa olemassa. Ja tarinaa kuunnellessa on tärkeää myös auttaa potilasta kuulemaan itseään.

Virikelaatikon avulla ei myöskään voida hoitaa kaikkia potilaita. Tehokkaimpia ne ovat impulsiivisten ahdistuksen hetkien tai itsetuhoisten ajatusten hallinnassa. Esimerkiksi itsetuhoinen hetki voi tulla aivan tyhjästä todella voimakkaana tuskatilana, jolloin ei ole näköalaa muualle.

– Itsemurhaa yritetään myös suunnitelmallisesti ja harkitusti. Jos on vakava masennus ja voimakas kuolemanhalu, on hoidontarve erilainen.

Suosittelemme