Hyppää sisältöön

Ensimmäinen tuomio Oulun seksuaalirikoksista – uhri alle 10-vuotias tyttö, joka tunsi erityistä luottamusta tekijään

Tuomittu aikoo valittaa. Hän kiistää teot edelleen.

Tuomitulla miehellä ei ollut aikaisempaa rikostaustaa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Oulun käräjäoikeus on antanut ensimmäisen tuomion Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista. 44-vuotias Muso Asoev on tuomittu törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus katsoi, että rangaistusta korottaa se, että lapsi on tuntenut erityistä luottamusta tekijään. Kyseessä oli alle 10-vuotias tyttö.

Lisäksi Asoev on velvoitettu maksamaan uhrille 9 500 euroa tuottamastaan kärsimyksestä ja 1 500 euroa kivusta, särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta.

Teot ovat tapahtuneet viime kesän ja syksyn aikana.

Tuomitulla miehellä ei ollut aikaisempaa rikostaustaa.

Puolustuksen asianajaja Meeri Luolavirta kertoo, että hänen päämiehensä aikoo valittaa tuomiosta kokonaisuudessaan. Päämies kiistää edelleen kaikki teot.

Kihlakunnansyyttäjä Essi Kanniainen katsoo, että tuomio on perusteltu. Syyttäjä aikoo kuitenkin vielä harkita, valittaako päätöksestä.

Oulun epäillyt seksuaalirikokset

Oikeudenkäynti on herättänyt huomiota mediassa, sillä kyseessä on ensimmäinen tuomio, joka on annettu paljon julkisuutta keränneistä seksuaalirikosepäilyistä Oulussa.

Tapaukset nousivat esiin viime vuoden lopussa, kun poliisi kertoi epäilevänsä kahdeksan miehen hyväksikäyttäneen lasta törkeästi useiden kuukausien ajan Oulussa. Tapaukseen liittyy useita rikosnimikkeitä, yhden miehen osalta epäillään myös seksuaalipalvelujen ostamista nuorelta henkilöltä.

Oulun poliisi on kertonut aikaisemmin tässä kuussa tutkivansa 29:ää rikoskokonaisuutta, joissa epäillään törkeitä alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Epäillyissä on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia epäiltyjä. Nyt annettu tuomio on yksi näistä, eikä se liity usean epäilyn vyyhtiin.

Osassa Oulun seksuaalirikosepäillyissä yhteydenotto on tapahtunut netin kautta, ja osassa epäilty ja uhri ovat tunteneet toisensa entuudestaan.

Lue myös:

Toinen Oulun törkeä seksuaalirikosepäily oikeudessa – Tämän tiedämme nyt uhrien ja epäiltyjen määristä ja poliisitutkinnasta

Tuhat tutkintaa, joista ei kerrota – Ylen selvitys kokoaa tietoa seksuaalirikosepäilyistä eri puolilta Suomea ja valottaa, mikä tekee Oulun tapauksesta “ilmiön”

Mikä erottaa raiskauksen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Yle kertoo, mistä Oulun seksuaalirikosnimikkeissä on kyse

Suosittelemme sinulle