Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kokemäenjoen suuri öljyvuoto siirtyy syyteharkintaan – viittä henkilöä epäillään törkeästä ympäristörikoksesta

Öljyvuoto sattui joulun 2017 alla, kun Pori Energian lämpölaitokselta pääsi viemäriin noin 48 000 litraa kevyttä polttoöljyä.

Öljypuomi Harjavallassa Kokemäenjoella
Öljyvuoto tahri pahasti Kokemäenjoen rantoja Harjavallassa ja alajuoksulla. Kuva: Katja Halinen / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Harjavallassa vuoden 2017 joulun alla sattunut suuri öljyvuoto siirtyy syyteharkintaan.

Poliisi on saanut esitutkinnan päätökseen. Viittä henkilöä epäillään törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Öljyä jokeen

Onnettomuus sattui, kun Porin Energian Harjavallassa sijaitsevalle lämpölaitokselle toimitettiin kevyttä polttoöljyä säiliöautolla 20.12.2017.

Polttoöljykuorman purussa tehtyjen virheiden ja lämpölaitoksen keskeneräisten saneeraustöiden vuoksi noin 48 000 litraa kevyttä polttoöljyä pääsi Harjavallan kaupungin hulevesiviemäriverkkoon. Suurin osa öljystä päätyi viemäriverkostoa pitkin noin kilometrin päähän Kokemäenjokeen.

Rannat tahriintuivat

Päästö tahri pahasti Kokemäenjoen rantoja Harjavallassa ja joen alajuoksulla. Onnettomuuden takia jouduttiin tekemään laajoja rantojen puhdistustöitä.

Jokiveden käytölle, muun muassa kalastukselle ja uimiselle, puolestaan asetettiin rajoituksia myös Nakkilan, Ulvilan ja Porin alueella.

Pori Energia on ottanut tapahtumista vastuun ja osallistunut kulujen maksamiseen. Rikosasiassa asianomistajia ovat Varsinais-Suomen ely-keskus sekä rantakiinteistöjen omistajat. Öljyvuodon jälkeen vahingon aiheuttamasta tahrautumisesta valitti noin 350 kiinteistönomistajaa.

Poliisi ei kommentoi tarkemmin, keitä työntekijöitä rikosepäily koskee ja ovatko nämä myöntäneet rikoksen esitutkinnan aikana.

Suosittelemme sinulle