Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Wärtsilä valitsi kumppanit uuden tutkimuskeskuksen käynnistykseen

Toimintamallin suunnittelussa on mukana toimijoita laivayhtiöistä yliopistoon. Uusi keskus rakennetaan Vaasan Vaskiluotoon.

Havainnekuva Wärtsilän Vaasan Vaskiluotoon rakennettavasta Smart Technology Hub -tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksesta.
Havainnekuva Wärtsilän Vaasan Vaskiluotoon rakennettavasta Smart Technology Hub -tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksesta. Kuva: Wärtsilä
Riia Hantula,
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Wärtsilä on julkistanut ensimmäiset kumppaninsa, jotka ovat mukana kehittämässä Vaasaan tulevaa uutta tuotanto- ja tutkimuskeskusta.

Smart Partner Campus -konseptia lähtevät ensimmäisessä vaiheessa Wärtsilän kanssa suunnittelemaan Danfoss, Demos Helsinki Oy, NLC Ferry Oy Ab, Royal Caribbian Cruises Ltd, Vaasan yliopisto ja Vaasan Sähkö Oy.

Yhteistyökumppanit valittiin 200 kiinnostuneen joukosta.

Wärtsilän kumppanit Smart Technology Campuksen kehittämiseen on valittu.
Wärtsilän kumppanit esiteltiin Energy Weekin seminaarissa Vaasassa. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

– Nyt valitut yhteistyökumppanit ovat sellaisia, jotka ovat valmiita sitoutumaan nimenomaan uuden toimintamallin suunnitteluun ja ns. playbookin luomiseen. Tarkoituksenamme on luoda konsepti, jossa mahdollisimman moni taho voisi olla mukana eripituisia ajanjaksoja, joten uusia kumppaneita otetaan mukaan säännöllisesti hankkeen edetessä, kertoo Wärtsilän teknologiajohtaja Hannu Mäntymaa.

Opiskelijat kiinnostavat

Vaasan yliopistolle valinta Wärtsilän tutkimuskeskuksen partneriksi on apu kilpailussa tekniikanopiskelijoista. Vaasan yliopiston Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi sanoo, että kaikki teknisiä tieteitä Suomessa opettavat yliopistot kilpailevat lahjakkaista opiskelijoista.

– Tässä ekosysteemissä on niin hyvä tekemisen meininki ja vaikuttavia aiheita, että mahdollisuudet houkutella uusia opiskelijoita paranevat, Kuusniemi iloitsee.

Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki sanoo, että myös Wärtsilää kiinnostavat Vaasan yliopiston opiskelijat.

– Yliopistossa tehtävä tutkimus hyödyttää meitä, mutta henkilökohtaisesti pidän erittäin tärkeänä myös sitä, että tämän hubimme myötä saamme opiskelijoita suuremmalta alueelta kiinnostumaan opiskelusta Vaasassa. Toivottavasti nuoret tulevaisuuden toivot näkyvät jatkossa partner campuksellamme, Riihimäki sanoo.

Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki esitteli tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen yhteistyökumppanit.
Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki esitteli tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen yhteistyökumppanit. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Suunnittelu etenee ajallaan

Wärtsilä ilmoitti elokuussa 2018 rakentavansa Vaasan Vaskiluotoon uuden Smart Technology Hub -tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen. Sinne siirtyvät kaikki Wärtsilän Vaasan keskustassa olevat toiminnot ja työntekijät, sekä logistiikka ja huollon verstastoiminnot Runsorista.

Uuden keskuksen rakentaminen alkanee jo tämän vuoden aikana. Ensimmäiset toiminnot aloittavat Vaskiluodossa vuoden 2020 loppupuolella ja yhtiön suunnitelmien mukaan kaikki toiminnot siirtyvät sinne vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vesa Riihimäen mukaan keskuksen suunnittelu etenee aikataulussa.

– Meillä on ollut hyvä dialogi kaupungin ja alueen asukkaiden kanssa. Kaavatyö on Vaskiluodossa parhaillaan menossa ja katsotaan nyt, jos kesän aikana siellä rupeaisi pientä liikettä myös näkymään.

Wärtsilä on Vaasan suurin yksityinen työllistäjä ja Vaasan yksikkö yhtiön suurin toimipiste. Wärtsilällä on Vaasassa noin 3000, Turussa 400 ja Helsingissä lähes 500 työntekijää.

Suosittelemme sinulle