Hyppää sisältöön

Suomesta ilmastotekojen mallimaa? Katso ilmastotentti kello 21

Yhdeksän puolueen eduskuntavaaliehdokkaat väittelevät siitä, millaisia toimia ilmastonmuutos vaatii seuraavalta hallitukselta ja suomalaisilta.

Pääkuva
Helmiina Suhonen

Tarvitseeko tavallisen suomalaisen vähentää päästöjään, vaikka kiinalaiset ja intialaiset eivät tekisi niin? Millainen auto kannattaisi ostaa seuraavaksi? Miksi keskustelu lihan syömisen vähentämisestä menee monella tunteisiin?

Tänään torstaina on vaaliohjelmien sarjassa vuorossa teematentti, jossa koko lähetys syvennytään ilmastonmuutokseen.

Tentissä on neljä teemaa: liikenne, asuminen, ruoka sekä metsät. Ohjelman juontavat Sanna Savikko ja Antti Koistinen.

YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC arvioi viime syksynä ilmastoraportissaan, että maapallon lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen aiemmin turvallisena rajana pidetyn 2 asteen sijaan.

Raportti näytti herättävän suomalaiset poliitikot, sillä joulukuussa kahdeksan eduskuntapuoluetta linjasi, että Suomen ja EU:n on kiristettävä ilmastotavoitteitaan. Päästöjä pitäisi saada EU:ssa leikattua 55 prosenttia jo vuoteen 2030 mennessä.

Kuinka rajuihin toimiin poliitikot ovat siis valmiita? Ilmastotentissä keskustelijoina nähdään kunkin eduskuntapuolueen valitsema ehdokas, joka on perehtynyt ilmastoaiheeseen.

Kysymys keskustelijoille: Mikä on tärkein keino torjua ilmastonmuutosta?

Anders Adlercreutz

"Tärkein keino torjua ilmastomuutosta on luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä."

Tiina Elovaara

"Asenne- ja ajattelutavan muutos. Oleellisinta on muuttaa talousjärjestelmää kiertotalouden muotoon, ja muuttaa energiantuotanto puhtaammaksi."

Harri Jaskari

"Uskon konkreettiseen ja motivoivaan ilmastotekemiseen kauniiden visioiden sijaan. Esimerkiksi nollapäästöisten autojen autovero nollaan, ja huima työsuhdeautoetu nollapäästöisille autoille."

Emma Kari

"Tärkeintä on, että poliitikot laativat tavoitteet ja tiekartan päästöjen vähentämiseksi, haitallisten yritystukien alasajamiseksi ja hiilinielujen kasvattamiseksi niin, että 2030 mennessä Suomi on hiilineutraali ja EU-tasolla saavutetaan 60% päästövähennykset."

Hanna Kosonen

"Fossiilisen mustasta aikakaudesta on siirryttävä uusiutuvaan ja kestävään vihreään aikakauteen."

Sanna Marin

"Seuraavalla vaalikaudella on laadittava selkeä suunnitelma fossiilisista polttoaineista ja turpeen energiakäytöstä luopumiseksi sekä metsien ja maaperän hiilinielujen vahvistamiseksi."

Matti Putkonen

"Pariisin päästötavoitteiden toteutuminen voidaan varmistaa ainoastaan muuttamalla EU:n sisäinen taakanjako oikeudenmukaiseksi. Puolan ja muiden eniten saastuttavien maiden on kannettava vastuunsa. Taakan uusjaolla Suomen päästötavoitteet voidaan ainakin puolittaa ja säilyttää teollisuustyöpaikat Suomessa."

Aki Ruotsala

"Ilmastonmuutos on globaali ongelma, joka ei ratkea kansallisilla kiristystoimilla. Suomen tärkein rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on tarjota teknologisia innovaatioita ja toimintamalleja maailmalle."

Hanna Sarkkinen

"Ilmastonmuutoksen hillintää ei voi jättää vapaaehtoisuuden varaan, vaan tarvitaan sitovaa lainsäädäntöä, vero-ohjausta ja kannusteita."

Eduskuntavaalit 2019: Ilmasto -lähetys torstaina 4. huhtikuuta Yle TV1 ja Yle Areena kello 21. #vaalit2019

Lue lisää:

Tutustu ehdokkaiden näkemyksiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Lue täältä Ylen tärkeimmät vaalijutut

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: lue faktantarkistus

Suosittelemme sinulle