Hyppää sisältöön

Sanna Ukkola: Uuspuritanisti valvoo jokaista liikettäsi, suihkuhetkesi pituutta ja patonkia, jonka syöt

Elämme uuspuritaanisuuden aikaa, jossa keskellä yltäkylläisyyttä kieltäydymme nautinnoista ja vaadimme sitä toisiltakin, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola
Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Sanna Ukkola

Tuttu nainen linkkasi someen kuvan, jossa hänellä oli yllään kettuturkki. Hän sai kuvansa alle kymmeniä paheksuvia kommentteja, joissa hänen FB-tuttavansa valistivat, kuinka epäeettinen hänen valintansa oli ja kuinka väärin oli käyttää turkiksia.

Itse hätkähdin hetki sitten, kun näin suomalaisen ex-poliitikon purjehtivan sisälle Ylen tiloihin pitkässä minkkiturkissa. Hätkähdin – koska näky oli niin poikkeuksellinen: hyvin harvoin Helsingissä näkee enää aitoja minkkiturkkeja. Sitten tajusin, että kyseessä oli keskustan ex-poliitikko ja vaatevalinta hänelle todennäköisesti ideologinen viesti turkistarhauksen puolesta.

Toimittaja Maria Veitola matkusti hiljattain Etelä-Afrikkaan. Hän kertoi Instagramissa saaneensa kritiikkiä siitä, että hän hehkutti matkustamista ilman mainintaa ilmastonmuutoksesta. Veitola kirjoittikin ilmastonmuutoksesta pitkän postauksen, jossa kertoi syövänsä kasvisruokaa, liikkuvansa julkisilla, pyörällä tai kävellen sekä lentävänsä vain harkiten kerran vuodessa. Tv-tähti vetosi päättäjiin kalliimman lentämisen puolesta ja seuraajiinsa kestävien valintojen puolesta.

Ystäväni taas sai noottia somessa, kun kertoi käyneensä 14 minuutin suihkussa. Etkö ajattele ilmastonmuutosta! Kun toinen tuttavani postasi Facebookiin kuvan aamiaispatongistaan, herätti kuva valtavasti huomiota. Suuri osa kommenteista alkoi valistuksella siitä, että eihän tuollaista voi syödä, sen ravintoarvot eivät ole optimaaliset.

En usko siihen, että muiden kulutustottumuksiin tai valintoihin aggressiivisesti puuttumalla saamme aikaan erityisen suurta muutosta.

Elämme uuspuritaanisuuden aikaa, jossa keskellä yltäkylläisyyttä kieltäydymme nautinnoista ja valitsemme askeettisen tavan elää ja olla. Taloustutkimuksen Juho Rahkonen on selvittänyt aihetta Suomessa ja tullut siihen tulokseen, että olemme entistä kunnollisempia (siirryt toiseen palveluun).

Kun 60-luvulla harrastettiin vapaata seksiä ja vedettiin hippien kanssa kilpaa LSD:tä Intian meditaatioretriiteissä, nyt harrastetaan entistä vähemmän lihallisia ilotteluja. Vielä 70-luvulla rakasteltiin jopa kymmenen kertaa kuukaudessa milloin kenenkin kanssa, nykyään vain pari kolme kertaa kuussa – entistä useammin oman partnerin kanssa.

LSD:kään ei ole enää muodikasta, ja nuoriso juo viinaa entistä vähemmän.

Terveet elintavat ovat muodissa, media tuuttaa jatkuvalla syötöllä kasvissyönnin trendikkyyttä, matkustamisessa kiinnitämme huomiota ilmastonäkökulmiin ja ympäristöön.

Hyvä niin. Mutta monet uuspuritaanit eivät lopeta omiin kulutustottumuksiinsa. He tekevät kaikkensa, jotta myös sinä ja minä luopuisimme makoisasta elämästä ja kävelisimme askeesin polkua.

Keinoina käytetään kieltoja, rajoituksia ja sosiaalista painostusta.

Uuspuritaanien raivon sai helmikuussa tuta Suomen huutokauppakeisari -ohjelmasta tuttu Heli Palsanmäki, joka poseerasi Facebookissa julkaistussa lomakuvassaan Espanjassa, Mijaksen härkätaisteluareenalla ison härän vierellä.

Kuva sai keskustelijat reagoimaan vahvasti: kommentaattorit syyttivät Heliä eläinrääkkäyksestä ja ihmettelivät, miksi tämä halusi vierailla härkätaisteluareenalla. Lopulta kävi ilmi (siirryt toiseen palveluun), ettei Palsanmäki suinkaan poseerannut kuvassa oikean härän kanssa vaan kyseessä oli patsas. Eikä Heli edes vieraillut oikeassa härkätaistelussa vaan museossa, joka esitteli Espanjan kulttuuriin kuuluvaa härkätaistelua.

En usko siihen, että muiden kulutustottumuksiin tai valintoihin aggressiivisesti puuttumalla saamme aikaan erityisen suurta muutosta. Jos kaverini haluaa syödä kinkkucroisantin, hän syö sen samalla tavalla kuin ennenkin – mutta ei välttämättä päivitä enää kuvaa nettiin.

Kun ihminen kokee, että hänen vapauttaan pyritään rajoittamaan, hän alkaa kapinoida rajoittajia vastaan säilyttääkseen illuusion vapaudesta.

Oman ideologian tuputtaminen kääntyy helposti itseään vastaan. Kyseessä on ilmiö nimeltään psykologinen reaktanssi (siirryt toiseen palveluun).

Jos äitini sanoo minulle, että minun pitää keittää aamupuuroni juuri tietyllä tavalla eikä mitenkään muuten, en varmasti keitä sitä kuten äiti käskee vaan juuri niin kuin itse haluan.

Kun ihminen kokee, että hänen vapauttaan pyritään rajoittamaan, hän alkaa kapinoida rajoittajia vastaan säilyttääkseen illuusion vapaudesta. Hänen alkuperäinen näkemyksensä sementoituu ja hän toimii täysin päinvastoin kuin häneltä odotetaan ja toivotaan.

Todennäköisesti senkin takia amerikkalaiset äänestivät joukolla Donald Trumpia, vaikka iso osa mediasta kannatti Clintonia ja asettui Trumpia vastaan.

Äiti Teresa sanoi aikoinaan, ettei marssisi sotaa vastaan mutta marssisi ilomielin rauhan puolesta. Hän tajusi jo tuolloin psykologisen reaktanssin merkityksen. Viisas nainen.

Hän ymmärsi myös vastavuoroisuuden merkityksen. Kun pioneerit toimivat yhteisen hyvän puolesta, ei muiden ole helppo katsella toimettomana vierestä. Tämän takia – mieluummin me-henkeä kuin syyllistämistä. Mieluummin yhdessä tekemistä kuin syntisten vahtaamista. Mieluummin talkoohenkeä kuin väärintekevien jalkapuuhun kytkemistä.

Sanna Ukkola

Kirjoittaja on Ylen toimittaja ja Sannikka & Ukkolan juontaja, joka tykkää makaroonilaatikosta ja maailman katselemisesta vähän vinosti.

Sannikka & Ukkola perjantaisin Yle TV1 ja Yle Areena. Perjantaina 22.3. klo 20.00 Sannikka & Ukkola kysyy, mitä pitäisi tehdä Isis-palaajille. Haastattelussa entinen Isis-vaimo Tania Joya. Studiossa sisäministeri Kai Mykkänen. Vaalihaastattelussa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Blogista voi keskustella 22.3. klo 16.00 asti.

Suosittelemme sinulle