Hyppää sisältöön

Oikeusasiamies ei puutu asiaan – uuden lääkärikopterin tukikohta pysyy Utissa

Hallituksen päätöksestä kanneltiin oikeusasiamiehelle.

Kuva: Ari-Pekka Sirviö / Yle

Kaakkois-Suomeen sijoitettavan uuden lääkärihelikopterin sijoituspaikka pysyy Kouvolan Utissa.

Hallituksen joulukuussa tekemästä päätöksestä oli kanneltu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Perusteena oli muun muasa se, että asiantuntijaryhmä oli aiemmin esittänyt tukikohdaksi Lappeenrantaa.

Ratkaisussaan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ei ota kantaa Utin tai Lappeenrannan paremmuuteen. Hän tulkitsee, että päätösvalta asiassa kuuluu yliopistolliselle sairaanhoitopiirille. Koska asia on vielä vireillä, ei oikeusasiamies voi puuttua siihen.

Jääskeläinen toteaa, että terveydenhuoltolain mukaan erityisvastuualueen ensihoitokeskuksen tehtävänä on suunnitella ja päättää lääkärihelikopteritoiminnasta erityisvastuualueellaan.

Jääskeläinen muistuttaa myös, että päätös sijoituspaikasta sisältyy hallitukseen esitykseen tämän vuoden lisätalousarviosta, jonka eduskunta on jo hyväksynyt. Eduskunnan päätöksenteko ei myöskään kuulu oikeusasiamiehen toimivaltaan. Näistä syistä kantelut eivät johda enempiin toimenpiteisiin.

Etelä-Karjala jatkaa vetoamista

Etelä-Karjalassa ei aiota luopua yrityksistä saada lääkärihelikopteri vielä Lappeenrantaan.

– Katsotaan sitten onko se kansalaisaloite vai joku muu toimenpide tulevalle maan hallitukselle ja eduskunnalle, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen sanoo.

Suosittelemme sinulle