Hyppää sisältöön

Uhkauksia joukkoraiskaamisesta ja lasten yhteystietojen tiedustelua – kaupunginvaltuutetut kertovat Oulun koventuneesta ilmapiiristä

Yli 85 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista kaupunginvaltuutetuista kokee keskustelukulttuurin koventuneen Oulussa.

Mikäli valtuutetun puhe äityy kokouksessa asiattomaksi, voi puheenjohtaja keskeyttää valtuutetun. Jos tämä keino ei tepsi, voidaan valtuutettu poistaa salista ja kokous keskeytetään. Kuva: Marko Väänänen / Yle
Taneli Kärki

Oulun kaupunginvaltuutetut kokevat keskustelukulttuurin koventuneen kaupungissa. Osa Ylen kyselyyn vastanneista valtuutetuista kertoo saaneensa epäasiallista palautetta ja jopa uhkauksia.

Yle lähetti kaupunginvaltuutetuille keskustelukulttuuria ja epäasiallista palautetta koskevan kyselyn helmikuussa.

Kyselyssä tiedusteltiin valtuutettujen saamasta palautteesta Oulussa viime vuoden lopulla ja kuluvan vuoden alussa esiin nousseiden ja laajasti uutisoitujen seksuaalirikosepäilyjen aikana. Yli 43 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo saaneensa epäasiallista palautetta.

– Pääasiassa sosiaalisen median kautta tulleet palautteet ovat olleet vihaisia ja syyttäviä. Ne ovat liittyneet lausuntoihini, haastatteluihini ja sosiaalisen median kirjoituksiini. Niissä on syytetty raiskaajien puolustamisesta tai uhattu minua raiskaamisella, kertoo Oulun kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jenni Pitko (vihr.).

Oulun kaupungintalon valtuustosalissa järjestettiin turvallisuusseminaari tammikuussa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun kaupunginvaltuustoon kuuluu yhteensä 67 valtuutettua. Kaikille valtuutetuille sähköpostilla lähetettyyn kyselyyn vastasi 32 valtuutettua. Heistä yli puolet täytti vastauslinkin nimettömänä.

Vastausten perusteella ainakin osa valtuutetuista kokee, että sekä yleisöpalaute että muiden valtuutettujen käytös on muuttunut entistä epäasiallisemmaksi.

Uhkauksia ja väkivaltafantasiointia

Joka neljäs kyselyyn vastannut kaupunginvaltuutettu kertoo saamansa epäasiallisen palautteen sisältäneen myös uhkailua.

– Uhkailut on pääasiassa puettu esitetyiksi toivomuksiksi, että tulen raiskatuksi. Ei niinkään suoria raiskausuhkauksia. Totta kai nämä ovat luettavissa tismalleen samalla tavalla uhkauksiksi, Pitko sanoo.

"Epäsuoraa lapsiini kohdistuvaa väkivaltafantasiointia."

Kyselyyn vastannut valtuutettu saamastaan uhkauksesta

Uhkaava palaute ei ole Pitkon mukaan säännöllistä, mutta sitä on tullut usein liittyen uutisointiin, jossa on sivuttu maahanmuuttoa tai turvapaikanhakijoita.

Oulun viime aikaiset tapahtumat ovat Pitkon mukaan kiihdyttäneet palauteryöppyä. Hän kertoo kuulleensa myös muiden maahanmuuttomyönteisten naispoliitikkojen saaneen vastaavaa palautetta.

– Miehet sanovat, että palautetta ei tule juuri ollenkaan ja naiset sanovat, että sitä tulee tosi paljon. Kyllä tämä on aivan selvästi sukupuolittunut asia.

Kovaa puhetta valtuustossa

Yli 85 prosenttia kyselyyn vastanneista valtuutetuista koki keskustelukulttuurin muuttuneen kovemmaksi Oulussa seksuaalirikosepäilyjen myötä.

– Valtuustosalissa on jopa kuultu uhkauksia valtuutettujen lapsia kohtaan, joka on mielestäni jo sitä luokkaa, että sen voisi tulkita jo vihapuheeksi, Pirjo Sirviö (sd.) sanoo.

"Ihmisiä on kehotettu ottamaan oikeus omiin käsiinsä."

Kyselyyn vastannut valtuutettu keskustelun kovenemisesta

Sanomalehti Kaleva (siirryt toiseen palveluun) kertoi helmikuun alussa Oulun kaupunginhallituksen suunnittelevan puhekoulutusta valtuuston jäsenille valtuustoaloitteen pohjalta. Hallituksen kokouksessa käydyn äänestyksen jälkeen asia palautettiin äänin 10-2 uudelleen valmisteltavaksi siten, että puhekoulutusta ei järjestetä.

– Keskustelukulttuuri on mennyt sellaiseksi, että siellä ei enää arvosteta eikä kunnioiteta kollegoja, vaan paukutellaan ihan mitä sattuu välillä. Käyttäytyminen ja kohteliaat käytöstavat ovat kyllä unohtuneet, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) toteaa.

– Tässä näkyy mielestäni somen vaikutus. Valtuustossakin käytetään samanlaisia sanavalintoja ja sanankäänteitä. Se ei ole ollut tapana, sanoo Juha Huikari (kesk.).

Oulun kaupunginvaltuutettu Latekoe Lawson Hellu on huomannut keskusteluilmapiirin kovenneen Oulussa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Latekoe Lawson Hellu (vihr.) kertoo huomanneensa muutoksen ilmapiirissä myös kaupungilla liikkuessaan.

– Jos olen keskustellut esimerkiksi linja-autossa tutun nuoren kanssa, meitä on kytätty. Kauppakeskuksessa vartijat ovat seuranneet kannoillani joka paikkaan ja minulta on kysytty, mitä siellä teen. Nuoret ovat nimitelleet raiskaajaksi.

Puuttuminen hankalaa, mutta keinoja on

Osa kyselyyn vastanneista valtuutetuista ei koe keskustelun koventuneen tai kertoo pitävänsä tapahtunutta muutosta tervetulleena vedoten esille nousseiden rikosepäilyjen vakavuuteen. Jotkut vastaajista kertovat kokevansa maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita koskevan keskustelun muuttuneen mahdottomaksi.

"Joku varmasti ajattelee keskustelun olevan kovaa, mutta pitää muistaa, että keskustelun kohteena on lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset."

Kyselyyn vastannut valtuutettu

Hieman alle joka kolmas kyselyyn vastannut valtuutettu kertoo keskustelun kovenemisen vaikuttaneen motivaatioon hoitaa yhteisiä asioita. Asiaan puuttuminen koetaan hankalaksi.

– Ulkopuolelta on varmaan vaikea minkäänlaisilla säännöillä tai muilla asiaan puuttua. Se lähtee valtuutetuista ja heidän sanankäänteistään. Se on mielestäni ainut tapa pitkällä aikavälillä puuttua tällaisiin asioihin, Huikari sanoo.

Pirjo Sirviön mukaan valtuustossa on kuultu jopa vihapuheeksi tulkittavaa sanavaihtoa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Sirviö muistuttaa, että valtuustoa johtaa puheenjohtaja, jolla on käytössään laaja arsenaali keinoja kokousten hallitsemiseksi.

– Hallintosäännössä on sanottu, että puheenjohtaja voi keskeyttää valtuutetun puheen silloin, kun hän katsoo sen menevän asiattomuuksiin. Jos valtuutettu ei keskeytystä noudata, niin hänet voidaan poistaa salista ja kokous keskeyttää, Sirviö sanoo.

"Harkitsen tarkoin, millaisiin julkisiin tilaisuuksiin osallistun."

Kyselyyn vastannut valtuutettu keskustelun kovenemisen vaikutuksista

Valtuuston puheenjohtaja Hännisen mukaan poistamiseen on täytynyt tarttua tällä valtuustokaudella kerran suljetun valtuustoseminaarin aikana.

Pitko näkee tärkeänä lisätä nettipoliisin läsnäoloa sosiaalisessa mediassa.

– Ylipäätään poliisille tarvittaisiin enemmän resursseja epäasialliseen palautteeseen, vihapuheeseen ja netissä tapahtuvaan kiusaamiseen tarttumiseksi, hän sanoo.

Lue myös:

Toimittajan ja kaupunginvaltuutetun oikeudenkäynti on merkittävä tapaus vihapuheen rajanvedossa – "Saako varasta nimittää varkaaksi?"

Toinen Oulun törkeä seksuaalirikosepäily oikeudessa – Tämän tiedämme nyt uhrien ja epäiltyjen määristä ja poliisitutkinnasta

Selvitimme, miksi turvapaikanhakijoiden päiväkoti- ja kouluvierailut nähtiin Oulussa uhkana ja mistä niissä oli kyse

Suosittelemme sinulle