Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Golanin tunnustaminen Israelille kuuluvaksi on Trumpilta vaarallinen veto, mutta miksi?

Yhdysvaltain presidentti aikoo muuttaa USA:n vuosikymmenien Lähi-idän politiikkaa ja samalla heiluttaa kansainvälisen politiikan valtiollisen itsemääräämisoikeuden perusperiaatetta.

Israelin lippu heiluu vanhassa armeijan tankissa Israelin puolella Golanin kukkuloita.
Israelin lippu heiluu vanhassa armeijan panssarivaunussa Israelin puolella Golanin kukkuloita. Kuva: Jalaa Marey / AFP
Paula Vilén

WASHINGTON Presidentti Donald Trump muutti torstaina yhdellä tviitillä Yhdysvaltain vuosikymmenien ulkopolitiikkaa.

Trump tviittasi, että USA aikoo tunnustaa Golanin kukkulat osaksi Israelia.

Alle 40 sanan tviitti on mannerlaattojen liikahdus USA:n ulkopolitiikassa, sillä muun kansainvälisen yhteisön tapaan Yhdysvallat ei ole tunnustanut Golania Israelille kuuluvaksi. Israel valtasi ylängön vuoden 1967 sodassa Syyrialta.

Yhdysvallat on vuosikymmeniä pitänyt muun kansainvälisen yhteisön tapaan Golania Israelin miehittämänä alueena. Se on tukenut YK:n turvallisuusneuvostossa useita päätöslauselmia, jossa miehitys tuomitaan.

Jos Golan nyt tunnustetaan Israelille kuuluvaksi, Trumpin Yhdysvallat ohittaa YK:n peruskirjan pääperiaatteen, jonka mukaan valtioiden alueellista itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan eikä tuota itsemääräämisoikeutta loukkaavia sotilaallisia aluevaltauksia hyväksytä.

Israelilaisia sotilaita vartiossa Quneitran rajanylityspaikalla Golanin kukkuloilla.
Israelilaisia sotilaita vartiossa Quneitran rajanylityspaikalla Golanin kukkuloilla. Kuva: Atef Safadi / EPA

Trumpin ilmoitus antanee vetoapua liittolaiselleen Israelin pääministerille Benjamin Netanyahulle lähestyviin vaaleihin, mutta maailmanpoliittisesti se avaa mahdollisuuden hyvin arvaamattomille kehityskuluille.

Jos Golanin valtaus nyt hyväksytään, miten käy Krimin, jonka Venäjä valtasi Ukrainalta viisi vuotta sitten? Jos Trumpin linja pitää, Kiovassa saadaan hyvästellä Krim lopullisesti.

Entä saako joku valtiojohtaja Golanin tapauksen yllyttämänä päähänsä napata naapurimaaltaan asevoimin strategisesti merkittävän alueen tai entisen valtionsa osan? Mikä olisi tuossa tilanteessa Yhdysvaltain vastaus, olisiko sekin ok?

Elämme maailmanpoliittisen vakauden kannalta huolestuttavia aikoja.

Lue myös:

Trump aikoo tunnustaa Golanin kukkulat osaksi Israelia

Suosittelemme sinulle