Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Punaisten ja valkoisten suomalaisten naisten unohdettu ja vähätelty tarina ikuistettiin – teokselle Sarjakuva-Finlandia

Vuoden Sarjakuva-Finlandian on saanut Sisaret 1918 -sarjakuva-albumi, jolla on 11 tekijää.

Sisaret 2018
Sisaret 1918 -sarjakuva-albumi sai Sarjakuva-Finlandian. Kuva: Tampere Kuplii
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden Sarjakuva-Finlandian on saanut Sisaret 1918 -sarjakuva-albumi. Albumilla on 11 tekijää. Palkitut ovat Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Reetta Laitinen, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo.

Palkinto jaetaan perjantaina Tampereella Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla. Valinnan teki valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Palkintosumma on 5 000 euroa.

Reetta Laitisen toimittamassa Sisaret 1918 -sarjakuva-albumissa kymmenen sarjakuvapiirtäjänaista tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia vuoden 1918 tapahtumista. Tositarinat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmasta.

Teoksen on kustantanut Arktinen Banaani.

Sarjakuva-albumissa on kokemuksia sekä punaisten että valkoisten puolelta eri puolilta Suomea. Kaikki ovat kokeneet sodan omalla tavallaan: rintamalla, vankileirissä, sairaanhoitajana tai silminnäkijänä.

Sisaret 2018
Kuva: Tampere Kuplii

"Koskettava ja taidokas"

Meeri Koutaniemi sanoo, että tämä on äärimmäisen tärkeä näkökulma, joka on liian usein peitetty, vähätelty tai unohdettu.

– Koskettava ja taidokas teos on kunnianosoitus naisten läpikulkemalle taistelulle ja historian kuvan moninaistamiselle.

Taiteilijat perehtyivät teosta varten muistelmiin, lähdemateriaaleihin, aikakauteen ja historiallisiin yksityiskohtiin.

– Tulkinnoissa on käytetty taiteellista vapautta, mutta ne kunnioittavat silti alkuperäisten kertojien autenttisia kokemuksia.

Sarjakuva-Finlandiaa on myönnetty vuodesta 2007 kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Vuonna 2019 ehdolla oli 61 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi kymmenen finalistia.

Viime vuonna palkinnon saivat Kaisa ja Christoffer Leka.

Ote Sisaret 2018 -albumista
Kuva: Tampere Kuplii

Lue lisää:

Sarjakuva-Finlandian kärkikymmenikkö selvillä

Kaisa ja Christoffer Leka polkivat huiman matkan Amerikan halki ja yöpyivät teltassa – Teos voitti Sarjakuva-Finlandian

Suosittelemme