Hyppää sisältöön

Tania Joya halusi tehdä lapsistaan marttyyreja – entinen Isis-vaimo kampanjoi nyt radikalisoitumista vastaan

Nykyään Yhdysvalloissa asuva Joya kertoo tarinansa Sannikka & Ukkola -ohjelman haastattelussa.

Tania Joyan elämäntarinasta on raportoitu laajalti Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Joya jätti Syyrian ja Isisin kalifaatin rakentaakseen uuden elämän ateistina USA:ssa. Kuva: Tania Joya

– Olin nuori ja naiivi ja ajattelin, että elämä on lyhyt enkä halua kuolla vanhana.

Näin kertoo Sanna Ukkolan haastattelussa 34-vuotias Tania Joya elämänasenteestaan, joka teini-iän lopulla johti hänet Isis-vaimoksi Syyriaan.

– En osannut olla eri mieltä Koraanin ajatusten kanssa, joten tein mitä käskettiin ja seurasin oppeja sokeasti.

Radikaalin islamin tulkinnan vaikutuspiiriin Joya kertoo joutuneensa, kun hänen perheensä muutti luoteiseen Lontooseen alueelle, jossa hänen mukaansa asui paljon äärimuslimeja.

Tania Joyan elämäntarina on tunnettu sekä Britanniassa (siirryt toiseen palveluun) että Yhdysvalloissa (siirryt toiseen palveluun), jossa hän nykyisin asuu.

"Hienointa oli tulla marttyyriksi"

Joyan lontoolaisessa esikaupunkilaisen elämässä oli paljon ongelmia, eikä hän osannut hakea niihin apua esimerkiksi terapiasta. Sen sijaan äärimuslimien piirit olivat aivan käden ulottuvilla.

– Islamin pyhissä kirjoissa puhuttiin paljon siitä, että kaikkein hienointa oli tulla marttyyriksi. Se oli korkein arvo, jonka muslimi voi saada. Nuo ajatukset ajoivat radikalismiin ja väkivaltaiseen ekstremismiin.

Kaksinkertainen muodonmuutos: Bangladeshilaisesta perheestä Britanniasta tuleva Tania Joya radikalisoitui ensin Isis-vaimoksi, jätti sitten uskonnon ja kampanjoi nyt radikalisoitumista vastaan Yhdysvalloissa. Kuva: Tania Joya

Päätöksen lähteä Syyriaan rakentamaan Isisin kalifaattia teki hänen miehensä. Tania Joya sanoo, että vaikka hän oli päätöksen takana, ei hänellä ollut paljoa sananvaltaa sen tekemiseen.

Joyan mies työskenteli Syyriassa propagandatehtävissä. Vaimon yhtenä tehtävänä puolestaan oli valmistaa jälkikasvuaan pyhään sotaan ja tarvittaessa myös kuolemaan tulevissa taisteluissa.

– Silloin halusin kai poikani lähtevän taisteluihin, mutta vasta miehenä, ei lapsena. En hyväksynyt lapsisotilaita.

– Minä todella petin poikani. Kärsin äidin tunnontuskia joka päivä. Sanoin hänelle, että Jumala antoi sinulle elämän ja muslimeina annamme henkemme Jumalan puolesta.

Elämä Syyriassa kävi Tania Joyalle kuitenkin liian tukalaksi ja hän myös koki, että hänen silloinen miehensä "omisti hänet". Monien vaiheiden jälkeen hän onnistui jättämään Syyrian ja muutti Texasiin Yhdysvaltoihin.

"Minut oli aivopesty"

Tania Joya sanoo, että hänet oltiin aivopesty. Taas uudessa kotimaassa oli tehtävä "käänteinen aivopesu". Joya jätti uskonnon kokonaan, ja nyt hän on myös uusissa naimisissa. Nykyisin hän kampanjoi radikalisoitumisen ehkäisemiseksi.

Joyalla on kaksi pääasiallista selitystä sille, miksi hän sanojensa mukaan onnistui irtautumaan jihadismista.

– Koulutus. Tai ihan alkuun lapseni. Kun sain lapsia ja tajusin, miten lahjakkaita ja ihania he olivat, halusin heidän edistävän elämää enkä tuhoavan sitä. Halusin nähdä heidän kasvavan, en haudata heitä.

– Tiesin, että sellaista tapahtui. Äidit löysivät poikiaan kuolleina vankilan lattialta Lähi-idässä. Pelkäsin lasteni puolesta ja tiesin, että minun piti muuttua jäädäkseni henkiin ja nähdäkseni lasteni pärjäävän elämässä.

Haastattelun käännökset Saija Papinniemi.

Lue aiheesta lisää:

Isisin vierastaistelijoiden paluu piinaa Eurooppaa – Mitä tehdä mahdollisesti raskaisiin rikoksiin syyllistyneille ja heidän perheilleen?

Mykkänen: Suomi tukee tuomioistuimen perustamista Isis-taistelijoille

Rikosoikeuden professori Isis-taistelijoiden paluusta Suomeen: Hyvin epätodennäköistä, että heitä tuomittaisiin rikoksista

Amnestyn pääsihteeri vierastaistelijoiden perheistä: "Tuokaa kansalaisenne takaisin"

Illan Sannikka & Ukkola -ohjelmassa keskustellaan siitä, millainen uhka Isisin alueilta mahdollisesti palaavat ovat ja miten heidän kanssaan pitäisi toimia. Studiossa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sekä tutkijat Pekka Hiltunen ja Antti Paronen. Sannikka & Ukkola TV1:ssä perjantai-iltana kello 20:00. Ohjelma on nähtävissä lähetyksen jälkeen jatkokeskustelun kanssa Areenasta täältä.

Suosittelemme sinulle