Hyppää sisältöön

Huoli Suomen yleisimmän rikkakasvimyrkyn glyfosaatin turvallisuudesta kasvaa – viljelijät eivät panikoi, vaikka kielto voi olla kohta edessä

Yhdysvalloissa jo kaksi tuomioistuinta on katsonut, että suosittu torjunta-aine on syypää syöpään.

roundup
Tunnetuin glyfosaattia sisältävä torjunta-aine lienee Roundup, jota myös Suomessa myydään. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Annika Martikainen

Suomalaiset maatalous- ja kemikaaliviranomaiset eivät ole huolissaan kiistellyn rikkakasvimyrkyn glyfosaatin mahdollisista haitoista terveydelle, vaikka maailmalla kohu sen ympärillä kasvaa.

Glyfosaatti on Suomen yleisin rikkakasvimyrkky ja sitä käytetään lähinnä peltoviljelyssä.

Yhdysvalloissa oikeus katsoi viime viikon lopulla glyfosaattia sisältävän Roundup-myrkyn olevan syypää kotipuutarhurin syöpään (siirryt toiseen palveluun). Tuomio ei ole ensimmäinen: Roundupia valmistava Monsanto-yhtiö tuomittiin viime vuonna 289 miljoonan dollarin korvauksiin vastaavassa tapauksessa. Lääkejätti Bayer osti Monsanton viime vuonna.

Maanviljelijöiden etujärjestö luottaa EU:n linjaukseen, jonka mukaan glyfosaatti ei aiheuta syöpää, jos sitä käytetään oikein. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n kasvinviljelyasiamiehen Mika Virtasen mukaan valtaosa suomalaisista viljelijöistä luottaa edelleen siihen, että glyfosaattia on turvallista käyttää.

– Varmasti tästä asiasta keskustellaan hyvinkin paljon. Varsinaista huolestuneisuutta ei ole.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes seuraa vuosittain suomalaisviljelijöiden kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Ylitarkastaja Lotta Kailan mukaan suomalaiset viljelijät käyttävät kasvinsuojeluaineita vastuullisesti ja Tukesin ohjeita noudattaen.

Kaila ei suostu arvioimaan glyfosaatin turvallisuutta viljelijöille tai tavallisille kaduntallaajille.

– Valvontatulosten perusteella julkisilla alueilla käytetään hyvin vähän kasvinsuojeluaineita ja enemmän vaihtoehtoisia menetelmiä, Kaila sanoo.

Asiantuntijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen glyfosaatin mahdollisista vaaroista. Euroopan kemikaalivirasto katsoo sen turvalliseksi, Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan pitää sitä syöpäriskinä.

Jordbrukare Raimo Antila sprutar glyfosat i maj 2015
Kiisteltyä glyfosaattia levitetään pellolle. Suomessa sitä käytetään erityisesti juolavehnän torjumiseen. Kuva: Yle/Jouko Tapper

EU haluaa vähentää kasvinsuojeluaineiden käyttöä

Glyfosaatin kieltämistä on vaadittu kovaan ääneen jo pidemmän aikaa, mutta maatalous ei haluaisi luopua halvasta ja tehokkaasta kemikaalista. Yhtä tehokasta korvaajaa ei ole löydetty kaupalliseen maanviljelyyn.

MTK:n Mika Virtasen mukaan kielto lisäisi kustannuksia, ja ne kaatuisivat viljelijöiden niskaan. Myös suorakylvöala vähenisi.

Virtanen myöntää, että glyfosaatin kielto saattaa olla edessä, koska maailman yleisin rikkakasvimyrkky on joutunut niin huonoon valoon. Hän kuitenkin toivoo, että glyfosaatille löydettäisiin vaihtoehto ennen kuin se kielletään.

Mika Virtanen kasvinviljelyasiamies MTK
MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Tukesin Lotta Kailan mielestä kaikki resurssit pitäisi nyt käyttää vaihtoehtoisten menetelmien kehittämiseen.

– Koko EU:n tavoitteena on vähentää riippuvuutta kasvinsuojeluaineista. Tavoitteena on löytää vaihtoehtoisia menetelmiä. Ei vain glyfosaatille, vaan kaikille kasvinsuojeluaineille, Kaila sanoo.

Glyfosaatilla on tällä hetkellä myyntilupa EU:ssa vuoteen 2022 asti. Tänä vuonna alkaa myyntiluvan uudelleenarviointi.

Lue myös:

Helsingin Sanomat: Amerikkalainen oikeus päätti rikkakasvimyrkky Roundupin aiheuttaneen syöpää: Bayerin osakekurssi romahti yli 12 prosenttia (siirryt toiseen palveluun)

Kiistelty torjunta-aine häviää hitaasti viljelymailta – "Kannattaa käyttää vain silloin, kun on todellinen tarve"

Korvaako vanha puutarhaniksi rikkakasvien torjunta-aineet? Suomalainen kuumavesikone on jo kaupunkikäytössä – "Kemikalisoitumisen vähentämiseen pitäisi ponnistella kaikin tavoin"

Kiistelty kasvien torjunta-aine saamassa myyntiluvan – EU-arvio: glyfosaatti ei aiheuta syöpää

Monsanto joutuu maksamaan mojovat korvaukset Kaliforniassa – Suomalaisasiantuntija kuumana käyvästä glyfosaattikeskustelusta: "Se on ihan turhaa pelkoa"

Maaseudun tulevaisuus: Glyfosaatin käyttö viisinkertaistui – "kaiken muun voi korvata, mutta puhdasta vettä ei" (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle