Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Laaja vesivahinko Kalliossa Helsingissä – vahinkoja kärsi 15 rakennusta, osa kellareista oli piripintaan täynnä

Pahimmillaan vuotanut vesi täytti osan kellareista niin piripintaan, että vettä tihkui ensimmäisen kerroksen lattian läpi.

Helsinginkadulla tulvii lauantaina 23. maaliskuuta
Helsinginkadulla tulvii lauantaina 23. maaliskuuta Kuva: Anne Salomäki / Lehtikuva
Yle–STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Kalliossa aamupäivällä sattuneen vesivahingon jäljiltä on vieläkin useista taloista sähköt poikki ja rakennusten kuivatus on kesken.

Yhteensä vahinkoja kärsi 15 rakennusta. Helsingin pelastuslaitoksen mukaan torjuntatoimet jatkuvat seitsemässä kiinteistössä. Muiden osalta torjuntatyöt ovat ohi ja omistajat vastaavat jatkosta niiden osalta.

Pelastuslaitoksen mukaan pahimmillaan kellareissa oli vettä kellaritilojen kattoon saakka ja ne olivat aivan täynnä vettä. Osin vesi oli jopa tihkunut ensimmäisen kerroksen lattian läpi.

Kellareihin kertyneen veden ja pumppausten perusteella pelastuslaitos arvioi vuotaneen veden määrän olleen jopa useita tuhansia kuutioita.

Lisäksi vesi on saattanut kaivertaa maahan onkaloita, mikä voi aiheuttaa lisävahinkoa ja yllättävää vaaraa. Pelastuslaitos selvittää vaurioiden laajuutta yhdessä Helsingin katualueista vastaavan Staran kanssa.

Pelastuslaitos on edelleen paikalla pumppaamassa vettä.

– Tilanne jatkuu, mutta osa kiinteistöistä on saatu jo kuivaksi. Muutamassa paikassa on edelleen hyvin paljon vettä, joten pumppaaminen jatkuu, päivystävä palomestari Joonatan Suosalo kertoi STT:lle iltapäivällä.

Useista kiinteistöistä sähköt jouduttiin katkaisemaan veden noustua uhkaamaan kellareissa olevia sähköpääkeskuksia. Nyt osaan taloista on jo saatu sähköt, mutta osassa sähköpääkeskukset pitää vielä kuivata, ennen kuin sähköt voidaan kytkeä taas päälle.

Käyttövesi on jo saatu palautettua kaikkiin vahinkoalueen rakennuksiin.

Vahinkoja kärsi 15 rakennusta ja Helsinginkadun katualue. Vesivahingosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, eikä alueella ole esimerkiksi sortumavaaraa.

Vahinko johtuu käyttöveden runkolinjan vauriosta Helsingin Kalliossa Harjutorin, Helsinginkadun ja Pengerkadun alueella. Pelastuslaitos sai hälytyksen aamupäivällä kymmenen jälkeen osoitteeseen Harjutori 10.

Osa alueesta on edelleen eristetty pelastustoimien takia. Muun muassa Harjutorin puistoalue on eristetty jalankulkijoilta. Liikennehäiriön ja vahinkojen torjuntatöiden kestosta ei vielä osata antaa tarkkaa tietoa.

Poliisi ohjaa tapahtumapaikalla liikennettä. Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että autoilla ei toistaiseksi pysty ajamaan Harjutorin kohdalla.

Torjuntatöissä on ollut yhteensä 17 yksikköä pelastuslaitokselta ja kaupungin sopimuspalokunnista. Illansuussa paikalla oli enää seitsemän yksikköä.

Paikalla on ollut myös Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja energiayhtiö Helenin työntekijöitä, sillä kiinteistöissä on korttelimuuntajia ja sähköjakokeskuksia.

Lisäksi pysäköityjä ajoneuvoja on jouduttu siirtämään etäämmälle lisävahinkojen estämiseksi.

Suosittelemme sinulle