Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Naisleijonat on valmis haastamaan niin USA:n kuin Kanadankin – "Tämä pelaajasukupolvi tietää, että jos jonain iltana kaikki natsaa, pystymme voittamaan heidät"

Kun Pasi Mustonen aloitti naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana, ei Suomi saanut Kanada- ja USA-peleissä liiemmin koskea kiekkoon. Nyt pelin luonne on muuttunut ja Suomen luisteluvoimaan luottava joukkue on valmis haastamaan kärkijoukkueet.

Michelle Karvinen (vas.) ja Jenni Hiirikoski.
Michelle Karvinen (vas.) ja Jenni Hiirikoski. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen joukkueen nimeäminen naisten jääkiekon MM-kotikisoihin ei ollut päävalmentaja Pasi Mustosen mukaan helppoa, vaan koko prosessi on kestänyt 8–9 kuukautta. Joukkueen pohjalla on tuttu runko, mutta esimerkiksi Pyeongchangin olympiajoukkueeseen verrattuna riveihin on löytynyt uusia, nuoria pelaajia.

Viisi vuotta naisten päävalmentajana toimineen Mustosen mukaan aiemmin joukkue valittiin 27–28 pelaajan joukosta, mutta nyt tilanne on toinen. Tämän vuoden aikana naisten MM-leirityksessä on ollut 47 pelaajaa.

– Siellä on varmasti 35–37 pelaajaa, joilla olisi ollut realistinen mahdollisuus tulla valituksi tähän joukkueeseen. Niiden viimeisen 4–5 pelaajan valinta on vaikeutunut olennaisesti, Mustonen vertaa.

Nyt valitusta joukkueesta viime vuoden olympialaisissa mukana oli peräti 18 pelaajaa. Samalla myös neljä pelaajaa pääsee tekemään arvokisadebyyttinsä Espoossa: Elisa Holopainen, Nelli Laitinen ja Viivi Vainikka olivat Suomen alle 18-vuotiaiden joukkueessa mukana voittamassa MM-pronssia ja Jenna Silvonen torjui viime viikolla Bluesin Naisten Liigan mestariksi.

– Jos ja kun aiotaan menestyä, niin ei tätä konkareilla kotiin hoideta. Tarvitaan koko joukkueen voimaa, tämä on neljä kentän joukkue. Nuoret ovat täysin ansainneet paikkansa loistavilla esityksillä tämän kauden aikana, Mustonen sanoi.

Viivi Vainikka (vas), Nelli Laitinen ja Emilia Vesa saavuttivat alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa pronssia. Vainikka ja Laitinen valittiin myös naisten MM-joukkueeseen.
Viivi Vainikka (vas), Nelli Laitinen ja Emilia Vesa saavuttivat alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa pronssia. Vainikka ja Laitinen valittiin myös naisten MM-joukkueeseen. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Paineet eivät tule ulkopuolelta

Yksi joukkueen konkaripelaajista on puolustaja Jenni Hiirikoski, joka parin viime viikon aikana keskittyi Ruotsin mestaruuden metsästykseen Luleå HF:n riveissä. Mestaruusjuhlat on nyt ohi ja Hiirikoski valmistautuu uransa toisiin MM-kotikisoihin.

– Kotikisat ovat ihan oma maailmansa. Minulla tosi hienoja muistoja on Hämeenlinnasta kymmenen vuoden takaa ja jo -99 kisoja muistan katsoneeni telkkarista, Hiirikoski kertoi.

– On erilainen fiilis, kun tietää, että ollaan tavallaan kotiympyröissä. Paljon on paljon kavereita ja tuttuja on katsomassa. Siitä tulee positiivinen lataus.

Tällä viikolla 32 vuotta täyttävä Hiirikoski ei osaa ottaa kotikisoista lisäpaineita, sillä hänen mukaansa joukkue lähtee jokaisiin kisoihin menestymään ja hakemaan omaa parasta tasoa. Hän kääntää tilanteen mieluummin positiiviseksi härdelliksi, kun kiinnostus on normaalia suurempaa.

Samaa mieltä on myös päävalmentaja Mustonen, jonka mukaan ylimääräiset paineet hoidetaan keskittymällä rutiineihin ja kotiyleisön massiivinen tuesta pyritään vain nauttimaan.

– En ole huolissani esimerkiksi ensikertalaisista. Mikään ei muutu. Sama puuro syödään aamulla, samat verryttelyt tehdään ja samalla lailla laitetaan kaasu pohjaan. Mahdollisimman paljon hommia ja mahdollisimman vähän ajatuksia, niin hyvää tulee, Mustonen vakuutti.

– Ei ne paineet ulkopuolelta tule. Ne ovat ne omat odotusarvot, jotka tuovat ne isoimmat paineet – oma suoritus, joukkueen suoritus, halu menestyä, toteutuuko se vai ei. Sille ei voi mitään muuta tehdä kuin tehdä töitä niin paljon kuin ikinä pystyy. Sitten pitää vain hyväksyä se lopputulos, mikä tulee.

Espoon MM-kilpailut ovat Jenni Hiirikoskelle jo uran toisen MM-kotikilpailut.
Espoon MM-kilpailut ovat Jenni Hiirikoskelle jo uran toisen MM-kotikilpailut. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

"Valmennus ohjaa hiukan taustalla"

Mustosen mielestä Suomella on nyt kasassa “piirun verran vahvempia joukkue kuin olympialaisissa”, joista Suomi saavutti pronssia. Hiirikoski allekirjoittaa Mustosen analyysin siitä, että nyt valittu ryhmä on todella liikkuva ja rohkeasti pelaava joukkue.

Mustonen haluaakin, että Suomi pystyy haastamaan pohjoisamerikkalaiset joukkueet ennen kaikkea luisteluvoimallaan.

– Toivon, että televisiokameran läpi näkyy kotisohville saakka, että tällä jengillä on kaikki liossa, Mustonen sanoi.

Jo viime talven olympialaisissa Mustonen oli tyytyväinen Suomen joukkueen peli-iloon, yhteishenkeen ja siihen, että jokainen pelaaja oli valmis panemaan itsensä täysillä likoon. Hän haluaa, että jokainen pelaaja pystyy unohtamaan hetkelliset vastoinkäymiset ja keskittymään vain seuraavaan vaihtoon.

– Kun kiekko putoaa jäähän, niin kaasu pohjaan ja mahdollisimman vähän ajatuksia. Valmennus ohjaa sitten hiukan siellä taustalla pienin, nätein kehotuksin, ja sitten katsotaan pelin jälkeen sieltä taululta, mitä ansaittiin, Mustonen valotti ajatuksiaan.

Viisi vuotta Suomen maajoukkuetta valmentaneen Pasi Mustosen mielestä Suomi on ottanut naisten jääkiekon suurmaita, Yhdysvaltoja ja Kanadaa, selkeästi kiinni.
Viisi vuotta Suomen maajoukkuetta valmentaneen Pasi Mustosen mielestä Suomi on ottanut naisten jääkiekon suurmaita, Yhdysvaltoja ja Kanadaa, selkeästi kiinni. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Pystyykö Suomi haastamaan Kanadan ja USA:n?

Espoon MM-kisoissa pelataan ensimmäistä kertaa kymmenen joukkueen voimin. Suomi pelaa A-lohkossa Yhdysvaltojen, Venäjän, Sveitsin ja Kanadan kanssa. Hallitseva mestari Yhdysvallat ja hopeajoukkue Kanada ovat kovimmat ennakkosuosikit, mutta sekä Mustonen että Hiirikoski vakuuttavat, että Suomi on ottanut kaksikkoa kiinni.

– Pystymme pelaamaan aivan eri tavalla kuin silloin, kun aloitin joukkueen päävalmentajana. Silloin emme kahtena ensimmäisenä vuotena saaneet edes paljoa koskea kiekkoon heitä vastaan pelatessa, Mustonen myönsi ja muistutti kahden vuoden takaisista MM-kisoista, joissa Suomi pystyi voittamaan Kanadan ensimmäistä kertaa arvokisoissa.

– Nyt pelin luonne on muuttunut, ja me pystymme haastamaan heitä tosissaan. Tämä pelaajasukupolvi tietää, että jos jonain iltana kaikki natsaa, niin me pystymme voittamaan heidät.

Hiirikosken mielestä Suomessa on tehty paljon oikeita asioita ja se on näkynyt myös pelien tuloksissa. Hän tietää, että esimerkiksi pelaajamäärissä Suomi häviää pohjoisamerikkalaisille joukkueille, mutta Suomessa on pyritty keskittymään niihin asioihin, joihin on voitu vaikuttaa eniten.

– Mielestäni olemme menneet joukkueena eteenpäin ja olemme saaneet peliämme kehitettyä. Toivotaan, että se päivä koittaa, että pystymme kaatamaan heidät oikeassa paikassa, Hiirikoski sanoi.

– Näissä kisoissa mennään tosi kovaa, pelataan nopeaa peliä isossa kaukalossa. Odotan innolla, että pääsemme mittaamaan omaa osaamistamme maailman huippujen rinnalle.

Suomen joukkue voitti viime talvena Pyeongcahngin olympialaisissa pronssia.
Suomen joukkue voitti viime talvena Pyeongcahngin olympialaisissa pronssia. Kuva: AOP

Mustonen korostaa ihmisyyttä

Suomen joukkue on leireillyt ahkerasti kuluneen vuoden ajan, ja Pasi Mustonen haluaakin nähdä, että joukkueen vahva toimintakulttuuri heijastuu myös kentälle. Mustonen ei katso, että hänen tehtävänsä olisi ladata joukkueelle tavoitetta, vaan hän haluaa pelaajien asettavan sen itse.

Odotuksia Mustosella kuitenkin on MM-kotikisoista, mutta tulosten lisäksi hän haluaa korostaa pelaajille muita asioita.

– Että jokaikisenä hetkenä, jonka olemme yhdessä, olemme oikeasti hyviä ihmisiä toisiamme kohtaan. Kaikessa, mitä teemme, ei pelkästään jäällä, vaan aamupalalla, lounaalla, siinä välissä, oheisharjoituksissa…, Mustonen kertoi.

– Siitä kasvaa voittava joukkue eli siitä ihmisyydestä, mitä me olemme toisiamme kohtaan. Kokeneena valmentajana tiedän, että kun se toteutuu, niin joukkue myös suorittaa hyvin, ja silloin kaikki voivat olla tyytyväisiä lopputulokseen

Suomen joukkue kokoontuu Vierumäelle viimeistelyleirille tiistaina. Joukkueella on tarkoitus sopia MM-kotikisojen tavoitteesta ja kertoa se myös muille keskiviikkoon mennessä. Omalla urallaan kuusi MM-pronssia ja kaksi olympiapronssia voittanut Jenni Hiirikoski ei lipsu tästä aikataulusta, mutta toteaa, ettei joukkueella voi olla muuta tavoitetta kuin menestyä.

– Kyllähän jokainen Suomi-joukkue lähtee aina menestymään ja mitali mielessä kisoihin.

Lue myös:

Naisleijonien MM-kotikisojen joukkue nimetty – nuoret superlupaukset mukana, Räisänen ei toipunut pelikuntoon

Mitaleilta putoaminen sisuunnutti – Minnamari Tuominen tavoittelee SM-kultaa ja MM-unelmaa Naisleijonien kanssa: "Haemme historiallista suoritusta"

Naiskiekkoilijat lähtevät entistä innokkaammin Yhdysvaltain yliopistosarjaan kehittymään – maajoukkueeseen murtautuminen voi kuitenkin vaikeutua

Henkilökohtaiset virheet kostautuivat Naisleijonille – Suomi hävisi ensimmäistä kertaa tällä kaudella eurooppalaisjoukkueelle

Nuori maajoukkuetoveri innosti Noora Rädyn muistelemaan omaa debyyttiään: "Laita se ego sinne takataskuun ja kuuntele vanhempia"

Pitkä jatkopesti – Pasi Mustonen luotsaa Naisleijonia Pekingin olympialaisiin saakka

Tytöstä, joka piti maanitella pois jäältä, on kasvanut jo Euroopan huippupuolustaja – parissa vuodessa Ronja Savolaisesta voi tulla maailman paras

MM-pronssimitalisteilla onnistui kaikki liki nappiin – menestyksen jatkumiseen kaivataan kuitenkin lisää harrastajia: "Huippuyksilöitä ei ihan joka kisoihin valitettavasti saada"

Suosittelemme sinulle