Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Joka kymmenes uusi kerrostaloasunto on tulevaisuudessa puinen? Maan suurimpiin kuuluva puukerrostalotehdas perustetaan moottoritien imuun

Puutalomoduulien rakentaminen aloitetaan tunnetuilla ruotsalaisilla rakennusmoduuleilla. Oma tuotanto alkaa aikaisintaan parin vuoden päästä Hämeenlinnassa.

Havainnekuva puukerrostalosta
Kuva: Suomen puukerrostalot Oy
Kari Mustonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ekologinen ja hiilineutraali puukerrostalorakentaminen ottaa vahvoja harppauksia Hämeessä vuonna 2019. Hämeenlinnaan ollaan perustamassa maan suurimpiin kuuluvaa puukerrostalojen moduulirakentamisen tehdasta.

Kasvuvaraa on ja kysyntää tulossa tuntuvasti. Suomessa tavoitellaan valtakunnallisesti sitä, että uusista kerrostaloasunnoista noin 15 prosenttia olisi puukerrostaloasuntoja. Puurakentamisen etuja betoni- ja tiilirakentamiseen on muun muassa hiilineutraalisuus ja ekologisuus.

Ensimmäiset puukerrostalot tulevat kuitenkin Hämeenlinnaan ruotsalaiselta valmistajalta, Lindbäcks Bygg Ab:n tehtaalta. Näin uudelle toimijalle saadaan heti näyttävät mallisto- ja prototyypit esille Visamäkeen ja näkymään moottoritielle.

– Tehtaan rakentamisen aloittamisen tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Aloitamme työn asiakkaiden hankinnasta ja tilauksista. Ruotsista tulee nopeasti rakennusmoduuleja, kun kysyntää alkaa olla puukerrostaloille, kertoo Suomen Puutalotehtaan toimitusjohtaja Teppo Laurila.

Hämeenlinnassa uusi puukerrostalojen moduulitehdas nousee Moreenin elinkeinoalueelle muutaman kilometrin päähän kantakaupungista.

Hämeenlinnan kaupunki ja sen elinkeinoyhtiö vuokraavat suomalaiselle puutalotehtaalle viiden hehtaarin tontin.

Ruotsalainen kumppani tuo osaamista Hämeeseen

Ruotsalainen puukerrostalojen valmistaja Lindbäck on mukana Suomen Puukerrostalojen omistajissa. Se on kumppani ja tiennäyttäjä muutoinkin.

– Otamme kaiken alan opin Lindbäckistä ja tuomme sen Suomeen. Ruotsalaiset ovat tehneet puukerrostaloja 25 vuotta, kertoo toimitusjohtaja Teppo Laurila.

Lindbäck Bygg on valmistanut jo runsaat 15 000 puukerrostaloasuntoa pitkin poikin Ruotsia. Yhtiön referensseissä on parhaillaan myös Tukholmaan Karolinska Instituutille tuleva suuri puurakenteinen tutkijatalo, johon tulee tilaa yli 300 lääketieteen asiantuntijalle.

Helsingin ja Tampereen läheisyys ratkaisi

Puukerrostalotehdashanke Suomeen on ollut vireillä kesästä 2017. Yhtiö tutki lähes kaksi vuotta sijoittumista joko Kymenlaaksoon, Pohjanmaalle tai Uudellemaalle.

Häme ja Hämeenlinna saivat kuitenkin arvioinnissa logistisesti parhaat pisteet. Talotehtaan sijoittumista ja tonttia valmistellut Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo odottaa tuotannolle menekkiä.

– Tavoite Suomessa on tosiaan ollut jo se, että yli kymmenes uusista kerrostaloasunnoista olisi puurakenteisia. Siihen ei ole vielä päästy.

Tavoite on ollut jo Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa. Se on varmaan seuraavankin hallituksen ohjelmassa pyrittäessä hiilineutraaliuuteen ja ekologisuuteen, pohtii Isosuo.

Ensimmäisen puukerrostalon rakentamisen odotetaan alkavan Hämeenlinnassa heti, kun Visamäkeen tulevalle puukerrostalolle saadaan rakennuslupa. Samaan aikaan uusi puukerrostalotehdas alkaa välittömästi hankkia asiakkaita ja tilauksia rakennusmarkkinoilta.

Puukerrostalotehtaan rakentamisen voisi aikaisimmillaan alkaa vuonna 2020. Hämeenlinnan tehtaan tulevaksi tuotannoksi arvioidaan etukäteen alkuvaiheessa noin 400 asuntoa vuodessa.

ICON Kristalli -puukerrostaloalue ilmakuvana, taiteilijan näkemys
Havainnekuvassa Riihimäen puukerrostaloalue taiteilijan näkemyksenä. Kuva: ICON Kiinteistörahastot

Uudet kerrostaloasunnot sertifioidusta suomalaisesta puusta

Puukerrostatalojen moduulit rakennetaan tulevan tehtaan myötä kotimaisesta raaka-aineesta suomalaisesta sahatavarasta ja liimapuusta.

– Kyllä me haluamme tehdä puukerrostalot ekologisesti sertifioidusta kotimaisesta puusta, vakuuttaa talotehtaan toimitusjohtaja Teppo Laurila.

Täysin kotimaista puukerrostaloasuntojen moduulituotantoa odotetaan vuodeksi 2021.

Moduulirakentaminen puukerrostaloissa on nopeus ja kustannuskysymys. Nelikerroksisen talon asunnot valmistuvat ruotsalaisittain jo puolessatoista päivässä. Moduulit ovat täysin valmiita huoneita. jotka nostetaan taloon paikalleen kuin legoilla rakennettaessa. Rakentaminen mahdollistaa sen, että kerrostalo on ulkoa valmis kattoa myöten muutamassa päivässä.

Moduulirakennettuja puutaloasuntoja tulee nyt länsinaapurin Ruotsin ohessa etelästäkin Suomeen. Riihimäellä alkaa vuonna 2019 puukerrostalojen toteutus entisen lasitehtaan läheisyyteen.

Riihimäen puukerrostalojen moduulit tulevat Virosta. Virolainen valmistaja voitti tarjoushinnallaan kilpailutuksen loppuvuodesta 2018.

Työn lisäksi oppia

Suomen Puukerrostalotehdas työllistää Hämeenlinnassa noin 60 työntekijää. Pelkästään suunnittelussa ja myynnissä työskentelee parikymmentä ihmistä. Lisäksi tehdas aikoo olla yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun rakentamisen ja biotalouden linjojen kanssa.

Tavoite on kehittää omia puutalotuotteita. Ruotsalaisten lisenssivalmistus on siis vain aloitus puutalotalorakentamiselle. Eniten kerrostaloasuntoja rakennetaan pääkaupunkiseudulle ja Tampereen seudulle. Asuntomoduulien kuljetusmatkat ovat näin kumpaankin keskukseen lyhimmät Hämeenlinnasta.

Hämeenlinnaan on myös väläytelty kaupungin sisääntuloväylän katseenvangitsijaksi näyttävää puurakennuskohdetta – uutta jääkiekon ja monen muun urheilulajin ja vapaa-aikapalvelun monitoimiareenaa.

Sijoittajaryhmä tutkii runsaan kahden vuoden aikana, onko Hämeenlinnassa markkinoita uudelle 170 miljoonan euron monitoimiareenalle kuten esimerkiksi Helsingissä. Tampereella ja Jyväskylässäkin on.

Hämeenlinnan tuleva puutalotehdas on suurehkojen sahojen tuntumassa. Versowoodin Riihimäen sahalle on matkaa runsaat 30 kilometriä. MetsäFibren Rengon sahalle ei sitäkään – vain runsaat 20 kilometriä.

Puukerrostalojen rakentamisbisneksessä on odotettavissa kilpailun kiristymistä, sillä muun muassa Lehto Asunnot on vastikään tiedottanut, että se lanseeraa teollisesti tuotetun puukerrostalo-konseptin.

Lue lisää:

Puukerrostalorakentamisen näyteikkuna avautuu Riihimäelle: 9 puukerrostaloa, yli 300 asuntoa

Suosittelemme sinulle