Hyppää sisältöön

Karjalan lennoston kohutun Lemmenjoen harjoituksen käsittely alkaa hovioikeudessa toukokuussa

Ilmavoimat on puolustanut vapaaehtoisten harjoitusten järjestämistä Inarin Lemmenjoella eksoottisessa paikassa.

Puolustusvoimien virkapukuja roikkumassa rekissä.
Kuva: Matti Myller / Yle
Marjatta Rautio

Helsingin hovioikeus aloittaa Karjalan lennoston Inarin Lemmenjoella järjestämään harjoitukseen liittyvien tapahtumien käsittelyn toukokuussa.

Hovioikeudessa on käsiteltävänä Karjalan lennoston entistä komentajaa, eversti Markus Päiviötä koskeva syyte esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Päiviön epäillään kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti, käyttäytyneen sopimattomasti ja rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita.

Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä syytetään harjoituksen jälkeisistä tapahtumista ja erityisesti viivyttelystä esitutkinnan aloittamiseksi alaisensa toimista.

Syyttäjä katsoo Eskelisen syyllistyneen palvelusrikokseen tai vaihtoehtoisesti tuottamukselliseen palvelusrikokseen.

Syytetyille erilliset oikeudenkäynnit

Asiat käsitellään hovioikeudessa erikseen. Syyttäjät halusivat, että asiat käsiteltäisiin yhdessä, mutta syytetyt vastustivat tätä.

Hovioikeus katsoo, että Päiviön osalta on kyse harjoituksen aikaisen käyttäytymisen arvioinnista ja Eskelisen osalta siitä, miten hän on kurinpitoesimiehenä toiminut harjoituksen jälkeen.

Hovioikeuden mukaan kirjallinen todistelu on molemmissa asioissa eri. Todistajina kuultavat henkilöt ovat osittain samoja, mutta heitä kuullaan eri tapahtumista.

Päiviö ja Eskelinen ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Kohua herättänyt Karjalan lennoston kolmipäiväinen vapaaehtoinen harjoitus järjestettiin syksyllä 2017. Päiviö oli harjoituksen johtaja.

Harjoitukseen osallistui kolmisenkymmentä naista ja miestä. Heistä osa oli palkattua henkilöstöä ja noin puolet reserviläisiä.

Myös Puolustusvoimain komentajan toimia tutkitaan

Syytteeseen asetetut eivät jatka aiemmissa tehtävissään.

Puolustusvoimain komentaja määräsi Karjalan lennostoon uuden komentajan maaliskuun alusta ja Päiviö siirrettiin erityistehtävään Ilmavoimien esikuntaan.

Eskelinen ilmoitti viime vuoden lopulla, että ei hae jatkoa määräaikaiseen virkaan. Virkakausi päättyy huhtikuun alussa.

Lemmenjoen tapahtumiin liittyen Valtakunnansyyttäjänvirasto on pyytänyt keskusrikospoliisia tekemään esiselvityksen puolustustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin menettelystä.

Lindbergin on uutisoitu tienneen syytteeseen johtaneista tapahtumista kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista. Hänkään ei hae jatkokautta elokuun alussa päättyvään määräaikaiseen tehtäväänsä.

Karjalan lennoston harjoituksen lisäksi Ilmavoimien Lapinmaja-säätiön kiinteistöllä järjestettiin syksyllä 2017 vapaaehtoiset Ilmasotakoulun yhteisharjoitus ja Ilmavoimien valmiusrakentamisen harjoitus.

Ilmavoimat on antanut selvityksen kaikista kolmesta harjoituksesta Puolustusvoimien Pääesikunnan oikeudelliselle osastolle.

Lue lisää:

Ilmavoimat puolustaa kohun nostanutta Lemmenjokea: Alkoholia ohjeiden mukaan, diskopallot harjoitusväline ja paikka erityinen

Mitä tapahtui Lemmenjoella ja miten Puolustusvoimat toimi syytteisiin johtaneen harjoituksen jälkeen – Jussi Niinistö haluaa selvityksen

Syyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimain komentajan toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa

Syyttäjä: Karjalan lennoston entistä komentajaa ja Ilmavoimien komentajaa epäillään sotilasrikoksista – Ilmavoimien komentaja saa jatkaa toistaiseksi tehtävässään

Esitutkinta Karjalan lennoston entisen komentajan toimista valmistui – epäillään käyttäytyneen sopimattomasti vapaaehtoisessa harjoituksessa Lapissa

Suosittelemme sinulle