Hyppää sisältöön

Testaa, kuinka vaalimainoksia voidaan kohdentaa sinulle somessa tykkäystesi perusteella

Ylen simulaattorissa pääset kokeilemaan, miten vaalimainoksia räätälöidään juuri sinulle.

Viisi miljoonaa vaalimainosta.
Kuva: Yle
Yle Uutiset

Joka kerta kun jaat, kommentoit tai tykkäät jostakin somessa, sinusta tallentuu arvokasta dataa. Näiden datapalasten avulla somealustat, kuten vaikkapa Facebook ja Youtube päättelevät mikä sinua inspiroi, mitä sinulle voi myydä ja mitä poliittista aatetta kannatat.

Leiki hetki allaolevalla pelillä! Huomaat miten tykkäyksesi vaikuttavat siihen, ketkä ehdokkaat ja - millaisilla viesteillä - houkuttelevat sinua äänestämään.

Pääset testiin tästä (siirryt toiseen palveluun)

Some-firmoilta mainostilaa ostavat ehdokkaat hyödyntävät tätä dataa saadakseen mahdollisimman paljon ääniä mainoksellaan. Mainos voidaan kohdentaa ja räätälöidä esimerkiksi 30-35 -vuotiaille ammattikoulutetuille pienen kaupungin naisille, jotka ovat ajatusmaailmaltaan konservatiiveja.

Mutta: sama ehdokas voi sen jälkeen luoda toisenlaisen viestin toiselle kohderyhmälle, vaikkapa 30-35 -vuotiaille suurituloisille kaupunkilaisille. Sellaisen viestin, joka inspiroi rikkaita kaupunkilaisia.

Testimme ehdokkaat ovat kuvitteellisia.

Tällä tavalla sinun some-fiidiisi varsinkin eurovaaleissa tupsahtaa kaikenlaista.

Betaversio toimii yleisimmissä selaimissa mobiilissa ja pöytäkoneella. Kyseessä on prototyyppi, joten kaikki palaute on erittäin tervetullutta. Laita palautetta ja kysymyksiä kommentteihin, kiitos!

Kokeile nyt: https://viisimiljoonaavaalimainosta.yle.fi/ (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Toimittajalta: Teimme vaalimainossimulaattorin, joka havainnollistaa, kuinka somekäyttäytymistäsi voidaan käyttää poliittisessa markkinoinnissa

Suosittelemme sinulle