Hyppää sisältöön

Yle sai salata Panama-aineiston

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Verohallinto ei ollut riittävän hyvin yksilöinyt tietopyyntöään.

Mossack Fonseca
Panaman papereiden tietovuoto on peräisin asianajotoimisto Mossack Fonsecasta. Sen toiminta loppui maaliskuussa 2018. Kuva: EPA
Jussi Salokorpi

Yleisradion ja Ylen toimittajien ei tarvinnut luovuttaa Verohallinnolle niin kutsuttua Panama-aineistoa. Aineisto koskee veroparatiisiyhtiöitä.

Korkeimman hallinto-oikeuden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Verohallinto ei ollut riittävästi yksilöinyt tietopyyntönsä yhteyttä konkreettiseen veroasiaan.

Verohallinto oli vedonnut pyynnössään muun muassa sivullisen erityistä tiedonantovelvollisuutta koskevaan säännökseen. Sen perusteella jokaisen olisi pitänyt antaa Verohallinnolle tietoja, jotka voisivat olla tarpeen verovelvollisen verotusta koskevassa asiassa.

Lisäksi Verohallinto oli perustellut tietopyyntöään vertailutietotarkastuksella. Siinä kerätään tietoja tarkastuksen kohteena olevan liikekumppaneista ja muista toimijoista ja käytetään sitten tietoja varsinaisen verovelvollisen verotuksellista asemaa ja verotuksen oikeellisuutta arvioitaessa.

KHO:n mukaan vertailutietotarkastuksen pitää kohdistua kirjanpitoon tai muuhun aineistoon, joka on keskeisessä asemassa verotarkastuksessa. KHO:n mukaan tämä edellytys ei täyttynyt.

Lue lisää:

Hallinto-oikeus: Ylen ei tarvitse luovuttaa Panama-aineistoa Verohallinnolle

Verohallinnon väistyvä pääjohtaja: Miksi Yleisradio ei luovuta Panaman papereita? – "Lähdesuojahöpötystä”

Lue täältä MOT-ohjelman Panaman-paperit -sivusto

Suosittelemme sinulle