Hyppää sisältöön

Korkein oikeus kielsi uusnatsijärjestön toiminnan Suomessa – Poliisihallitus: Poliisin tulee puuttua, jos yhdistyksen lippuja tai tunnuksia näkyy

Väliaikaista toimintakieltoa Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle vaati Poliisihallitus.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue Hakaniemessä 2016. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Anu Leena Koskinen

Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt uusnatsijärjestö Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle (PVL) valitusluvan.

Samalla KKO määräsi PVL:n toiminnan samalla väliaikaisesti kielletyksi ja sen toiminnan lopetettavaksi, kunnes KKO on ratkaissut asian lopullisesti. Väliaikaista toimintakieltoa KKO:lta vaati Poliisihallitus.

Poliisihallitus ohjeistaa poliisilaitoksia nyt puuttumaan kaikkeen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaan, jos sellaista havaitaan.

– Kiellettyä on PVL:n kaikki yhdistystoiminta. Yhdistys ei saa myöskään järjestää mielenosoituksia eikä yhdistyksen tunnuksia tai lippua saa julkisesti käyttää. Tunnusten käyttö voidaan tulkita lakkautetun järjestön toiminnaksi, Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa sanoo. ** **

PVL on kiistänyt Poliisihallituksen väitteet. Vastarintaliike toimii omasta mielestään sanan- ja yhdistymisvapauden rajoissa.

– Poliisihallituksen mukaan edellytykset PVL:n lakkauttamiselle ovat olemassa, koska yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja muun muassa levittämällä vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista, kyseenalaistamalla holokaustin ja ihannoimalla fasisteja sekä hyväksymällä yhdistyksen toiminnassa tapahtuneen väkivallan, korkein oikeus sanoo.

Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat aiemmin julistaneet PVL:n lakkautetuksi.

Ratkaisussa voi mennä vuosi

Korkeimman oikeuden lopullinen ratkaisu tulee myöhemmin. Valitusasioiden keskimääräinen käsittelyaika on noin vuosi valitusluvan myöntämisestä.

Lakkautettavaksi määrätty uusnatsijärjestö marssi esimerkiksi Helsingissä lokakuussa. Koska järjestön lakkautuspäätös ei ollut lainvoimainen, se pystyi järjestämään marsseja. Esimerkiksi Helsingissä viime lokakuussa marssille osallistui poliisin mukaan noin sata ihmistä.

Poliisihallitus nosti kanteen yhdistysten lakkauttamiseksi sen jälkeen kun Vastarintaliikkeen aktiivi Jesse Torniainen tuomittiin joulukuussa 2016 vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä Helsingin päärautatieaseman lähistöllä. Pahoinpitelyn uhri kuoli.

Pirkanmaan käräjäoikeus julisti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautetuksi jo 2017. Asia käsiteltiin tuolloin Pirkanmaan käräjäoikeudessa, koska puheenjohtaja on Pirkanmaalta.

Käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että yhdistys panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.

Lisäksi oikeus totesi, että yhdistys käyttää väkivaltaa sekä kannustaa kannattajiaan väkivallan ja häirinnän käyttöön viholliseksi väitettyjä tahoja vastaan.

Näin yhdistyksen toiminta ei ole yhdistymis- ja sananvapauden suojan piirissä, sillä se loukkaa muiden perus- ja ihmisoikeuksia, käräjäoikeus katsoi.

Käräjäoikeus määräsi myös Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvän Pohjoisen Perinne-yhdistyksen lakkautetuksi. Yhdistykset vastustivat lakkauttamista.

Lue lisää:

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike hakee valituslupaa korkeimpaan oikeuteen

Lakkautettavaksi määrätty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike marssi Helsingissä – poliisi otti etukäteen kiinni yhdeksän ihmistä

Rikosoikeuden professori pitää uusnatsijärjestön lakkautusta todennäköisenä: "Eivät ole irtisanoutuneet väkivallasta"

Käräjäoikeus kieltää uusnatsijärjestön toiminnan – Pohjoismainen Vastarintaliike lakkautetaan

Yle selvitti: Uusnatsit valmistautuvat järjestönsä lakkauttamiseen kulisseissa – puoluesuunnitelmia, hyväntekeväisyyttä ja yhteistyötä odinien kanssa

Suosittelemme sinulle