Hyppää sisältöön

Työvoimapula on iskenyt yhä useampaan ammattiin – katso taulukosta ne työt, joihin tekijöitä kaivataan kipeimmin

Työvoimapula on yleistymässä erityisesti terveys- ja sosiaalialalla.

Tuoreimman arvion mukaan vuoden alussa osaavista tekijöistä oli pulaa jo 54 ammatissa. Kuva: AOP

Työvoimapula vaivaa yhä useampaa ammattia, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Työvoimapula on yleistymässä erityisesti terveys- ja sosiaalialalla. Suurta pulaa on osaavista puheterapeuteista, erikois- ja ylilääkäreistä sekä yleislääkäreistä.

Tuoreimman arvion mukaan vuoden alussa osaavista tekijöistä oli pulaa jo 54 ammatissa. Kasvu on huomattava, sillä vuotta aiemmin työvoimapulasta kärsi 39 ammattia ja kaksi vuotta sitten 24.

Pyramidin huipun ammateissa on eniten työvoimapulaa. Kuva: Aapo Parviainen / Yle

TE-toimistojen mukaan rekrytointitarpeet kasvavat siivoojien, ravintolatyöntekijöiden, kodinhoitajien, kotiapulaisten, rakennusmaalarien ja maansiirtokoneiden kuljettajien ammateissa.

Ministeriö tarkastelee työvoimapulan tilannetta 200 ammatin kohdalla. Tiedot käyvät ilmi ministeriön torstaina julkaisemasta Ammattibarometrista, joka perustuu TE-toimistojen arvioihin.

Ylitarjontaa on luovilla aloilla

Työvoiman ylitarjonnan kanssa painineiden ammattien lista on samaan aikaan pienentynyt. Ylitarjonta-ammatteja on nyt enää 21, kun vuotta aiemmin niitä oli 29.

Rakennusala näyttää toipuneen sitä vielä viime vuonna pahasti vaivanneesta työvoimapulasta. Pula-ammattien listalla olivat rakennusalalta enää vain työnjohtajat, kun vielä viime vuonna työvoimapulasta kärsivät myös rakennusinsinöörit, betonirakentajat ja raudoittajat sekä muut rakennustyöntekijät.

Kärjellään olevan pyramidin yläosan ammateissa on eniten ylitarjontaa työnhakijoista. Kuva: Aapo Parviainen / Yle

Ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteerin ammatissa. Uusina ammatteina ylitarjonnasta kärsivien listalle ovat nousseet tuote- ja vaatesuunnittelijat, kirjastotyöntekijät sekä koulunkäyntiavustajat.

Ylitarjonta-aloilla on paljon luovan työn ammatteja, kuten eri alojen tuotesuunnittelijoita sekä kaupallisen ja yleisen viestinnän ammatteja.

Ammattibarometri (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu hakutoimintoineen verkossa.

Suosittelemme sinulle