Hyppää sisältöön

Nuoret villiintyivät hyötyviljelystä, iäkkäät suosivat koristekasveja – viime vuonna kotitaloudet käyttivät puutarhaan 292 euroa

Kotipuutarhatutkimuksen mukaan moni haluaa antaa itsestään kuvan kasveja kasvattavana ihmisenä.

Yrittäjä Johanna Vireaho esittelee ilmakasveja. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

TURKU Kuhina puutarhaliikkeissä on alkamassa toden teolla, kun kevätaurinko on alkanut lämmittää pihoja ja parvekkeita.

Monessa liikkeessä esillä ovat näyttävästi myös perinteiset huonekasvit. Nuoret ovat innostuneet muun muassa ilmakasveista.

Yrittäjä Johanna Vireaho kertoo, että esimerkiksi Turun puutarhamessujen tapaisissa tapahtumissa ilmakasveista saa kertoa kaikki päivät aamusta iltaan. Nuorten koteihin ne sopivat helppohoitoisuutensa vuoksi.

– Pieneen opiskelija-asuntoon ilmakasvit sopivat. Lisäksi ne on helppo ottaa mukaan, kun nuori vaihtaa asuntoa. Ilmakasveissa ei ole multaa ja ne voi laittaa amppeliin, ruukkuun tai vaikka hyllyn reunalle, kertoo Vireaho.

Johanna Vireaho pitelee käsissään Salvadorin tillandsiaa, joka on hänen mukaansa ilmakasvien kuningatar. Sen lehdet muistuttavat ananasta ja se kuuluukin ananaskasveihin.

Kun Vireaho pyöräyttää kasvin ympäri, sen kannassa näkyvät vain hennot pitkulaiset putket, joilla kasvi tarttuu alustaan. Toinen Vireahon käsissä oleva kasvi on Tillandsia juncea. Se on oikeastaan vain pieni tupsu.

Ilmakasvit vaativat uppokastelun pari kertaa viikossa tai niitä voi sumutella halutessaan vaikka joka päivä.

Suuri ilmakasveista on Salvadorintillandsia ja pieni Tillandsia juncea. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kokonaismyynti laski, mutta puutarhainnostus on kova

Kotipuutarhatutkimuksen mukaan kiinnostus kasvien kasvattamiseen ja pihan tai parvekkeen hoitoon on voimakkaassa kasvussa, vaikka pari viime kesää ovat olleet poikkeuksellisen haastavia sääolosuhteiltaan. Tämä on rokottanut myyntiä kokonaisuudessaan.

Alan kokonaismyynti oli viime vuonna yhteensä 545 miljoonaa, mikä on 17 miljoonaa edellisvuotta pienempi. Ylelle tutkimustietojaan kertonut Kantar TSN Agri on tehnyt säännöllisesti Kotipuutarhatutkimuksia jo vuosien ajan. Vuoden 2018 puutarhahankintoja koskevaan kyselyyn vastasi syys-lokakuussa 2018 noin 3 000 taloutta.

Viime vuotta koskeva tutkimus kertoo, että varsinkin nuoret ovat entistä kiinnostuneempia puutarhanhoidosta ja kasvien kasvattamisesta.

Kotitaloutta kohden puutarhahankintoihin käytettiin keskimäärin 292 euroa. Puutarhaan ja parvekkeelle teki hankintoja 73 prosenttia kotitalouksista. Monella on halu tehdä pihasta viihtyisä ja asenteisiin sopii mielikuva ihmisestä, joka kasvattaa kasveja.

Pihalle halutaan nykyään kukkien lisäksi tai sijaan keittiönpuutarha vaikka istutuslaatikossa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Nuorten innostus tuo paineita neuvontaan

Kotipuutarhatutkimuksen mukaan alle 34-vuotiaiden keskuudessa kiinnostus puutarhanhoitoa kohtaan kasvoi merkittävästi vuodesta 2017.

Varsinkin palsta- ja parvekeviljelyn suosio on nuorten keskuudessa ja pääkaupunkiseudulla kasvanut. Palsta- ja parvekeviljely kiinnostaa joka neljättä alle 25-vuotiaista.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori on tyytyväinen nuorten puutarhainnostuksesta. Tämä aiheuttaa alalle paineita mutta myös mahdollisuuksia.

Omenapuu on kukassa pihamessuilla Turussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Nuoret hakevat vastapainoa epäkonkreettiselle työlle eli he haluavat tehdä jotain käsillään ja nähdä työnsä tuloksia, saada aikaan vihreää kasvua, kertoo Taulavuori.

Taulavuori pohtii, että samalla neuvonnan tarve kasvaa, sillä moni nuori ei ole viljellyt kotonaan lapsena. Toisaalta erikoisharrastaminen lisääntyy. Silloin tietoa pitää hakea chilikerhoista tai ruusu- tai pioniseurasta. Huonekasvien suosio näkyy muun muassa peikonlehtien suosiossa.

– Tähän liittyy se, että ruoka- ja juomaharrastaminen on lisääntynyt. Siksi keittiöpuutarhaviljely on nuorten parissa erityisen kiinnostavaa. Usein nuoret haluavat ostaa lavakauluksia ja tehdä jopa kerrostalojen pihalle pieniä hyötyviljelmiä. Vanhemmat ikäpolvet ovat enemmän kiinnostuneita koristekasveista, kertoo Taulavuori.

Sekaistutukset kukista ja hyötykasveista suosiossa

Turun puutarhamessujen esittelyalueella koristekasvit ja hyötykasvit ovat sulassa sovussa esittelypuutarhassa. Tämä on yksi tämän hetken trendeistä. Puutarhaoppilaitos Livian lehtori Maarit Haapamäki on ollut toteuttamassa nuorten ja aikuisopiskelijoiden ideoita.

Lehtori Maarit Haapamäki Livian puutarhaoppilaitoksesta on ollut toteuttamassa puutarhamessujen näytösaluetta Turussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Salaatit ja yrtit ovat osa koristeistutuksia. Ne eivät ole pihan perällä kasvimaassa, vaan nykyään istutetaan sekä vihanneksia että kukkia samoihin laatikoihin, kertoo Haapamäki.

Toinen esittelyalueen kantavista teemoista on viherkatot. Edelleen niihin liittyy ennakkoluuloja. Haapamäki kertoo, että jotkut pelkäävät niiden aiheuttavan vesivaurioita tai hometta taloon.

Haapamäki kannustaa kokeilemaan viherkattoa esimerkiksi puutarhavajan katolle. Hän painottaa, että viherkattojärjestelmien tekniikka on kehittynyt.

Viherkatosta voi tehdä aurinkosuojan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suosittelemme sinulle