Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kuopiossa kartoitetaan liito-oravia – keväällä papanat bongaa helpoiten

Liito-oravaesiintymiä etsitään muun muassa Saaristokaupungissa, Pirtissä ja Puijolla.

Liito-orava kurkistaa pöntöstä.
Liito-oravakantaa voidaan vahvistaa myös rakentamalla niille pönttöjä. Kuva: Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion metsissä tiiraillaan lähiviikkoina liito-oravia. Kartoitukset ovat osa laajempaa Liito-orava-LIFE-hanketta, jonka tarkoituksena on sovittaa yhteen liito-oravan suojelu sekä asukkaiden ja ulkoilijoiden tarpeet.

Kuopion kaupungin projektikoordinaattorin Maaret Väänäsen mukaan kartoitukset kannattaa tehdä keväällä, koska silloin liito-oravan papanat huomaa helpoiten.

– Liito-oravan talviravintona käyttämät lepän ja koivun siitepölynorkot värjäävät papanat keltaisiksi, Väänänen täsmentää.

Liito-oravakartoitusten kohteet ovat Saaristokaupunki, Käränkä, Lehtoniemi, Rautaniemi, Pirtti, Jynkänvuori, Matkus, Pieni Neulamäki sekä Puijon, Kolmisoppi-Neulamäen, Korsunmäki-Keinälänniemen ja Etelä-Kuopion lehtojen ja lampien Natura-alueilla. Kartoituksissa liito-oravia etsitään kaupungin ja valtion omistamilta metsä- ja viheralueilta.

Tiukasti suojeltu laji

Liito-orava-LIFE on Euroopan unionin valtaosin rahoittama hanke, jonka kokonaisbudjetti on noin 8,9 miljoonaa euroa. Mukana on 18 kumppaniorganisaatiota eri sektoreilta sekä Suomesta että Virosta, muun muassa Kuopion kaupunki ja Kuopion luonnontieteellinen museo.

Uhanalainen liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella. Sitä uhkaa eniten sopivan elinympäristön väheneminen.

Suosittelemme