Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pedofiilijutun pääepäilty teki "peruna- ja puikulakauppaa" huumekuriirin kanssa – tällainen mies on luontoyrittäjä ja kirkkovaltuutettu

Pedofiilijutun pääepäilty sai huumetuomion viime syksynä. Mies on toiminut Etelä-Pohjanmaalla aiemmin kirkkovaltuutettuna.

Nuori poika nojaa päätään käsiinsä.
Kuva: Siam Pukkato / AOP
Päivi Happonen,
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirkkovaltuutettu, luontoyrittäjä, koiraharrastaja, aktiivinen mielipidekirjoittaja.

Keskusrikospoliisin lapsiin kohdistuvan vakavan seksuaalirikostutkinnan pääepäillyllä oli ulospäin nuhteettomalta näyttävä maine, mutta 57-vuotiasta miestä epäillään karmeista teoista.

KRP kertoi keskiviikkona tutkivansa laajaa kansainvälistä lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosvyyhtiä.

KRP:n tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoi tuolloin, että lievimmässä muodossa hyväksikäytöt ovat olleet sitä, että aikuispornoa on näytetty lapsille ja pahimmillaan sitä, että lasta on raiskattu huumattuna 10 tuntia.

Ylen tietojen mukaan vyyhdin pääepäiltyä epäillään juuri tuosta kaikista törkeimmästä teosta.

Pääepäilty on ollut tutkintavankeudessa noin vuoden, mutta hänet vapautettiin tutkintavankeudesta helmikuun alussa.

Uhreja epäillään olevan kuusi, alle kouluikäisestä yläkouluikäiseen. Epäiltyjen rikosten tapahtuma-aika on 2004–2018. Osa uhreista tunsi toisensa, osa ei.

KRP: Uhreja huumattu metamfetamiinilla

KRP:n rikosylikomisario Sari Sarani kertoi torstaina, että epäillyt teot ovat jatkuneet pitkään. Hän totesi Ylen uutisessa, että yhden uhrin kohdalla epäilty hyväksikäyttö on jatkunut jopa kymmenen vuotta.

Seksuaalirikosvyyhdin toinen syyttäjä tarkentaa Saranin lausuntoa.

– Epäillyt hyväksikäytöt ovat kestäneet yli kymmenen vuoden ajan, mutta yksittäisen uhrin kohdalla ei ole kyse niin pitkään jatkuneesta hyväksikäytöstä, kihlakunnansyyttäjä Leena Nyrhinen sanoi perjantaina Ylelle.

Keskusrikospoliisin mukaan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneita lapsia on huumattu metamfetamiinilla ja pidetty kiinni tai muutoin pakotettu seksuaaliseen tekoon. Osa epäillyistä hyväksikäytöistä on fyysisiä, osa muunlaisia.

Tutkinnassa olevien suomalaismiesten epäillään myös kuvanneen lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ja jakaneen tätä materiaalia muille. Tutkinnassa on myös hyvin suuri määrä ulkomailla tuotettua kuvamateriaalia, jossa lapsia käytetään hyväksi.

Keskusrikospoliisin mukaan pääepäillyn taustalta on paljastunut myös piirteitä, jotka viittaavat saatananpalvontaan ja natsismiin.

Pääepäilty osti metamfetamiinia ja maksoi sitä käteisellä

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pedofiilijutun pääepäillyn viime elokuussa huumerikoksesta vuoden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Päätekijä tuomittiin huumeen hallussapidosta ja levittämisestä. Samassa jutussa tuomittiin kaksi muuta miestä, jotka ovat epäiltyinä myös krp:n lapsiin kohdistuneessa seksuaalirikosjutussa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan pedofiilijutun pääepäilty osti helsinkiläismieheltä kymmenen kertaa erittäin vaarallisena pidettyä metamfetamiinia vuosina 2014-2018. Hän maksoi huumeet pääosin käteisellä.

Pääepäillyn yrittäjätausta on ollut viime päivinä julkisuudessa. Syyttäjän mukaan miehen hankkimien huumeiden hinta oli ollut yhteensä noin 45 000 euroa. Mies oli maksanut huumeet pääosin käteisellä.

Käräjäoikeus otti viime syksyn huumetuomiossaan kantaa yrittäjämiehen taloudelliseen tilanteeseen. Oikeus totesi, että miehen käytettävissä olevat tulot ja omaisuus ovat riittäneet huomattaviin kristallihuumeen ostomääriin, ja siksi tämän ei ole tarvinnut rahoittaa huumeiden käyttöä niiden myymisellä.

Pohjois-Suomessa viime vuodet asunut mies oli ostanut huumeita kerralla isoja määriä.

Oikeus totesikin tuomiossaan, että miehellä on ollut satojen kilometrien matka asioinnin hoitamiseen. Siksi oli oikeuden mukaan uskottavaa, että mies oli hankkinut suuria määriä huumeita omiin käyttötarpeisiinsa.

Kun pedofiilijutun epäillyt olivat tehneet huumekauppaa, he olivat puhuneet viesteissään “rakennussarjasta” sekä “puikuloista ja perunoista”.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole kaikilta osin lainvoimainen.

Seurakunnan lapsityössä

Eteläpohjalainen seurakunta vahvisti, että epäilty on toiminut seurakunnan luottamushenkilönä kaudella 2010–2012. Henkilö on toiminut seurakunnan kirkkovaltuutettuna, kirkkoneuvoston jäsenenä ja lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä sekä lyhyissä työsuhteissa.

Epäillyn asianajaja vahvisti Ylelle rikosepäilyn torstaina.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Springaren mukaan uhrit eivät ole löytyneet seurakunnan kautta.

Uhreilla on kuitenkin ollut luottamuksellinen suhde pääepäiltyyn ennen tekoja.

Muutti Pohjanmaalta Lappiin

Pääepäilty asui aiemmin Etelä-Pohjanmaalla, missä hänellä oli luontomatkailuyrityksiä. Niitä markkinoitiin myös virallisessa esitteessä.

Etelä-Pohjanmaalla mies myös kirjoitti mielipidekirjoituksia esimerkiksi seurakunnan ja yritysten asioista.

Pohjanmaalta pääepäilty muutti Lappiin, missä hän toimi niin ikään matkailuyrittäjänä. Muuton takia miehen pitkä tutkintavankeus on todennäköisesti jäänyt tutuilta huomiotta.

Miehen yritystä markkinoitiin Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n sivuilla.

– Asia tuli yhdistykselle yllätyksenä ja järkytyksellä tietoon. Suhtaudumme asiaan erittäin vakavasti. Olemme välittömästi poistaneet kyseisen yrityksen tiedot sivuiltamme, toiminnanjohtaja Juha Rutanen sanoo.

Kyseinen yritys ei ole Rutasen mukaan saanut mitään tukea yhdistyksen yhteistyökumppaneilta.

– Hallitus käynnistää lisäksi välittömästi yrityksen erottamisprosessin, Rutanen sanoo Ylelle.

Miehellä oli myös muita bisneksiä. Hän on ollut yritysrekisteritietojen mukaan hallituksen varajäsen vaateliikkeessä, joka myy skinheadien ja uusnatsien suosimia merkkejä. Yritys kertoo verkkosivuilla sulkeneensa myymälänsä Helsingissä.

Pohjoismainen vastarintaliike PVL kiisti verkkosivuillaan perjantaina, että pääepäilty olisi heidän aktiivinsa.

Youtubessa löytyy viitteitä siitä, että mies olisi seurannut saatananpalvontaan liittyvää materiaalia, myös keskusrikospoliisi viittasi piirteisiin, jotka viittaavat saatananpalvontaan.

Mies on poistanut sometilejään, koska niille tuli paljon vihapostia. Mies on poseerannut kuvissa koiran kanssa.

Lue lisää:

Nämä 7 asiaa tiedämme nyt seksuaalirikostutkinnasta – yhden lapsiuhrin epäilty hyväksikäyttö kestänyt jopa 10 vuotta

KRP:n lapsiin kohdistuvan seksuaalirikostutkinnan pääepäilty toimi aiemmin kirkkovaltuustossa ja seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä – "Ei halua kommentoida epäilyjä"

Suosittelemme sinulle