Eduskuntapuolueiden puheenjohtajia ja edustajia kokoontui tänään vaalitenttiin Ouluun. Tentissä kuultiin varsin tiukkasanaista nokittelua maahanmuuttopolitiikasta ja Oulun epäillyistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.
Keskustan Juha Sipilä muun muassa syytti tentissä perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa ja tähtiliikkeen Paavo Väyrystä raiskausrikoksilla flirttailusta ja vallan hakemisesta.
Vaalitentissä käsiteltiin myös yleisön etukäteen lähettämiä kysymyksiä. Niistä moni käsitteli korkeita sähkön siirtohintoja, jotka ovat nostaneet niskavillat pystyyn esimerkiksi syrjäseuduilla. Muun muassa vihreiden Pekka Haavisto ja sosiaalidemokraattien Antti Rinne olivat sitä mieltä, että sähkön siirtohintoja pitää saada alemmas.
Keskustelua käytiin myös lapsiperheiden hyvinvoinnista ja vanhustenhuollosta.
Yle seurasi vaalitenttiä hetki hetkeltä.
HETKI HETKELTÄ -SEURANTA PÄÄTTYY TÄHÄN. Kiitos kaikille seuranneille!
12:28:
Rinne: Ottaisin kaikki mukaan. Ymmärrän kysymyksenne taustan, sillä pyritään vaikuttamaan mielipiteisiini. Ottaisin tuon Jussin.
Orpo: Ottaisin Sarin mukaan vierestä. On tottunut kävelemään.
Essayah: Ei me jäätäisi odottelemaan. Lumikengät jalkaan ja kävelemään.
Haavisto: Pirkko Mattila. Tarvitaan paikallista tuntemusta.
Mattila: Taidan tuon Sarin puoleen kääntyä.
Väyrynen: Mielelläni keskustelisin ulkopoliittisista asioista myrskyn keskellä Pekan kanssa.
Anderson: Tuollaisessa tilanteessa olisi hyvin aikaa keskustella Pekan kanssa sähkön siirtomaksuista.
Halla-Aho: Olisin mieluummin autiollasaarella. Riippuu ihan siitä, ymmärretäänkö tämä niin, että kenen kanssa olisin siinä ikävässä tilanteessa mieluiten, jos sieltä ei pääse vai kenen kanssa olettaisin pääseväni sieltä kaikkein todennäköisimmin pois. Sanon Antti, niin kumpikaan ei ole vastentahtoisessa seurassa.
Biuaudet: Riippuu vähän. Jos näyttää, että jäädään hallitusohjelmaa tekemään, niin Pekan kanssa. Voimakastahtoisin toinen nainen on Li.
12:25: Viimeinen kysymys: Kenen kanssa odottelisitte myrskyn laantumista?
12:24: Kysymys Sipilälle: Teitä on arvosteltu EU-politiikan linjattomuudesta ja näkymättömyydestä EU-kokouksissa. Miten vastaatte arvostelijoillenne?
– Höpönlöpön, kateellisten puhetta. 200 tapaamista, 85 ulkomaanmatkaa, voi tulla itse kokeilemaan. En tiedä, miten siellä voisi aktiivisempi olla. Ollaan saatu puolustusyhteistyö liikkeelle. Tämä myös tunnistetaan ja tunnustetaan, Sipilä sanoo.
Sipilä poistuu nyt vaalitentistä.
12.22 Rinne kommentoi myös**:**
– Suomi on EU:n jäsen, se oli myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkökulmasta hyvä ratkaisu. Meillä on hyvä nato-yhteistyö ja Yhdysvaltojen kanssa samoin. Ei suljeta silmiä siltä, että Venäjällä on omia tavoitteita, jotka liittyvät siihen, miten he kokevat oman suurvalta-asemansa.
12:21: Kysymys Halla-Aholle: Tutkija Mark Galeotti on sanonut, että Fennovoiman hanke on yksi Suomen pahimmista turvallisuusongelmista. Hänen mukaansa voimala voi toimia peiteoperaationa Venäjän valtion muille tavoitteille vuosikymmenien ajaksi. Onko hanke turvallisuusongelma?
Halla-Aho:
– Venäläisvaikutusyrityksiä ollaan näkevinään joka paikassa. Putinin ei tarvitse lähettää agentteja, koska kaikki luulevat, että niitä jokapaikassa on. Toki Venäjällä on erilaisia intressejä, osa jyrkässä ristiriidassa meidän intressien kanssa. Tyypillisesti oletetaan, että perussuomalaiset ovat kytköksissä Venäjän hallintoon, mutta yhtäkään ruplasäkkiä ei ole tullut. Tällainen häiritsee Euroopan omaa keskustelua ja ilmapiiriä. Kaikkia asioita, joista ei pidetä, selitetään turvallisuusongelmana.
12:14: Nyt vuorossa lappuäänestys: Oletko havainnut vieraan valtion tai toimijan vaikuttaneen omaan tai puolueenne vaalikampanjaan?
Kaikki nostavat punaisen lapun.
12:13: Kymmenes ja viimeinen kansalaiskysymys videolta:Saara Airaksinen, puistonjohtaja,Metsähallitus: Suomen kansallispuistot on vetovoima ja koti monelle lajille. Miten turvataan kansallispuistojen ylläpito ja työ luonnon monimuotoisuuden puolesta, jos luontopalvelujen rahoitukseen ei tule korjausta?
Essayah:
– Uskon, että Suomessa on hyvä malli, että valtion metsissä talouskäyttöä voi lisätä, mutta myös huolehtia monimuotoisuudesta. Satsattava on näihin virkistymahdollisuuksiin ja siinä mielessä tämä kuuluu metsähallituksen kokonaisuuden piiriin.
Haavisto:
– Lisää kansallispuistoja tarvitaan. Metsähallituksen eri sektoreita kohdeltava tasapuolisesti. Uusia liikkumisen tapoja, kuten maastopyöräily, on tullut ja myös heille on tarjottava reittejä.
12:10: Yhdeksäs kansalaiskysymys videolta: Sanna Aitto-Oja, talousjohdon konsultti: kansanedustajien luottamustehtävistä. Onko ongelma, että kansanedustajat ovat usein myös kaupunginvaltuutettuja? Pitäisikö useat luottamustoimet kieltää?Vai miten eturistiriidat estetään?
Mattila:
– Haasteellista, että kiellettäisiin. Kunkin omassa harkinnassa, montako louttamustehtävää voi hoitaa. Kansanedustajalla pitää olla oikeus osallistua kotikunnan päätöksentekoon.
12:08: Kahdeksas kansalaiskysymys videolta: Lassi Kangasluoma, järjestösuunnittelija, Nuorten Ystävät: Suomessa aika monella on jokin vamma tai sairaus. Se voi estää työllistymistä tai heikentää työkykyä. Moni haluaisi kuitenkin työllistyä. Mitä puolueesi tekisi osatyökykyisten työllistämiseksi?
Anderson:
– Vammaisten nuorten nuorisotakuu. On surullista, että ainoat vaihtoehdot, joita voidaan nuorille tarjota ovat eläke ja työkeskustoiminta. Valtiovalta voisi lähtä koordinoidusti tarjoamaan yhteistyössä elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa työpaikkoja. Pitäisi nykyistä paremmin rääätälöidä töitä nuorille yhteistyössä yritysten kanssa.
12:04: Väyrynen haluaa myös kommentoida:
– Vakuuksiin liittyvä ongelma koskee myös asuntoja. Keskittyminen takana. Nostaa kiinteistöjen hintoja ja maaseudulla arvot laskevat. Yhdyskunnan instrumenteilla, kuten Finveralla pitää yrityksiä auttaa.
12:03: Nyt kuullaan seitsemäs kansalaiskysymys videolta: Marika Kumpulainen, elinvoimaluotsi, Vaala: Kiinteän omaisuuden arvo rahoittajien mielestä maaseudulla ja syrjäkylillä on huonompi kuin Kaupungeissa. Myös laskennallinen vakuusarvo on heikompi maalla. Investointi voi olla järkevä, mutta vakuudet ei sijainnin vuoksi riitä rahoittajille.Olisiko mahdollista, että käytössä olisi esimerkiksi Finveran, työ- ja elinkeinoministeriön tai jonkun muun maakunnallisen rahaston takaama investointiraha?
Orpo:
– Nyt ollaan aluepolitiikan ytimessä. Kaikkialla pitää olla edellytys luoda yrityksiä ja työpaikkoja. Pitää olla tukia, jotta voidaan tukea yritysten perustamista. Yksikin työpaikka syrjäiseen kuntaan, yksikin yritys, se luo hyvää ympärilleen. Hienoa, että nyt jokapuolella Suomea syntyy yrityksiä ja investointeja. Esimerkiksi Kainuussa tarvitaan yksityiselle sektorille tulevaisuudessa 4 000 työntekijää. Nyt mennään oikeaan suuntaan.
11:59 Orpo kommentoi lapsiperheiden tukia:
– Ensisijaisesti pitää lähteä siitä, että perheillä olisi töitä ja toimeentulo, eikä heidän tarvisi tukeutua tukiin. Siksi pitää panostaa työllisyyden parantamiseen. Verotetaan mielummin työtä vähemmän ja huolehditaan, että on töitä.
11:58 Essayah kertoo mielipiteensä:
– Lapsiperheillä on enemmän menoja kuin lapsettomilla. Lapsivähennys tulisi palauttaa. Vauvaraha tarvitaan eli 1 000 euroa ensimmäisestä lapsesta.
11:56 Andersson kommentoi myös**:**
– EI ole riittävästi käsitelty lapsiperheköyhyyttä. Tarvitaan kohdennettuja toimenpiteitä, joilla tuetaan näiden perheiden asemaa. Lapsilisien yksinhuoltajalisää tulee korottaa.
11:54: Kuuden kansalaiskysymys videolta: Anne Sormunen, vt.kunnanjohtaja, Utajärvi: Tällä hetkellä lapsiperheiden hyvinvoinnissa on merkittäviä haasteita. Utajärvi on tarttunut haasteeseen ja tulee tarjoamaan maksutonta varhaiskasvatusta. Millaisin konkreettisin keinoin te tulette rakentamaan lapsiperhepaketteja lapsiperheiden hyvinvoinnin tueksi.
Rinne:
– Kaikessa julkisessa päätöksenteossa tulee miettiä, miten päätökset vaikuttavat lapsiperheisiin. Maksuton varhaiskasvatus on hieno asia.
11:51: Viides kansalaiskysymys vidolta: Sampo Mattila, dosentti, Oulun yliopisto Suomessa on vertailumaita vähemmän suuria ulkomaisia sijoituksia, vähän yrittäjiä ja heistä harva hakee vientiä ja yrityksen kasvua. Investoinnit kohdentuvat ulkomaille eikä Suomi ole kilpailukykyinen investointikohde. Pitäisikö Suomen olla aktiivisesti mukana globaalissa kilpailussa houkutteleva sijotuskohteena vai tulisiko meidän irtautua vapaan markkinatalouden lainalaisuuksista ja ryhtyä rakentamaan omaa lintukotoa?
Sipilä:
– Ilmanmuuta pitää huolehtia, että Suomeen kannattaa investoida. Työllisyys on kehittynyt tasaisesti Suomessa. Tähän asti tehdyillä toimilla päästään jo pitkälle, työvoimapula on suurin kasvun este. Oppisopimus koulutus tulee ottaa uudella tavalla käyttöön yrityksissä. Yrittämisen tukeminen tärkeää.
11:46: Neljäs kansalaiskysymys: Tuomas Lohi, Kempeleen kunnanjohtaja Raideliikenteen kehittäminen on ollut vahvasti esillä. Erilaisia ratainvestointeja on liikkeellä eri puolella Suomessa. Pohjois-Suomessa elinkeinoelämän kilpailukyvyn nopeuttamisen edellytys on rataliikenteen nopeuttaminen. Millä tavalla aiot edistää raideliikenteen kehittämistä?
Biaudet:
– Tärkeä asia, koko Suomen asia. Myös ilmastopoliittinen kysymys. Jollain tavalla täytyy, miettä miten junalla matkustaminen voisi kilpailla lentämisen kanssa. Tämä on merkittävä asia meidän ilmastostrategiassa.
11:42: Kolmas kansalaiskysymys videolta: Katri Tenetz, Lastenkulttuuripäällikkö Oulun kaupunki: Miten lupaatte kirjata hallitusohjelmaan lasten ja nuorten oikeuden tulla kuulluksi? Miten turvataan taiteen ja kulttuurin resurssit?
Väyrynen:
– Lasten ja nuorten kuulemisen pitää olla itsestäänselvyys. Valtion ja kuntien verotulot ovat huonoja ja kunnat ovat veloissa. PItää päästä irti EU:sta ja venäjäpakotteista, jotta saadaan tällaiseenkin rahaa.
Anderson:
– Taiteen prosenttiperiaate mukaan myös valtion budjettiin. Rahoitusosuus tulee nostaa 0,8 prosentista yhteen prosenttiin. Myös taiteen perusopetus pitää mahdollistaa kaikille.
11:38 Essayah vastaa myös kansalaiskysymykseen kaivoksista:
– Meillä on liian höveli kaivoslainsäädäntö. Meillä pitää olla royalty-maksu kaivetuista mineraaleista, ei näytetyn tilinpäätöstuloksen perusteella. Pitää uudistaa niin sanottu vakuusrahasto: jos jotakin tapahtuu, näiden yritysten pitää maksaa vakuutustyyppistä maksua kuten ydinvoimalat joutuvat tekemään. Ennakkovalvonnankin pitää olla tiukempaa.
11:37: Toinen kansalaiskysymys videolta:Hannu Aurinko, Toimitusjohtaja, Laatuinsinöörit Oy: Suomessa ei ole ohjeistuksia kaivosteollisuuden rakenteisiin. Esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa sellaiset on, pitäisikö kaivosten suojausrakenteille laatia ohjeistukset ja mitoitukset?
Halla-aho:
– Tähän liittyy paljon ympäristönäkökulmia. Jakaa ihmisiä. Kaivos kuitenkin työllistää paljon. Meidän pitää huolehtia siitä, että Suomi on kiinnostavaa maa kaivosinvestoreille. Ilman muuta pitää olla ohjeistukset, koska toiminnan pitää olla vastuullista.
11:34 Rinne kommentoi:
–Perusrahoitus tärkeää. Ouluun tarvitaan satsauksia.
11:33: Kansalaiskysymys videolta: Seppo Vainio, Kehitysbiologian osasto, Oulun yliopisto: Miten suomalainen tiede saataisiin kasvu-uralle ja takaisin kansainväliseen kärkeen?
Haavisto:
– Tämä ei ole suuri eikä luonnonvaroiltaan rikas maa. Siksi on tärkeää, että tuotekehitykseen ja innovointeihin satsataan. Meillä on loistavia aloja, joita tulee kehittää, esimerkiksi lääketieteellinen tutkimus ja ympäristöteknologia. Monet ovat kyllästyneet tutkimusrahoituksen puutteeseen ja byrokratiaan. Tämä pitää korjata seuraavalla hallituskaudella.
11:29: Nyt vuorossa ämpäriarvonta. Puheenjohtajat ja puolueiden edustajat saavat vastata eri alojen ammattilaisten kysymyksiin.
11:25 Sipilä vastaa:
– Tunnistan nämä ongelmat, niissä ei ole ristiriitaa. Palauttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Irakilaisten palautuspolitiikasta on EU:ssa sovittu, rikoksentekijät on luvattu ottaa pois Suomesta. Jos kielteisen päätöksen saanut palautetaan Irakiin, se palautetaan takaisin Suomeen. Meidän pitää diplomaattisia teitä jatkaa.
Kodinluovutus:
– Tietäisitpä, millaisesta tilanteesta tuo perhe oli lähtenyt, kristitty perhe muslimimaasta. Jos häviän vaalit siksi, että tarjosin tälle perheelle turvaa, olen valmis luopumaan vallasta ja politiikasta jos tämä menee tähän.
11:23: Halla-Aho:
– Haluaisin tietää, milloin maahanmuuttoon liittyvistä lieveilmiöistä voi puhua ilman, että se leimataa flirttailuksi. Sipilällä on iso vastuu siitä, mitä tapahtunut vuoden 2015 jälkeen. Silloin Orpo oli sitä mieltä, että tulijoiden motiivien kyseenalaistaminen on rasisimia, nyt on eri ääni kellossa. Pitäisi Suomen ja Ruotsin väliseltä rajalta käännyttää tulijoita, joilla ei ole oikeutta tulla maahan.
11:20:
Sipilä:
– Ei saa unohtaa, että sotaa pakenevia pitää auttaa.
Rinne:
– Poliisien lisääminen hyvä asia. Hyviä asioita jo tehty, jatketaan samaan malliin.
Orpo:
– On fakta, että suomalaiset kokevat turvallisuuden tunteen heikentyneen. Poliisien koulutusmäärää on nostettu. Tänä vuonna enemmän poliiseja kuin viime vuonna, pidetään tästä kiinni. On kuitenkin väärin antaa kuvaa, että Suomi olisi hirvittävä maa.
11:16 Haavisto:
– Tarvitaan uudenlaista yhteistyötä koulujen ja poliisin välillä esimerkiksi. Myös eurooppalaista yhteistyötä saatava järjestykseen, että saadaan ihmiset epäilyttävällä taustalla pysäytettyä ajoissa.
11:13: Kysytään, kuinka Oulun kaltaisia tapauksia voitaisiin käytännössä estää?
11:09: Sipilä
– Kuulijat sen tietävät. Somesta sen näkee. Vaikka tämä mies tässä minun vieressä.
11:08: Sipilältä kysytään, kuka flirttailee tällä asialla?
11:08 Sipilä:
– Se, mikä minut on yllättänyt on se, että näin hirvittävillä asioilla, kuolemalla ja raiskausrikoksilla, flirttaillaan ja
haetaan valtaa. Iljettävää. Meillä kaikilla on varmasti yhteinen tahtotila hoitaa tämä asia.
11:06 Biaudet:
– Järkyttäviä rikoksia. Jos pidetään huonokuntoisia ihmisiä toimettomana liian pitkään, jollain tavalla homma räjähtää. Tähän pitää puuttua.
11:05 Halla-aho:
– On tekopyhyyttä sanoa olevansa yllättynyt rikoksista.
11:03: Nyt siirrytään puhumaan Oulun seksuaalirikoksista.
11:03 Rinne:
– Olen pitkälti samaa mieltä kuin Sipilä. Verkot julkiseen omistukseen.
11:01 Nyt puhutaan sähköverkoista.
Sipilä:
– Siirtohintojen kasvu järjetön. Tätä pitäisi huolella miettiä, miten saadaan kuriin. Myös alueellinen porrastettu katto siirtohinnoile tarvitaan.
10:57: Huomiona tähän väliin, että Oulun Madetojan salissa on paikalla 550 henkilöä kuuntelemassa vaalitenttiä.
10:56 Biaudet:
– Meillä on maailman paras ja edullinen erikoisterveydenhuolto. Pitää purkaa ongelmia, ei korjata sitä mikä ei ole rikki. Pitää palkata lisää henkilöstä, jotta voidaan palvella kaikilla kielillä, myös saameksi.
10:54 Essayah:
–Kuntia suurimmat sote-alueet tarvitaan. Kristillisdemokraattien sotemallissa järjestämisvastuu sotealueilla. Silloin voidaan saavuttaa saumattomat hoitoketjut ja kohtuulliset kustannukset.
10:53 Väyrynen:
– Sote-uudistuksessa vikana oli kieltää kunnilta oikeus tuottaa palveluja. Sipilän malli olisi johtanut yksityistämiseen.
10:50: Siirrytään keskustelemaan sotesta.
10:49 Sipilä kommentoi:
– Tulevaisuuden usko on tärkein usko. Onko työtä, onko tulevaisuutta. Perheet tarvitsevat tukea. Kohdennetun lapsilisän korotus. Perhepoliittisia toimia tarvitaan. Tarvitaan myös perhevapaauudistus lasten ja perheiden ehdolla, että perheiden valinnanvapaus säilyy.
10:47: Kysymys Antti Rinteelle: Millä tavoin kannustaisitte ihmisiä hankkimaan enemmän lapsia?
– Varhaiskasvatuksesta lähtien tulee satsata siihen, että kaikki saavat koulutuksen. Lapsiperheiden toimeentulo tärkeää ja siihen tulee panostaa. On paljon tekemistä lapsiperheisiin liittyen ja sitä kautta pitää saada tilanne paremmaksi, Rinne sanoo.
10:45 Haavisto:
– Vain peruskoulun varassa olevista työllistyy vain 41 prosenttia. Luku kertoo, että koulutus kannattaa. Oppimisesta pitää tehdä jatkuvaa, elinikäistä.
10:43 Li Anderson:
– Työmarkkinat muuttuu ja osaamisvaatimukset kasvavat. Myös toinen aste pakolliseksi, jotta nuoret saavat mahdollisuuden pärjätä työelämässä.
Halla-Aho:
– Perussuomalaiset ei kannata oppivelvollisuuden pidentämistä. Suomi menestynyt hyvin vertailuissa. Kallis taloudelle, resurssit pitää käyttää niihin, jotka ei pysy kyydissä. Ei kaikkiin nuoriin.
10:40 Essayah:
– Emme kannata oppivelvollisuuden pidentämistä. Siellä on niitä, jotka tietävät elämänsuunnan, mutta tarvitaan täsmätoimia niille, jotka ovat hukassa.
10:39: Siirrytään oppilvelvollisuuden mahdolliseen pidentämiseen.
10:37 Myös Essayah vastaa:
– Me tarvitsemme hoitajamitoituksen, valvontaa ja sanktioita. Asiat pitää laittaa kuntoon, se vaatii resurssia. Laatua kaivataan.
10:35: Orvolta kysytään: Kuinka hyvin vanhusten hoivan yksityistäminen on mielestänne onnistunut? Missä on tehty suurimmat virheet ja millä tavalla yksityistämistä voidaan jatkaa?
Orpo: Se on väärin, että vanhuksia jätetään hoitamatta. Ongelma on tiedossa. Törkeys laiminlyönneissä on ollut kuitenkin pettymys ja yllätys. Siksi lisättiin saman tien puoli miljoonaa valvontaan.
10:33: Vaalitentti alkaa lappuäänestyksellä: Yllättikö vanhustenhuollon ala-arvoisuus teidät?
Paljon punaisia lappuja nousee ylös.
Andersson:
– Ei yllättänyt, esimerkiksi Super käynnisti jo aiemmin kampanjan, jossa vanhustenhuollon ongelmia tuotiin esiin.
10:31: Tervetuloa seuraamaan Puolen Suomen vaalitenttiä. Puolueiden puheenjohtajat sekä edustajat ovat valmiina Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan salissa, samoin kuin juontajat Jesse Mäntysalo Ylestä ja Petri Laukka Kalevasta. Juha Sipilä poistuu paikalta kymmenen minuuttia ennen vaalitenttin loppua.
HETKI HETKELTÄ -SEURANTA ALKAA TÄSTÄ
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtaavat tänään vaalitentissä Oulun Madetojasalissa klo 10.30–12.30. Puolen Suomen vaalitentissä väitellään muun muassa vaalien ajankohtaisimmista aiheista: vanhustenhoidosta, maahanmuutosta ja ilmastosta.
Yle seuraa keskustelun etenemistä hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Lisäksi voit seurata vaalitenttiä suorana tämän jutun kuvaa klikkaamalla tai Yle Areenassa.
Ylen ja sanomalehti Kalevan järjestämään yhteistenttiin osallistuvat Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.), Antti Rinne (sd.), Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.), Jussi Halla-aho (ps.), Sari Essayah (kd.), Paavo Väyrynen (tl) sekä puolueidensa edustajina Pirkko Mattila (sin.) ja Eva Biaudet (rkp.).
Ylen tekemän kannatusmittauksen mukaan suosituin puolue on tällä hetkellä SDP 20,1 prosentin osuudella. Kakkospaikkaa pitää kokoomus 15,8 prosentilla. Perussuomalaisten kannatus on 15,1 prosenttia, ja puolue on nyt kolmanneksi suosituin.
Lue myös:
Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset on nyt kolmanneksi suosituin puolue, SDP menetti kannatustaan