Hyppää sisältöön

Uskomatonta mutta totta: Helsingin kaupunkipyörät ovat ahkerammassa käytössä kuin missään muualla maailmassa

Helsinki sijoittui ykköseksi kaupunkipyörien suosiota eri maissa vertailevassa selvityksessä, kun laskettiin pyöräkohtaisesti tehtyjen matkojen määrää päivittäin.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsingin kaupunkipyörät ovat maailman suosituimmat, Helsingin kaupungin teettämä selvitys (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Selvityksessä Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmää verrattiin 50 kaupunkiin eri puolilta maailmaa. Suosion mittarina käytettiin käyttöastetta, eli pyöräkohtaisesti tehtyjen matkojen määrää päivittäin.

Vertailluista 50 kaupungista Helsinki sijoittui ykköseksi kaupunkipyörien käyttöasteen suhteen, kun järjestelmiä vertailtiin matkaa per pyörä per päivä -luvuilla. Myös Helsingin ja Espoon yhteisen kaupunkipyöräpalvelun käyttöluvut olivat huippuluokkaa.

Helsingin jälkeen seuraavina kärkisijoille sijoittuivat Dublin, Valencia, Barcelona, Lyon ja Pariisi.

Kaupunkipyöräpalveluiden vertailu keskenään ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista, sillä järjestelmien koot vaihtelevat Tallinnan 80 pyörästä Kiinan Hangzhoun 51 500 pyörään. Myös matkamäärät vaihtelevat Viron 10 000 matkasta Kiinan 87,6 miljoonaan matkaan.

– On mahtavaa, että Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmä todella on yksi maailman suosituimmista, ellei suosituin. Helsinkiläiset ovat ottaneet kolme vuotta käytössä olleet keltaiset pyörät omakseen ja tehneet niillä maailman mittakaavassakin vaikuttavan määrän matkoja, Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki iloitsee kaupungin tiedotteessa.

Kaupunkipyöräilyn suosio kasvussa, uusia asemia käyttöön toukokuussa

Kaudella 2018 kaupunkipyörämatkoja kertyi Helsingissä ja Espoossa yhteensä yli 3 miljoonaa. Kausikäyttäjiä oli lähes 50 000.

Järjestelmän laajeneminen pääkaupunkiseudulla ja Länsimetron aukeaminen kasvattivat kaupunkipyörien suosiota vuodesta 2017 vuoteen 2018 tultaessa. Vuonna 2017 matkoja tehtiin pelkästään Helsingissä yli 1,5 miljoonaa.

– Pääkaupunkiseudulla on ilahduttavasti kehitetty polkupyöräilyn mahdollisuuksia ja otettu kaupunkipyörät osaksi sujuvaa joukkoliikennettä, ja se näkyy näissä tuloksissa. Pyöräilyn suosion myötä tarvitaan uusia pyöräteitä ja infrastruktuurin kehittämistä yhä entisestään, toteaa Helsingin kaupunkipyöräverkoston suunnittelusta vastaava projektipäällikkö Mikko Raninen Swecolta.

HKL:n projekti-insinööri Samuli Mäkisen mukaan kaupunkipyöräilyn suosio on näkynyt myös siinä, ettei pyörää ole aina saanut halutessaan käyttöön, kun käytännössä kaikki pyörät ovat olleet liikkeellä samaan aikaan. Siksi pyöriä tarvitaan enemmän liikenteeseen.

Uusi kaupunkipyörikausi käynnistyi Helsingissä ja Espoossa maanantaina 1.4. Toistaiseksi käytössä on pääosin viime vuoden pysäkkiverkosto, mutta toukokuussa Helsingissä on tarkoitus ottaa käyttöön uusia pyöräasemia pohjoisessa ja idässä.

Uudet pyöräasemat otetaan käyttöön yksitellen sitä mukaa, kun asemat saadaan asennettua. Pyöräasemien käyttöönottoa voi seurata reaaliajassa HSL:n kaupunkipyöräsivuston (siirryt toiseen palveluun)kautta.

Suosittelemme sinulle