Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvallat lopetti F-35 -hävittäjien osien toimittamisen Turkille

Taustalla on Turkin aikomus ostaa ohjusjärjestelmä Venäjältä.

Presidentti Donald Trump tapasi heinäkuussa Lockheed Martin -aseyhtiön toimitusjohtaja Marillyn Hewsonin ja johtavan koelentäjän Alan Normanin F-35-hävittäjän vierellä.
Presidentti Donald Trump tapasi heinäkuussa Lockheed Martin -aseyhtiön toimitusjohtaja Marillyn Hewsonin ja johtavan koelentäjän Alan Normanin F-35-hävittäjän vierellä. Kuva: Alex Wong / EPA
Ismo Savolainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuukausia kestäneiden varoitusten jälkeen Yhdysvallat on lopettanut F-35 -hävittäjän osien toimittamisen Turkille.

Päätöksen taustalla on Turkin suunnitelma ostaa ohjusjärjestelmä Venäjältä.

Osien ja manuaalien myymisen lopettaminen on ensi askel, jolla varsinaisten hävittäjien toimittamisesta ensi kesänä ollaan luopumassa.

– Yhdysvallat on selvästi ilmoittanut Turkille, että se ei voi hyväksyä venäläisen S-400 -ohjusjärjestelmän hankintaa, sanoo Pentagonin puhemies Charles Summers.

Yhdysvaltain toimet tulivat vain muutama päivä sen jälkeen, kun Turkin ulkoministerin mukaan venäläisen ohjusjärjestelmän kaupassa keskustellaan jo toimitusajasta.

Yhdysvallat ja muut NATO-liittolaiset ovat varoittaneet Turkkia, siitä että venäläisten järjestelmä ei ole NATO-yhteensopiva ja että kauppa on uhka F-35 -hävittäjille. Turkki on myös NATOn jäsen.

Erityisenä pelkona on, että jos Turkki ostaa sekä amerikkalaista että venäläistä teknologiaa, Venäjällä on pääsy F-35 -hävittäjien teknologiaan ja sitä kautta löytämään tapoja, kuinka puolustautua näitä hävittäjiä vastaan.

Aiheesta lisää:

"Vakava uhka" – amerikkalaissenaattorit haluavat kieltää lailla F-35 -häivehävittäjien toimittamisen Turkille

Suosittelemme