Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Väriä tiilimurskasta, lisää painoa sahanpurusta – Pakistan suitsii mausteväärennöksiä

Mausteet ovat köyhän Pakistanin arvokkaita vientituotteita. Siksi niitä yritetään myös väärentää.

Chiliä säkissä
Chilit sisältävät runsaasti A-, B-, ja C-vitamiinia. Niissä on myös rautaa ja magnesiumia. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

RAWALPINDI Kauppias Imran Waheedin tarttuva nauru kuuluu naapurikujalle asti, kun häneltä utelee, järjestetäänkö Pakistanissa chilinmaistelukisoja.

– Joskus olen niitä Youtubesta vilkaissut, mutta täällä ei ole niihin tarvetta, Waheed sanoo.

Pakistanissa mausteiden kirjo on valtaisa. Esimerkiksi chili, kurkuma, jeera ja kumina kuuluvat Etelä-Aasiassa päivittäiseen ruoanlaittoon. Pakistanilaiset ovatkin ylpeitä rikkaasta maustemaailmastaan.

Rakkaus mausteisiin yhdistää jopa arkkivihollisia. Vaikka Intia ja Pakistan kiistelevät ajoittain aina sodan partaalle saakka, intialaisia mausteita löytyy yleisesti toreilta Pakistanissa.

.

Maustekauppias Imran Waheed Rawalpindin maustekujalla.
Imran Waheed on toisen polven maustekauppias. Chili on hänen suosikkimausteensa. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle

Tiilimurskasta väriä, sahanpurusta painoa

Kun kauppias Waheed myy asiakkaalle maustepussin, hän tietää, mitä se sisältää. Waheedin mukaan asiakkaalle on kunnia-asia myydä ainoastaan aitoa tavaraa.

Ostoksille tulijat tunnistavat usein huijauksen suussaan. Jos ostaja saa huonoa tavaraa, hän ei tule toista kertaa. Torilla laatulupaus tehdään jokaisen kaupan yhteydessä.

– Itse en ole ottanut vastaan huonoa tavaraa ja olen tehnyt kauppaa 28 vuotta. Myös isäni oli maustekauppias. Joskus kuulee, että mausteisiin on laitettu tiilijauhetta tai tekstiiliväriä. jauhettuja lehtiä, heinää tai siemeniä, Waheed kertoo.

Maustekauppiaan puoti sijaitsee kapealla mutta kuuluisalla kauppakujalla. Ostoksille on tullut Tahir Mahmood Awan, joka kertoo täydentävänsä maustehyllyä kerran, pari kuukaudessa.

– Suutuntuma kertoo, onko mauste laadukasta. Vialliseen mausteeseen olen törmännyt kerran. Chili ei maistunut oikealta. Perheen naiset valittivat, että se näyttikin kummalliselta, kertoo Awan.

Mausteissa voi olla useita aineksia, joilla lisätään painoa ja kilohintaa. Jotkut valmisteet, kuten ajinomoton nimellä tunnettu Kiinasta tuleva suola, ovat virallisesti myyntikiellossa mahdollisten terveyshaittojen vuoksi. Ajinomotoa saa silti toreilta ja kaupoista.

Ajinomoto on käytännössä natriumglutamaattia, jota käytetään ympäri maailman, mutta erityisesti aasialaisissa keittiöissä. Sen runsaan käytön terveysvaikutuksista on keskusteltu, mutta Ruokaviraston mukaan aineen yhteyttä oireisiin ei ole todistettu tieteellisesti.

Mausteet ovat vanhan silkkitien rikkaus

Pakistan sijaitsee muinaisen Silkkitien kauppareitin varrella. Etelä-Aasia on chilin tuotantoaluetta. Pakistanissa punaiseksi kullaksi kutsuttua maustetta kasvatetaan erityisesti Sindhin maakunnassa. Sieltä tulee 15 prosenttia koko maan tuotannosta.

Sindhissä sijaitsevaa Kunria sanotaan Aasian chilipääkaupungiksi. Siellä satoa korjataan pääosin käsin kahdesti vuodessa 40 000 hehtaarin peltoalueelta.

Satoa tulee pari tonnia hehtaarilta. Kunrin alueelta saadaan muun muassa desi, nexi ja nageena-lajikkeita.

Mausteet ovat Pakistanille tärkeitä vientituotteita. Vuonna 2017 viennin arvo oli vajaat 44 miljoonaa euroa. Ostajia ovat paitsi aasialaisen ruoan ystävät myös ulkomailla asuva kahdeksan miljoonan pakistanilaisen väestö.

.

Maustetori Rawalpindi.
Maustepuodeissa on tarjolla satoja erilaisia sekoituksia. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle

Sekoituksia on helpompi väärentää

Pakistan on maailman viidenneksi suurin chilin tuottaja. Muita chilin suurvaltoja ovat Intia, Kiina, Meksiko, Bangladesh ja Peru. Valtaosa esimerkiksi chilistä menee vientiin. Siksi myös sen laatua halutaan valvoa.

Kauppias Imran Waheed myy asiakkaalle joko valmiin sekoituksen tai kokonaisia mausteita, jotka jauhetaan hienoksi samalla kujalla sijaitsevassa myllyssä, asiakkaan silmien edessä.

Väärennösriskit kasvavat siirryttäessä tuotantoketjun portaalta toiselle. Suurissa erissä mukaan on mahdollista lisätä huonolaatuisia tai väärää laatua olevia eriä, jos valvonta ontuu. Teollisuustasolla maustemarkkinat ovat suurten vientiyritysten kuten Mehranin ja Shan Foodin hallussa.

Matka Eurooppaan moninkymmenkertaistaa mausteen hinnan

Kun Imran Waheed myy chilipussin asiakkaalle, hinta on noin kaksi euroa kilolta. Kun mauste pakataan muualla painettuun pakkaukseen, sen hinta nousee neljään euroon kilolta.

– Pakkaus lisää hintaa eikä kauppa enää kannata. Haluaisimme pakata itse tuotteet, mutta viranomaisten mielestä siinä piilee väärennysmahdollisuus. Verojen lisäksi kauppiaiden on käytävä vajaat sata euroa maksavissa terveystarkastuksissa melko usein. Niitä tehdään sairaaloissa, joiden hoitoon kukaan ei luota, puuskahtaa Imran Waheed.

Sadonkorjaaja ja torikauppias saavat mausteen hinnasta oman osansa, mutta varsinainen hintahyppy tapahtuu matkalla Aasiasta Eurooppaan. Chilikilon hinta on täkäläisessä marketissa noin 160 euroa kilolta. '

Chiliä Pakistanista.
Pakistanin viranomaiset haluavat parantaa mausteiden laatua tuoteselosteiden ja pakkausmerkintöjen valvonnalla. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle

Laatutarkastajia ei saa hakata

Viranomaiset ovat tehostaneet alkuvuodesta 2019 valvontaa, sillä maustevienti on tärkeää Pakistanille ja maan kasvava keskiluokka on kiinnostunutta hyvinvoinnista ja tuotteiden laadusta.

Punjabin elintarvikevalvontaviraston varajohtaja Mehtab Ahmed Khan ymmärtää myös kauppiaan pakkaushuolet. Virheellinen tuoteseloste on kuitenkin helppo tapa väärennöstapa.

– Laatua valvotaan pistokokein. Lisäksi laboratoriomme ottaa vastaan ilmoituksia joka päivä kellon ympäri ja tutkii näytteitä. Rangaistukset voivat olla sakkoja tai myyntilupien menetyksiä, selvittää varajohtaja Khan.

Hän kertoo, että väärennösten kirjo on laaja.

– Kaikkea tulee vastaan pesuaineista tekstiiliväreihin.

Kampanja näkyy Islamabadissa ja sen kaksoiskaupungissa Rawalpindissä katukuvassa. Teiden ylle on vedetty jättikokoisia julisteita, joissa muistutetaan, että valvontaviranomaisia on kohdeltava asiallisesti. Heitä ei saa solvata, eikä heihin saa käydä käsiksi.

Maito sammuttaa nielun tulipalon

Ai niin. Joskus chilinmaistelukisat menevät täällä Euroopassa hieman överiksi. Kotikokkikin voi joskus tehdä keittiössä virhearvion ja pistää poskeensa liian voimakkaan makupalan.

Kun kieli palaa ja hiukset suoristuvat päässä, kannattaa muistaa maustekauppias Waheedin neuvo.

– Muki maitoa auttaa. Itse juon chilin ja maidon sekoitusta lähes päivittäin. Se antaa energiaa ja on hyväksi vatsalle. Sekoitus on terveysjuoma, vinkkaa Imran Waheed.

Juttua korjattu 18.15: Vuonna 2017 Pakistanin mausteviennin arvo oli 44 miljoonaa euroa, ei 44 000 euroa. Lisätty ajinomotoa koskevaan kohtaan tieto, että aine on käytännössä natriumglutamaattia ja korjattu aineen vaikutuksia koskevaa kappaletta.

Lue myös:

Videoterveiset Islamabadista: Pakistanilaisräppäri fanittaa Suomea ja näkee soundit väreinä

Yle Islamabadissa: Suomen koulutusopit kiinnostavat Pakistanissa – osaajia tarvitaan raksoilta ravintoloihin

Suosittelemme