Hyppää sisältöön

Sukupuolten tasa-arvoa käsitellyt paavi: Kirkko ei voi yhtyä kaikkeen, mitä feministiryhmät ehdottavat

Erityisesti paavin tuore kannanotto keskittyi nuoriin jäseniin, jotka ovat vieraantuneet katolisesta kirkosta sen jatkuvien skandaalien vuoksi.

Nunnia riveissä.
Katolisia nunnia kuuntelemassa Paavin puhetta Vatikaanissa elokuussa 2015. Kuva: AOP
Inka Haukka

Paavi Franciscusin mukaan katolisen kirkon on myönnettävä se, että kirkon historiaan on kuulunut keskeisesti miesten ylivalta sekä lapsiin ja naisiin kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö.

Vaikka paavi puhui naisten oikeuksien kunnioittamisesta sekä sukupuolten tasa-arvosta, hän tähdensi, ettei kirkko voi ”yhtyä kaikkeen, mitä jotkut feministiryhmät ehdottavat”.

Tällä hänen arvellaan viittaavan joidenkin naisryhmien toiveisiin siitä, että naispappeus hyväksyttäisiin katolilaisessa kirkossa. Kirkko on tyrmännyt toiveet perustellen tätä sillä, että Jeesus valitsi opetuslapsikseen vain miehiä.

Paavin kannanotto julkaistiin 50-sivuisessa apostolisessa kehotuksessa (siirryt toiseen palveluun)(L'esortazione apostolica).

Keskustelu sukupuolten välisestä tasa-arvosta Vatikaanissa leimahti viime viikolla, kun katolisen kirkon virallisen sanomalehden L'Osservatore Romanon naisille suunnatun kuukausiliitteen naistoimitus ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Syyksi lehden päätoimittaja Lucetta Scaraffia kertoi sen, että sanomalehden miehistä koostuva johto yritti viedä sen työltä pohjaa.

Donne Chiesa Mondo oli julkaissut viime aikoina lukuisia juttuja, jotka ovat paljastaneet kirkon sisällä tapahtuvaa, muun muassa nunniin kohdistuvaa hyväksikäyttöä.

Franciscus nuorille: Auttakaa kirkkoa mustana hetkenä

Paavi ei käsitellyt tuoreessa kannanotossaan naisten vaatimuksia saada äänestysoikeus tulevissa kirkolliskokouksissa.

Hän totesi, että lukuisat nuoret ovat valittaneet johtavien naisroolimallien puuttumisesta kirkossa, mutta ei esittänyt tähän minkäänlaista ratkaisumallia- tai ehdotusta.

Erityisesti paavin tuore kannanotto keskittyi nuoriin jäseniin, jotka ovat ryhtyneet vierastamaan katolilaista kirkkoa sen viime vuosina läpikäymien skandaalien vuoksi.

Paavin mukaan nuoria ei voiteta takaisin, mikäli kirkko on jatkuvasti puolustusasemissa eikä suostu kuuntelemaan tai antamaan tilaa kysymyksille.

Paavi kuvaili kirkon seksuaalista hyväksikäyttöä koskevia skandaaleja tragediaksi, mutta vetosi nuoriin, jotta nämä ”auttaisivat kirkkoa sen mustana hetkenä.”

Aiheesta lisää:

Kaikki naistoimittajat erosivat Vatikaanin naisille suunnatun lehden toimituksesta – "Työltämme yritetään viedä pohja, valta on miehillä"

"Väheksyntää, työtä ilman palkkaa, potkut jos sairastut" – Vatikaanin virallinen lehti arvostelee kovin sanoin nunnien kohtelua katolisessa kirkossa

Suosittelemme sinulle