Hyppää sisältöön

Pääministeri May toivoo vielä brexit-lykkäystä – tarjoutuu neuvottelemaan opposition kanssa

May haluaa neuvotella opposition kanssa yhteisen EU-erosuunnitelman.

Britannian pääministeri Theresa May. Kuva: Jack Taylor / AFP

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannia toivoo lyhytaikaista lykkäystä ensi viikon perjantaille kaavaillulle EU-erolle.

May korosti, että lykkäys olisi niin lyhyt kuin vain mahdollista, ja että brexit astuisi voimaan heti, kun brittiparlamentti on päässyt sopuun brexitistä.

May haluaa neuvotella oppositiossa olevan työväenpuoleen kanssa yhteisen EU-erosuunnitelman, johon kumpikin puolue sitoutuu. Sopimus ei saa olla ristiriidassa hallituksen jo EU:n kanssa neuvotteleman erosopimuksen kanssa.

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn kertoi suostuvansa ”erittäin mielellään" pääministeri Mayn kutsuun istua saman neuvottelupöydän ääreen. Corbyn haluaa Britannian irtautuvan EU:sta sopimuksen kanssa.

May haluaa brexit-prosessin päätökseen 22. toukokuuta mennessä, jotta Britannian ei tarvitsisi osallistua eurovaaleihin.

Tusk toivoo kärsivällisyyttä

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vetosi Twitterissä EU-maiden johtajiin kärsivällisyyden puolesta Mayn ilmoitettua jälleen uudesta lähestymisvaihtoehdosta Britannian EU-eroon.

– Vaikka emme tämänkään päivän jälkeen tiedä, mikä lopputulos on, olkaamme kärsivällisiä, hän kirjoitti.

Britannian kaoottinen brexit-saaga sai jatkoa viime yönä, kun Britannian parlamentti hylkäsi äänestyksissä neljä erilaista brexit-vaihtoehtoa.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier totesi aiemmin tänään, että kova brexit eli Britannian sopimukseton ero EU:sta näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä

Barnier sanoi BBC:n haastattelussa näkevänsä nyt kolme vaihtoehtoa: kovan brexitin, pitkän lisäajan Britannian eroprosessiin tai pääministeri Mayn neuvotteleman sopimuksen.

Suosittelemme sinulle