Hyppää sisältöön

Vaasassa suunnitellaan muovinkierrätyksen tehostusta

Suomessa kierrätetään alle 30 prosenttia muovipakkauksista. Viime viikolla käynnistynyt Ylen suuri I love muovi -kampanja haluaa herätellä ihmisiä muovin kierrätykseen.

Kommunikationschef Nina Lindman från Stormossen.
Stormossenin viestintäpäällikkö Nina Lindman Kuva: Yle/ Elin Willows
Merja Siirilä

Suomi on muovin kierrätyksessä häntäpäässä eurooppalaisessa vertailussa. EU:n alueella muovijätteestä alle kolmasosa kierrätetään, melkein kolmasosa päätyy kaatopaikoille ja reilu kolmannes poltetaan.

Suomalaisten kotitalouksien tuottamasta sekajätteestä jopa 70 % voitaisiin kierrättää uudelleen sen sijaan, että päätyy jätteenpolttolaitokselle poltettavaksi.

Suuri osa muovista päätyy Vaasan alueella poltettavaksi Mustasaareen Westenergyn jätteenpolttolaitokselle sekajätteen mukana.

Vaasassa muovia alueelta kerää Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy sekä Stormossen. Nämä muovit kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon. Viime vuonna kerättiin 31 tonnia pakkausmuovia pelkästään Ringin pisteissä.

– Meidän omissa pisteissä vähän vähemmän, mutta siitä syystä, että ne on hyötykäyttöasemilla. Ne eivät ole yhtä helposti saavutettavissa kuin nämä markettien pihoissa olevat ringin pisteet, kertoo Stormossenin viestintäpäällikkö Nina Lindman.

Vaasassa suunnitellaan muovin kierrättämisen tehostamista.

– Keräyspisteitä tullaan kyllä lisäämään, koska tämä on tärkeä asia, Vaasan kaupungin jätehuoltokoordinaattori Susanna Paavola-Lehtinen kertoo.

mies makaa muoviroskien päällä
Kuva: Yle / Tiia Nurmilaakso

Kuka kerää eniten muovia?

Ylen I love muovi -kampanja haluaa lisätä tietoisuutta muovin hyötykäytöstä. Kevään aikana kampanjaan osallistuvat lukuisat kaupungit, kunnat, yritykset ja vaikuttajat.

Kampanjan aikana muun muassa viisi kaupunkia kilpailevat leikkimielisesti keskenään ja voittaja on se kaupunki, joka kerää eniten pakkausmuovia. Kilpailuun osallistuvat Vaasa, Tampere, Lahti, Joensuu ja Oulu.

Vaasassa usko voittoon on kova.

–Tämä on kiva kisa, jos nostaa tärkeän asian esille. Vaikka kyseessä on leikkimielinen kisa, niin Vaasa voittaa, Lindman naurahtaa.

Lindmanin mukaan vaasalaiset ovat erittäin innokkaita kierrättäjiä, mutta ainahan petrattavaa löytyy.

– Biojätettä on edelleenkin liian paljon poltettavan jätteen seassa, kun se pitäisi olla omassa astiassaan.

Lisää tietoa muovin kierrättämisestä Ylen I love muovi-sivustolla.

Lisää aiheesta: Taloyhtiöt halutaan mukaan kierrättämään muovia Vaasan seudulla

Suosittelemme sinulle