Hyppää sisältöön

Ikea aikoo laajentaa huonekalujen vuokrausta – taustalla ilmastonmuutos, kestämätön kulutus ja nuorten muuttuminen

Alankomaissa opiskelija voi vuokrata Ikeasta huonekalut kuukausimaksulla.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Huonekalujätti Ikea laajentaa Euroopassa kokeilua, jossa se tarjoaa asiakkaille mahdollisuutta vuokrata huonekaluja. Ikea kertoi helmikuussa kokeilevansa Sveitsissä leasing-mahdollisuutta huonekaluille.

Nyt Ikea suunnittelee uusia laajennuksia vuokrauskokeiluunsa. Yhtiö kertoi suunnitelmistaan keskiviikkona läntisessä Saksassa Kaarstissa sijaitsevassa tavaratalossa.

– Huonekalujen vuokraamista kokeilemalla haastamme itseämme uudistumaan, kuvaili useat Ikea-tavaratalot omistavan Ingka Groupin johtaja Jesper Brodin tilaisuudessa.

– Ilmastomuutos ja kestämätön kulutus ovat suurimpia haasteita, joita yhteiskuntamme kohtaa, Brodin sanoi.

Ikeassa on myös huomattu, että kuluttajat muuttavat aiempaa useammin, eikä heillä ole joka kerta varaa uusiin huonekaluihin.

Yhtiö on kokeillut erilaisia huonekalujen vuokrauspalveluita Alankomaissa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Puolassa. Sveitsissä ja Ruotsissa Ikea tarjoaa huonekalujen vuokrausta yrityksille.

Alankomaissa Ikea on kokeillut vuokrausta opiskelijoille. Opiskelijat saavat sängyn, työpöydän, ruokapöydän ja tuolit 30 euron kuukausimaksulla. Eri vuokrauskokeiluja on tarkoitus laajentaa useisiin maihin.

Tavarataloja lähemmäs asiakkaita

Huonekalujätti ilmaisi viime vuonna haluavansa kehittää tilaukseen pohjautuvaa huonekalujen vuokrausmallia, jotta sen tuotteita käytettäisiin useita kertoja ennen niiden päätymistä kierrätykseen.

Reutersin mukaan Ikean pyrkimyksissä siirtyä kohti kiertotaloutta on taustalla kasvava nuorten kuluttajien joukko, joka sanoo haluavansa minimoida vaikutuksensa ympäristöön. Ostamisen sijaan he mieluummin vuokraavat esimerkiksi vaatteita ja autoja.

Ikea on joutunut muutoinkin valmistautumaan kuluttajien käyttäytymisen muutokseen.

Verkkokaupan suosio kasvaa myös huonekaluja ostettaessa. Varsinkin nuorista kuluttajista yhä harvempi on kiinnostunut matkustamaan ostoksille kaukana keskustoista oleviin Ikea-tavarataloihin, noutamaan pakatut huonekalut siellä varastosta ja kokoamaan ne itse.

Viime vuonna maailmanlaajuisesti 39 miljardin euron liikevaihdon tehnyt huonekalujätti onkin pyrkinyt tuomaan tavaratalojaan lähemmäs paikkoja, joissa kuluttajat liikkuvat.

Helsingissä Ikea on saanut suunnitteluvarauksen tavaratalolle Koivusaaressa. Se on lisäksi panostanut enemmän kotiinkuljetuksiin ja verkkokauppaansa.

Kartta Helsingin Koivusaareen kaavaillun Ikean alueesta. Kuva: Helsingin kaupunki

Suomessakin käytössä vuokraus yrityksille

Suomessa Ikea on tarjonnut Ikano Bankin kanssa yritysasiakkaille IKEA-tuotteiden leasing-mahdollisuutta vuodesta 2015. Leasing-jakson päätyttyä yritysasiakas voi joko lunastaa tuotteet tai palauttaa ne, jolloin kunnosta riippuen Ikea etsii uudet kodit tavaroille tai toimittaa ne kierrätykseen.

Siitä, koska Suomessa voi kokeilla nyt esillä olleita huonekalujen vuokrausmalleja, ei Ikealla ollut vielä kerrottavaa.

– Tutkimme jatkuvasti uusia kiertotalouden malleja, ja seuraamme mielenkiinnolla testin etenemistä ja tuloksia. Tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa mitään Suomen osalta, Ikean viestinnästä vastataan Ylelle.

– Kehitämme liiketoimintamalleja sen ympärille, miten asiakkaamme voivat hankkia, huoltaa ja siirtää eteenpäin tuotteitamme, Ikeasta viestitetään.

Yhtiö on hakenut Suomessakin keinoja saada toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi. Ikea-ravintoloiden ruokahävikistä alettiin viime vuonna tuottaa biokaasua, jota voi tankata Espoon ja Vantaan tavaratalojen yhteydessä. Yhtiö on investoinut tuulivoimapuistoihin ja pyrkinyt vähentämään muovin käyttöä.

Ikea kertoo myös tarjoavansa kierrätyspalvelun, jonka kautta asiakkaat voivat kierrättää vanhoja keittiöitä, sohvia ja patjoja.

Aiempia uutisia

Kotimaisten keittiövalmistajien pudotuspeli alkoi jo – kuluttajaa kiinnostaa usein enemmän hinta kuin valmistusmaa

Ikea rakennuttaa neljä tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen – haluaa olla kokonaan energiaomavarainen

Ikea luopuu kertakäyttömuovisista tuotteistaan – Huonekalujätin vuosittainen jätemäärä vastaa lähes 60 Eiffel-tornia

Suosittelemme sinulle