Hyppää sisältöön

Vapaavuoren yllättävä avaus: Helsinki lupaa miljoonan sille, joka keksii korvaavan ratkaisun kiistellylle kivihiilelle – "Olen tosissani"

Pormestarin mukaan lämmittämisen tulisi tapahtua myös mahdollisimman vähällä biomassalla.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) lanseerasi tänään keskiviikkona alustavasti ilmastonmuutoksen vastaisen kansainvälisen Helsinki challenge -kilpailun.

Helsingin kaupungintalolla järjestetyssä kaupunkipolitiikan konferensissa, Helsinki Symposiumissa, Vapaavuori lupasi miljoona euroa sille, joka kehittää korvaavan ratkaisun kivihiilelle Helsingin lämmittämisessä.

Helsingin pitää luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2029 mennessä, sillä laki kieltää kivihiilen käytön sähkön ja lämmön tuotannossa tämän jälkeen.

Pormestari Jan Vapaavuori, lupasitte miljoona euroa sille, joka keksii, miten Helsinki lämmitetään hiilineutraalisti. Oletteko ihan tosissanne?

– Olen erittäin tosissani. Kivihiilen käytöstä luopumiseen on aikaa vain 10 vuotta, ja se on Helsingin kokoisessa kaupungissa erittäin iso haaste, pormestari toteaa Ylelle.

Vapaavuori arvioi, että ratkaisun arvo voi olla kymmeniä, ellei jopa satoja miljoonia euroja. Pormestarin mukaan lämmittämisen tulisi tapahtua myös mahdollisimman vähällä biomassalla.

– Kaupunki pidä järkevänä sitä, että kestämätöntä polttoainetta eli kivihiiltä ryhdytään korvaamaan toisella kyseenalaisella polttoaineella eli biomassalla.

Virallisesti kilpailu käynnistyy syksyllä

Virallisesti kilpailu alkaa vasta syksyllä. Pormestari Vapaavuori arvioi, että voittajan valitsemiseen kootaan kansainvälinen asiantuntijaraati.

Jos tietäisin, mitä haluan, ei minun tarvitsisi käynnistää tällaista kilpailua

Jan Vapaavuori, Helsingin pormestari

Pormestari pitää epätodennäköisenä sitä, että kivihiilen korvaajaksi löytyisi yksittäinen ratkaisu. Sen sijaan hän arvelee, että ratkaisu voisi olla yhdistelmä jo olemassa olevaa teknologiaa, energiatehokkuuden parantamista ja jotain uutta.

Vapaavuori toteaa, ettei esimerkiksi ydinvoimalla ole välttämättä roolia uudessa ratkaisussa.

– Jos tietäisin, mitä haluan, ei minun tarvitsisi käynnistää tällaista kilpailua. Kilpailusta tehdään globaali juuri sen takia, ettei tähän ole olemassa helppoa ratkaisua, pormestari kuittaa.

Vapaavuori toteaa, että kilpailu käynnistetään myös siksi, ettei kaupunki halua ottaa käyttöön huonoja väliaikaisratkaisuja. Lisäksi biomassaa käyttävistä uusista tuotantolaitoksista tulisi Vapaavuoren mukaan myös kaavoituksellinen ja logistinen ongelma.

– Tiedämme, kuinka vaikeaa olemassa oleviin rakenteisiin on kaavoittaa uusia polttolaitoksia. Tiedämme, kuinka iso show siitä tulee, jos polttoainetta ruvetaan tuomaan päivittäin kymmeniä tai satoja rekkalasteja. Kaiken tämän haluaisimme välttää.

Vapaavuoren twiitti aiheesta sai keskiviikkona ristiriitaisen vastaanoton.

Lue myös:

Helsingillä on mahdoton tehtävä: Pitäisi korvata miljoona tonnia kivihiiltä vaihtoehdoilla, joita ei ole edes olemassa

Äidit hermostuivat Helsingissä biovoimalaan: "Emme halua rekkoja lasten koulureiteille"

Helsinki sai takavuosina tarjouksen ydinreaktorista, jonka "voisi asentaa vaikka Esplanadin alle", mutta kauppoja ei tullut – Miten käy uuden polven reaktoreille?

Helsinki osti ydinvoimalalle palan saarta Sipoosta 1970-luvulla – onko ydinenergialla tälläkään kertaa mahdollisuuksia?

Helsingin ytimeen povattiin ydinvoimalaa jo 1950-luvulla – onko uusillakaan kaavailuilla mitään mahdollisuuksia?

Helsinki aikoo rakentaa kolme uutta biolämpölaitosta, jotka käyvät pelleteillä ja metsähakkeella

Suosittelemme sinulle