Hyppää sisältöön

HS: Olli Lindholmin muistokonserteissa ei kuulla Jussi Hakulisen kappaleita

Hakulinen kieltää kappaleidensa esittämisen Teoston uuden käytännön suomalla mahdollisuudella.

Jussi Hakulinen Porin Bepopissa 12.2.2019.
Jussi Hakulisen kappaleita ei saa esittää Olli Lindholmin muistokonserteissa. Kuva: Karri Laihonen / Yle
Tapio Pukkila

Olli Lindholmin muistokonserteissa Porissa ja Tampereella ei kuulla Jussi Hakulisen tekemiä kappaleita. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Yle kertoi runsas viikko sitten, että musiikintekijöiden oikeuksia valvova Teosto on muuttanut asiakassopimustaan.

– Tekijä voi ottaa yksittäisen teoksen oikeudet takaisin itselleen, jopa vain lyhyeksi ajaksi, kertoi Ylelle Teoston liiketoimintapäällikkö Lasse Fast.

Fast huomautti tuolloin, että teoksen – eli esimerkiksi yhden kappaleen – kaikkien tekijöiden pitää olla yksimielisiä siitä, että oikeudet otetaan takaisin itselle.

Hakulinen on nyt kieltänyt kappaleidensa esittämisen muistokonserteissa tämän Teoston uuden käytännön nojalla.

Hän on säveltänyt ja sanoittanut muun muassa kappaleet Joutsenlaulu ja Rakkaus on lumivalkoinen, jotka ovat nousseet Yön tunnetuimmiksi kappaleiksi.

– Menemme lain kirjaimen ja Teoston uusien sopimusten mukaan. Jos kerran tulee kielto, Hakulisen kirjoittamia lauluja ei esitetä, vahvistaa Helsingin Sanomille konserttia järjestävän Piikkikasvi Agencyn ohjelmamyyjä Kari Pössi.

Muistokonsertit myytiin loppuun

Taustalla on Hakulisen kiista muistokonserttien järjestäjien kanssa. Hakulinen olisi myöntynyt kappaleidensa esittämiseen, jos konserttien tuotosta ainakin osa olisi mennyt Lindholmin läheisille ja hyväntekeväisyyteen.

Alun perin Hakulinen aikoi itse järjestää muistokonsertit Yö-yhtyeen alkuperäiskokoonpanon kanssa, mutta tämä ei toteutunut.

Yö-yhtyeen laulaja ja keulahahmo Olli Lindholm menehtyi yllättäen sairauskohtaukseen helmikuussa.

Laulu rakkaudelle -muistokonsertit pidetään Porin Isomäki-areenalla 10. toukokuuta ja Tampere-talon isossa salissa 11.–12. toukokuuta. Konsertit myytiin loppuun heti niiden julkistuksen jälkeen.

Teosto valvoo musiikintekijöiden eli säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikkikustantajien oikeuksia.

Suosittelemme sinulle