Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Oululaistutkimus antaa viitteitä, ettei D-vitamiini estä diabeteksen puhkeamista

Tutkimuksen mukaan diabeteksessa aktivoituu mekanismeja, jotka vaikeuttavat D-vitamiinin hyödyntämistä.

D Kalsium -ja D3-vitamiinivalmiste.
Uusi tutkimus antaa viitteitä siitä, ettei D-vitamiini estä diabeteksen puhkeamista. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Emma Hinkula
Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkijoiden kesken on ollut pitkään kiistaa siitä, voidaanko ylimääräisillä D-vitamiiniannoksilla estää tai hidastaa diabeteksen kehittymistä.

Uuden oululaistutkimuksen mukaan diabeteksessa aktivoituu mekanismeja, jotka vaikeuttavat D-vitamiinin hyödyntämistä. Eli vaikka D-vitamiinia saataisiin elimistöön ikään kuin normaalimäärä, sitä pystytään käyttämään huonosti hyväksi.

Tutkimustulokset näyttävät olevan linjassa lasten diabeteshoidossa tehdyn pitkäaikaisen seurantatutkimuksen tulosten kanssa, joiden mukaan D-vitamiinin nauttimisella ei voida estää diabeteksen puhkeamista.

Oulun yliopiston johtamaa tutkimusta on tehty yhdessä Itä-Suomen yliopiston sekä ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa. Tutkimus perustuu eläinkokeisiin, joiden perusteella on rakennettu malleja solun toiminnasta. Kokeiden ja mallien avulla on onnistuttu selvittämään solutason mekanismeja, jotka vaikuttavat D-vitamiinin hyödyntämiseen.

Lue koko juttu: Vuosia kestänyt ravintolisäkiista lähellä ratkaisua? Uusi tutkimus antaa viitteitä siitä, ettei D-vitamiini estä diabeteksen puhkeamista

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme!

Suosittelemme