Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nuorisosäätiön konkurssiuhka väistymässä – käräjäoikeus hyväksyi velkasaneerauksen

Tuhansia asuntoja omistava Nuorisosäätiö saa helpotusta entisten johtajiensa aiheuttamiin talousvaikeuksiin.

Nuorisosäätiö
Nuorisosäätiö on joutunut hakeutumaan velkasaneeraukseen säätiön edellisten johtajien tekemien taloudellisesti haitallisten liiketoimien takia.
Jyri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus on hyväksynyt Nuorisosäätiön hakemuksen päästä velkasaneeraukseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Nuorisosäätiön velkoja leikataan tai maksuaikaa helpotetaan.

Nuorisosäätiö on ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin entisten johtajiensa tekemien liiketoimien takia.

– Nuorisosäätiön vaihtoehtona oli käytännössä konkurssi tai velkasaneeraus. Nyt Nuorisosäätiöllä on yhteiskunnan ja velkojien tuki jatkaa toimintaansa, sanoo Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.

Laineen mukaan entiset johtajat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen aiheuttivat Nuorisosäätiölle lähes sadan miljoonan euron taloudelliset haitat solmimalla ”järjettömän kalliita” maanvuokra- ja muita sopimuksia.

Haaroa ja Nousiaista epäillään lahjusten ottamisesta ja muista talousrikoksista Helsingin poliisin tekemässä rikostutkinnassa. Kaksikko sai potkut säätiöstä keväällä 2018.

Ensimmäinen osa poliisitutkinnasta on valmistumassa vielä tämän kevään aikana. Tutkinnassa on toistakymmentä rikosepäiltyä.

”Kovan rahan bisnes loppuu”

Velkasaneerausjärjestelyn käytännön toimenpiteet eivät ole kaikilta osin vielä selviä.

Laineen mukaan keskeinen osa suunnitelmaa on luopua niin sanotuista kovan rahan asunnoista ja keskittyä yleishyödylliseen, valtion tuettujen asuntojen tarjoamiseen.

– Saneeraus perustuu siihen, että kovan rahan tuotanto, jossa rahat ovat hävitetty, lopetetaan. Nuorisosäätiö palaa takaisin sille tielle, minkä vuoksi se 1960-luvulla perustettiin, eli se tarjoaa kohtuuhintaisia asuntoja Nuorille, Laine sanoo.

Nuorisosäätiö pyrkii myymään kovan rahan kohteensa tahoille, jotka jatkavat asuntojen vuokraamista nykyisille asukkaille. Säätiön omistamissa kovan rahan asunnoissa on noin 900 asukasta.

Velkasaneerauksella ei ole vaikutusta Nuorisosäätiön päivittäiseen toimintaan tai asukkaiden asemaan.

Suosittelemme