Hyppää sisältöön

Poliisin nopeusvalvontamaratonin tulos: Yli 5 500 jäi kiinni ylinopeudesta – komisario näpäyttää kevätpäivän kriitikkoja

Valvonnan yhteydessä tavoitettiin lisäksi 33 etsintäkuulutettua ja todettiin yhteensä 60 muuta rikosta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Matti Konttinen

Poliisin keskiviikkona järjestämässä vuorokauden mittaisessa valtakunnallisessa nopeusvalvontamaratonissa jäi kiinni 5 558 ylinopeutta ajavaa kuljettajaa.

Poliisi kertoo tiedotteessa, että heistä automaattivalvonnassa jäi kiinni 4 574 ja poliisimiesten tekemässä valvonnassa 984.

Poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta kertoo, että kiinnijääneiden määrä on suurempi kuin vuosi sitten vastaavassa valvontatapahtumassa. Silloin ylinopeuksista jäi kiinni 5 159 kuljettajaa.

Valvonnan yhteydessä tavoitettiin lisäksi 33 etsintäkuulutettua ja todettiin yhteensä 60 muuta rikosta.

Nopeusvalvontamaraton alkoi keskiviikkona heti vuorokauden vaihduttua ja päättyi keskiyöllä. Valvontaa toteutettiin samaan aikaan yli 20 Euroopan maassa.

Nopeusvalvontaa kohdistettiin erityisesti taajamiin sellaisille alueille ja tieosuuksille, joissa on tapahtunut liikenneonnettomuuksia ja ajetaan ylinopeuksilla.

Oulussa kolme menetti korttinsa, yhdeltä löytyi tutkanpaljastin

Esimerkiksi Oulun poliisilaitoksen alueella poliisipartiot kirjoittivat vuorokauden aikana kaikkiaan 99 sakkoa ylinopeudesta.

Väliaikaiseen ajokieltoon määrättiin kolme kuljettajaa vakavasta piittaamattomuudesta ja myös tutkanpaljastin löydettiin yhdestä autosta. Lisäksi kolme etsintäkuulutettua tavattiin nopeusvalvonnan yhteydessä.

Liikkuva automaattinen nopeusvalvontakalusto puolestaan räpsi ylinopeuskuvia yhteensä 104 autosta.

Komisario Pasi Rissanen Oulun poliisista kertoo, että ylinopeuksia mitattiin saman verran kuin viime vuonna. Positiivista hänen mukaansa oli se, että yhtään epäiltyä rattijuoppoa ei tavattu valvonnan yhteydessä.

Sosiaalisen median keskusteluissa kritisoitiin valvontapäivänä sitä, että poliisi järjesti valvontamaratonin aikaan, jolloin suuressa osassa maata on jo kesäkelit mutta talvinopeusrajoitukset ovat silti yhä voimassa.

Rissanen kuitenkin puolustautuu painottamalla, että valvontapäivää valitessa poliisilla ei ole koskaan etukäteen tietoa kelistä.

– Nyt kun katson ikkunasta ulos täällä Oulussa, niin tuolla sataa räntää. Jos edellinen vuorokausi olisi ollut tämmöinen, niin tuskin sitä keskustelua olisi siinä tapauksessa käyty.

Rissanen muistuttaa, että mittavasta nopeusvalvontamaratonista huolimatta poliisi jatkaa liikennevalvontaa luonnollisesti edelleen, vaikkakin pienemmällä teholla. Autoilijoiden on siis syytä muistaa, että liikenteenvalvojat ovat tänäänkin liikkeellä.

– Tälläkin hetkellä Oulun poliisilla on useita ryhmiä tekemässä liikennevalvontaa, Rissanen sanoo.

Lue myös:

Poliisilla vuorokauden mittainen nopeusvalvontamaraton keskiviikkona koko maassa – kaikki 130 peltipoliisia päällä

Suosittelemme sinulle