Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pohjalaisjokien kevät ei tulvahuippuja hätyyttele – "Taitaa olla hyvin pienet kekkerit tänä vuonna"

Kyrönjoesta lähtevät jäät ja tulvahuippua ennustetaan ensi viikonlopulle. Vaikka kevättulvasta ei odoteta suurta, jääpadot ovat vielä riski.

Kyrönjoella jäidenlähtö on ajankohtainen juuri nyt.
Kyrönjoella jäidenlähtö on ajankohtainen juuri nyt. Kuva: Reijo Kärkkäinen
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Isossakyrössä Etelä-Pohjanmaalla tämä päivä on yksi kevään odotetuimmista. Kyrönjoen jäät nimittäin tekevät nyt lähtöä.

Vaikka jäidenlähtö tarkoittaa usein melkoista rytinää ja ryskettä, tällä kertaa meteli jäänee ainakin joen varressa sijaitsevan Pukkilansaaren huvikeskuksen kohdalla vähäiseksi.

Parhaimmillaan jäidenlähtö on melkoinen näytelmä. Kyrönjoen kevättä vuosia seuranneen isokyröläisen Reijo Kärkkäisen mukaan jäät saattavat kuitenkin sulaa tänä keväänä lähes paikalleen.

– Jäälauttoja menee tasaiseen tahtin joessa kyllä, mutta katsoin että ne sulavat kaikki varmaan tuohon paikalleen. Toista metriä ainakin on tässä kohdassa matkaa viime vuoden tilanteeseen, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan 16. huhtikuuta 2018 oli Pukkilansaaren kohdalla jääpato, nyt vesi virtaa tasaisesti joenuomassa.

Perinteisiä jääpatoriskipaikkoja on Kyrönjoessa vielä muutama ennen merta. Niiden osalta tilanne selviää tulevien päivien aikana.

– Taitaa olla hyvin pienet kekkerit tänä vuonna, Kärkkäinen ennakoi.

Kyrönjoen korkeutta tarkkaillaan siltaan kiinnitetyllä mittarilla Kurikassa.
Kyrönjoen korkeutta tarkkaillaan siltaan kiinnitetyllä mittarilla Kurikassa. Kuva: Nelli Kniivilä/Yle

Tulvahuippu lähipäivinä

Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat tulvariskialueita. Pohjalaisjoet voivat tulviessaan aiheuttaa pahimmillaan jopa suuronnettomuuden vaaran.

– Kyllä joka vuosi on tilannetta seurattava, sanoo palomestari Matti Hietalahti Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Vuosi sitten keväällä 2018 kevättulva jätti alleen teitä ja peltoja, ja kasteli taloja. Myös valtatie 3 jäi hetkellisesti tulvan alle Jalasjärvellä. Samanlaista tulvaa ei tänä vuonna odoteta, vaikka nytkin alavimmat pellot saattavat kastua.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen mukaan Kyrönjoen virtaama noussee lähipäivien aikana keskimääräisen tulvahuipun tasolle.

– Alavimmilla mailla joki voi nousta pelloille, mutta näyttäisi ettei muodostu varsinaista tulvaa, ellei todella kovia sateita saada viikonloppuna. Tällä hetkellä on vielä kahden metrin korkeusero viime vuoteen, sanoo Matti Hietalahti.

Viime kesän kuivuudesta johtuva maaperän kuivuus sekä alhaiset pohja- ja pintavedet ovat osaltaan aiheuttamassa sitä, että tulvan ei uskota nousevan korkeaksi.

Ely-keskuksen mukaan Liinamaassa Lapuanjoella vesi saattaa nousta joillekin pelloille, mutta Lapuanjoen tulvahuippu huhtikuun loppupuolella jäänee keskimääräistä pienemmäksi.

Oma omaisuus suojaan

Pelastuslaitoksella seurataan sää- ja tulvaennusteita sekä lumi- ja vesitilannetta tarkasti. Varautuminen on aloitettu, vaikka ainakin vielä arvioidaankin, että pelastuslaitoksen perusvalmius riittää.

– Paikallisesti tiedetään tiestöä, joka voi jäädä tulvaveden alle sekä se, mihin kiinteistöihin tulvavesi tyypillisesti nousee, Hietalahti sanoo.

Jokaisen kiinteistönomistajan onkin tarpeen huolehtia itse omaisuutensa suojaamisesta.

Ely-keskuksen mukaan virtaaman kasvu voi saada jokijäät liikkelle, jolloin jääpatoja voi muodostua varsinkin Kyrönjoen alaosalle ja jokisuistoon.

Matti Hietalahti kehottaa jääpatoriskialueilla olevia ryhtymään tarvittaessa toimenpiteisiin omaisuutensa suojaamiseksi.

– Jääpadossa veden pinta saattaa nousta hetkessä metrejäkin ylemmäksi, Hietalahti sanoo.

Suosittelemme sinulle