Hyppää sisältöön

Valkosipulisirkat tulevat kauppoihin – Valmistaja: Sopivat salaattiin tai kaverin yllättämiseen, sirkkabuumi muuten hyytynyt

Kotisirkat tulevat suomalaisilta tuottajilta. Mielenkiinto sirkkatuotteisiin on vähentynyt alkuhuuman jälkeen.

Sirkkavalaisin, terraario, Ravintola Ultima.
Sirkkoja helsinkiläisessä ravintolassa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Timo-Pekka Heima

S-ryhmän Prismoihin ja Food Market Herkku -myymälöihin tulee ensi viikon alussa myyntiin uusi hyönteisruokatuote, paahdetut valkosipulisirkat.

– GRiiDY-tuotenimellä kulkevat sirkat ovat tässä mittakaavassa Suomen ensimmäinen pelkästään kokonaisia hyönteisiä sellaisenaan sisältävä tuotelanseeraus, kerrotaan Finsect oy:n tiedotteessa.

Yrityksen mukaan tulevalla lanseerauksella on suuri vaikutus suomalaisille pientilallisille, jotka kasvattavat GRiiDY:lle hyönteisiä sopimustuottajamallilla. S-ryhmästä vahvistetaan tuotteen saapuminen valikoimiin.

Kiinnostus väheni alkuhuuman jälkeen

Sirkkaleipä ja muut sirkkatuotteet keräsivät markkinoille tullessaan suuresti median ja yleisön kiinnostusta. Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallittiin Suomessa syksyllä 2017.

Alkuihmetyksen jälkeen mielenkiinto on kuitenkin vähentynyt. Fazerin Sirkkaleivän valmistus lopetettiin lokakuussa. Tilalle Fazer lanseerasi Sirkkasämpylän.

STT uutisoi joulukuussa (siirryt toiseen palveluun), että uteliaisuuden hiipuessa sirkkatuotteiden valikoimaa on supistettu selvästi S- ja K-ryhmien kaupoissa.

Sirkka-annos, Ravintola Ultima.
Helsinkiläisen ravintola Ultiman sirkkaruoka-annos. Kuvituskuva. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Molemmista kauppaketjuista kerrottiin tuolloin, että sirkkaleivät ja sirkkaproteiinipatukat ovat olleet myyvimpiä tuotteita, S-ryhmässä lisäksi suklaasirkat.

Tammikuussa uutisoitiin, että Euroopan suurimmaksi aikonut hyönteistehdas lopetti toimintansa Ruotsinpyhtäällä Loviisassa. Hyönteismarkkinat eivät kasvaneet niin nopeasti, mitä yrittäjä odotti.

Valmistaja: Mahdollisuus syventyä hyönteisruokaan

Finsectin mukaan nyt kauppoihin tulevat paahdetut valkosipulisirkat antavat kuluttajalle mahdollisuuden tutustua ja syventyä suomalaiseen hyönteisruokaan ilman, että sirkkoja on tuotteesta millään tavoin piilotettu. Suomessa myydyissä sirkkatuotteissa sirkat ovat yleensä esimerkiksi jauheena tuotteen joukossa.

– Valkosipulissa paahdetut sirkat sopivat erinomaisesti salaattien ja keittojen päälle ripoteltuna tai sellaisenaan naposteluun ja kaverin yllättämiseksi, Finsectin tiedotteessa kuvaillaan.

Kotisirkat tulevat Suomen suurimman ruokahyönteisten tuottajaryhmän 26 eri sirkkafarmilta ympäri Suomen.

Finsect kertoo, että kevään aikana tuotetta tulee saataville myös noin kahdessakymmenessä K-Citymarket ja K-Supermarket -kokoluokan liikkeessä ympäri Suomen.

Aiempia uutisia hyönteisruuista:

Hyönteisruoka ilmestyi kauppoihin mutta suomalaiset pärjäisivät toistaiseksi ilmankin, sanoo biologi – "Hyönteiset ovat herkkua, kun ne on survottu chili-suklaakastikkeeseen"

Jauhomato syö muovia ja kärpäsentoukka ahmii lääkeaineita – suomalaisessa hyönteislaboratoriossa etsitään vastauksia polttaviin ympäristökysymyksiin

Sirkkafarmin perustaminen houkuttelee, koska sen saa pystyyn parilla tonnilla ja asukkien ruuaksi kelpaa tuorekurkku

Suosittelemme sinulle