Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Hyrräävätkö hormonit oikeasti keväällä? Lääkäri, antropologi ja deittisivuston ylläpitäjä vastaavat

Lisääntyvä valo vaikuttaa elimistöön silmien kautta.

Benen på en man och en kvinna står mot varann ute i en park och kysser varann
Välittäjäaine serotoniini saa meidät kiinnostumaan muista ihmisistä. Sen eritys vilkastuu keväällä. Kuva: © Eugenio Marongiu
Laura Kosonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valo lisääntyy nyt vauhdilla ja moni tuntee sen olossaan. Kysyimme, miten kevät näkyy ja tuntuu ihmisen elimistössä ja käyttäytymisessä. Onko hormonien hyrrääminen totta vai tarua?

Onko ihmisellä kiima-aikaa?

– Ihminen ei ole, eikä varmaan koskaan ollutkaan, vuodenaikalisääntyjä. Meille syntyy vauvoja ympäri vuoden, ja niin syntyy läheisimmille sukulaislajeillemmekin, sanoo biologisen antropologian dosentti Sonja Koski Helsingin yliopistosta.

Ihmisellä on luontaisesti useamman vuoden mittainen syntyvyysväli. Siitä seuraa, että parisuhteitakin muodostuu vuodenajasta riippumatta eri aikoihin, se on ihmiselle lajityypillistä käytöstä. Toisaalta pariutumiseen vaikuttavat myös kulttuuriset tekijät.

– Olettaisin, että seremoniat ovat liittyneet pariutumiseen koko ihmisen historian ajan. Kulttuuriset seremoniat taas voivat liittyä vuodenaikoihin, Koski toteaa.

Ennen juhannusvauvoja odotettiin syntyväksi maaliskuussa, mutta nykyisin eniten lapsia syntyy kesäaikaan, erityisesti heinäkuussa.

Två hundballonger har sex.
Ihminen ei lisäänny vuodenaikojen mukaan, eivät myöskään sukulaislajimme. Kuva: Mostphotos

Miten valo vaikuttaa elimistöön ja käyttäytymiseen?

Valon lisääntyminen aiheuttaa kehossa fysiologisia muutoksia. Valo vaikuttaa elimistöön erityisesti silmien kautta.

– Aivot tuottavat keväällä ja kesällä runsaammin välittäjäaine serotoniinia. Sen tuotanto kiihtyy silmien kautta tulevan valon vaikutuksesta, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Voimakkaampi serotoniinin tuotanto lisää kykyä empatiaan: keväisin olemme kiinnostuneempia muista ihmisistä kuin talviaikaan ja hakeudumme toisten seuraan. Se edesauttaa myös pariutumista.

Silmä.
Kevät tulee kehoon silmien kautta. Valo saa aikaan muutoksia aivojen toiminnassa. Kuva: Unsplash

Tutkimukset osoittavat, että valon lisääntyessä toimintatarmo lisääntyy suurimmalla osalla ihmisistä. Mieliala kohenee talvikuukausista ja unentarve vähenee jonkin verran. Fyysistä virettä tulee lisää.

– Meistä tulee sosiaalisempia. Toisaalta valon määrän suuri vaihtelu vuodenkierrossa on elimistölle suuri rasitus erityisesti sisäisen kellon toiminnan kannalta, Partonen toteaa.

Sisäisellä kellolla on taipumus jätättää 24 tunnin vuorokausirytmistä. Jos sisäinen kello jätättää tavallista voimakkaammin, mieliala laskee. Keväisin aamulla ja aamupäivällä saatava valo auttaa sisäistä kelloa pysymään rytmissä, mutta runsas oleskelu valossa iltapäivällä tai illalla sotkee sisäisen kellon toimintaa.

käsi kädessä, toisella punaista kynsilakkaa
Deittisivuilla pääsiäispyhät näkyvät kävijäpiikkinä. Kuva: Mostphotos

Näkyykö kevät deittisivustoilla?

Suomen suurimmalla kotimaisella deittisivustolla kevät on talvea vilkkaampaa aikaa. Erityisen paljon palvelua käytetään pääsiäisen aikaan.

– Pääsiäinen sekä kesä juhannuksesta eteenpäin näkyvät tilastoissa piikkeinä. Profiileja luodaan enemmän ja lähetettyjen viestien määrä kasvaa, kertoo tuotepäällikkö Noora Kinnunen E-kontakti.fi-palvelusta.

Selviä vuodenaikavaihteluita deittisivustoilla ei ole nähtävissä, mutta alkuvuosi on yleensä vilkasta aikaa. Seuraa etsitään netistä erityisesti ilta-aikaan, myös keväisin.

Vaikuttaako kevät sinun käyttäytymiseesi? Osallistu keskusteluun. Keskustelu suljetaan 6.4. kello 22.

Suosittelemme